| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
Adrian
Do陰czy�: 28 Mar 2005 Posty: 94
|
Wys豉ny: Pon Sie 01, 2005 9:31 am Temat postu: Efekty srebrnych iskier |
|
|
Cze軼
Tak jak m闚i貫m stary Adrian powraca ....
Ostatnio mnie trapi jeden temat a mianowicie "Srebrne Iskry"
Du穎 pr鏏owa貫m niewa積e ile ... Uda這 mi sie cos wykombinowac ale to niestety jest nic niewarte ..
I teraz powiedzcie mi prosze jak to zrobic .. ten piekny efekt piekne srebro (tylko nie mowcie KNO3/Mg bo to przesada ) .... Mysle ze srebne iskry przyda造 by sie w efekcie "Wodospadu" chyba wiecie co mam na my郵i ... Pytam sie was bo niestety nie poruszano tej sprawy na naszym forum ...
2. Sprawa to jaki jest dobry op騧niacz do szelek b康� komet (tylko nie piszcie 瞠 Visco ok? )? M鎩 to s這mka do picia kt鏎a jest nape軟iona Pcz z Dekstryn� .. A jak w waszych przypadkach ?
3.To szelka kt鏎a rozrywa sie i wy簑ca nastepn� w gore . Efekt wykonywalny i pi瘯ny.. Lecz naprawde nie jest 豉two go zrobi� dlatego mo瞠 razem wsp鏊nymi si豉mi nam sie uda co ??
4.Maszyna do mielenia wegla... Kt鏎a mieli szybciej ni� m造n kulkowy ale tak samo rozdrabnia .
5.Baczki, swiderki - w dziale Piro przedszkole nie ma ciekawych zagadnien co do baczk闚 sam nie wiem co pisa� dlatego jak by kto� mia�
jaki� ciekawy efekt (napewno nie zagi皻y Visco ) b帷zkowy niech napisze nowy temat w dziale "Fajerwerki"
Pozdrawiam Adrian |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys豉ny: Pon Sie 01, 2005 11:07 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | (tylko nie mowcie KNO3/Mg bo to przesada ) |
No pewnie bo to nie srebrne a bia貫 A tak powa積ie to dlaczego? To dobra mieszanka i prosta
| Cytat: | | (tylko nie piszcie 瞠 Visco ok? )? M鎩 to s這mka do picia kt鏎a jest nape軟iona Pcz z Dekstryn� .. A jak w waszych przypadkach ? |
Dlaczego nie? Moim zdaniem to najlepszy op騧niacz do ma造ch 2" szelek bo i niezawodny jak wiesz jak si� zabra� i 豉twy. A zamiast s這mki do napoj闚 proponuj� papierow� rurk�, proch powinien ciut lepiej si� trzyma� |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Adrian
|
Wys豉ny: Pon Sie 01, 2005 11:14 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | No pewnie bo to nie srebrne a bia貫 A tak powa積ie to dlaczego? To dobra mieszanka i prosta |
A bo nie . Poprostu to nie to
| Cytat: | | Dlaczego nie? Moim zdaniem to najlepszy op騧niacz do ma造ch 2" szelek bo i niezawodny jak wiesz jak si� zabra� i 豉twy. A zamiast s這mki do napoj闚 proponuj� papierow� rurk�, proch powinien ciut lepiej si� trzyma� |
Visco nie zawsze sie odpala i nie zawsze podpala czasami od wybuchu go ugina i nie odpala szelki .. Tak pozatym to jest dobry. Ale chodzi o co� innego .. Jakies inne pomysly (pos逝cham twojej rady z papierow� rurka ) |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

Do陰czy�: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk康: z mo寮zierza ;)
|
Wys豉ny: Pon Sie 01, 2005 11:44 am Temat postu: srebrne iksry... |
|
|
Zgadza si� to nie to... tak瞠 pr鏏owa貫m doj嗆 do pi瘯nych efekt闚 srebrnych iskier...
Adrian mieszanek jest bardzo du穎, a dochodzi to do tego ze og鏊nie o dziwo mieszanki podobne do skladow silnego fb daj� ten efekt - brylantowych ogni..
Czyli cho熲y KClO3 z Al i lepiszcza du穎.. Nie pr鏏owa貫m tych wszystkich mieszanek bo to nie jest 豉twe, co innego jak chcesz zrobi� srebrn� gwiazdk� a co innego fontann�. Trzeba wiele test闚 i du穎 pracy co najgorsze mi璠zy innymi z pyl帷ym Al, kt鏎y jest do嗆 uci捫liwy.
Do tego trzeba wiele rodzaj闚 Al, dlatego 瞠 to znaczy bardzo wiele.
Tym co nie wierz�, niech przetestuj� mieszank� Pcz 75g i 20g Al p豉tki idealny py� +5gdex
a Pcz75g , 20g Al atomizowane poni瞠j 60u (tak ko這 30-40mikron闚 najlepiej) i 5g dex.
Wystarczy sprasowa� i sprawdzi� jako gwiazdki.
Tak瞠 mieszanina White Glitter no antimony daje troszk� srebrnego.
Ale mieszanek jest wiele i nie konicznie trzeba mie� tytan czy jego stop z 瞠lazem. Poszukaj na stronie PFP i Woultera V.
http://members.shaw.ca/gryphon223/PFP/
http://www.wfvisser.dds.nl/indexEN.html
Ten temat nale篡 do komnat piro, a nie INNE - spraw organizacyjnych _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
piroman

Do陰czy�: 16 Cze 2004 Posty: 244
|
Wys豉ny: Pon Sie 01, 2005 1:33 pm Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Visco nie zawsze sie odpala i nie zawsze podpala czasami od wybuchu go ugina i nie odpala szelki .. Tak pozatym to jest dobry. Ale chodzi o co� innego .. Jakies inne pomysly (pos逝cham twojej rady z papierow� rurka ) |
Mo瞠 幢e si� wyrazi貫m, ale nie chodzi mi o Visco wpuszczony w zatyczk� szelki, bo taki zapewne jest zawodny. Ja stosowa貫m swojego czasu inny patent, zreszt� moim zdaniem bardzo dobry. Ot騜 zwijamy na loncie paseczek papieru posmarowany wikolem tak 瞠by lont by� odrobink� schowany (2mm w zupe軟o軼i wystarcz�, wi璚ej jest wr璚z niewskazane). Nast瘼nie cz窷� od strony tej kt鏎a b璠zie wystawa� z szelki pokrywamy primerem, ja stosowa貫m PCZ obficie zaprawiony kleikiem dekstrynowym. U篡貫m takowego parena軼ie razy i nigdy mnie nie zawi鏚�, a je郵i kto� chcia豚y takiego op騧niacza u篡� do szelki wi瘯szej ni� 2 cale to mo瞠 tak samo poprimowa� drugi koniec op騧niacza, co prawda rozpalenie go daje u豉mek sekundy zw這ki ale to raczej pomijalne a zyskujemy za to lepsz� zapalno嗆 a ta jak wiadomo w wi瘯szych szelkach jest potrzebna. Na koniec warto doda� 瞠 lont w rurce musi by� oczywi軼ie r闚niutko oklejony coby nam nie przyspieszy�, ale dla mnie to si� nigdy nie zda篡這 (przypominam 瞠 lont jest przyklejony do rurki, nie tylko w這穎ny) Trzyma si� raczej lepiej ni� amatorski op騧niacz prochowy ale nie wyprze go je郵i chodzi o wi瘯sze szelki (powy瞠j 3, mo瞠 4" nie warto go stosowa� chyba 瞠 damy g堯wk� zapalcz� na fotob造sku)
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Adrian
|
Wys豉ny: Czw Sie 25, 2005 9:48 pm Temat postu: |
|
|
Dzi� zrobi貫m 4 komety ( dla test闚 - do brylantowych ogni ) :
1.KNO3/PAM/Kalafonia
2.KNO3/Al/S
3.KNO3/Al
4.KMnO4/Al/S
Pierwsza kometa ... Niestety nie wysz豉 .... ogien by� pomara鎍zowo czerwony..
Druga kometa by豉 o niebo lepsza ! Wysz這 piekna Biel ..Lecz to nie by這 to
Trzecia Kometa ... Podobnie do pierwszej tylko by這 mniej bieli i mieszala sie ona z kolorkiem fioloetowym ..
Czwarta mimo iz nie bezpieczna mieszanka wysz豉 ca趾iem ca趾iem nawet lepsza od drugiej tylko ca造 czas.. to n ie by這 to! .... (ps. nie polecam, pr鏏owac)
Moze i ma這 napisa貫m ale nie warto pisac duzo jak i tak nie da貫m wam sk豉d闚 m闚ie tylko na jakich odczynnikach pracuje ... I jak mniej wiecej przechodza testy! Pozdrawiam! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Czw Sie 25, 2005 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Spr鏏uj mieszank� 40g KClO3, 20g Al bright 20g Al flitter zar鏏 na ste穎nym lakierze NC i mocno sprasuj jako komet�...
Sam zanied逝go spr鏏uej pare takich mieszanek, ta teraz przezemnie napisana nie testowana w komecie, ale powinna by� dobra. Wa積y jest te� dob鏎 sk豉dnik闚, co i ile jakiego Al, tutaj potrzeba grube p豉tki.. my郵e 瞠 bardzo dobre mo瞠 te� by� Al dekoracyjne od Usera, jest one 鈔edniej wielko軼i, wtedy mo積a da� 40g KClO3 i 60g Al dekoracyjne.
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sebi88pl

Do陰czy�: 28 Lip 2005 Posty: 7 Sk康: szczecin
|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 8:13 am Temat postu: Re: Nad czym wg.mnie mogliby鄉y popracowac .. |
|
|
| Adrian napisa�: |
4.Maszyna do mielenia wegla... Kt鏎a mieli szybciej ni� m造n kulkowy ale tak samo rozdrabnia .
|
http://img149.imageshack.us/img149/7185/p10100227qv.jpg
http://img346.imageshack.us/img346/3503/p10100207ju.jpg
Stary m造nek do mielenia kawy i cukru mo積a znale嗆 stary i zepsuty u ciotki(jak ja ) lub czasami do kupienia na alegro wsad oko這 130 g ale mieli w 20 s w璕iel siarke i co popadnie:D _________________ __________________________
Jestem nowy w tych sprawach
GG:7142730 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Adrian
|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 9:52 am Temat postu: |
|
|
Ja Nie chce cie dnerwowac .. abni nic z tych rzeczy ale po pierwsze ... M造nek do kawy znam mam nawet kulkowy
Po drugie kt鏎egos pieknego dnia ci ten m造nek piepsznie jak bedziesz wszystko mieli bez czyszczenia ....
Chodzi這 mi raczej o spos鏏 podobny do Pirotechmana. ... Nie m造nek gdzie mielisz 130 gram i moze ci sie wszystko rozleciec
Pozdrawawiam Adrian |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
sebi88pl

Do陰czy�: 28 Lip 2005 Posty: 7 Sk康: szczecin
|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 10:56 am Temat postu: |
|
|
Zale篡 kto co woli
PS .zmieli貫m nim ju� ze 20 kg siarki w bry趾ach i dzia豉 wienc jest super (jak dla mnie) _________________ __________________________
Jestem nowy w tych sprawach
GG:7142730 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Zbigniew

Do陰czy�: 11 Cze 2004 Posty: 202 Sk康: z Piek豉
|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
odpowiedzi dla Adriana:
1. Robi貫m tylko fonntanny z efektem srebrnych iskier. Nie by造 to same srebrne iskry a sklad taki jak podawa� P2. PCz + Al. Iskry by造 srebrne i bardzo ladne. Dochodzily do tego jeszcze pomaranaczowe z w璕la, kt鏎ego da貫m w po這wie mielonego, a w po這wie slabo zmielonego.
Idealnie srebrne to nie s�, a je郵i chcesz idealnie srebrne... to za豉tw sobie py� tytanowy...
2. W moim przypadku jest to visco. Robi帷 zatyczke doln� wsadzam tam jakies 5cm visco i uszczelnionego bardz odobrze na odcinku jakies 3cm. Uszczelniam papierem + tasma malarska. P騧niej, wklejam go za pomoc� sporej ilosci butaprenu, a na koncu jeszcze doklejam ta鄉�. Ucinam pod k徠em aby by� 豉to zapalny. Czas palenia si� takiego opu幡iacza to 3s. (tyle ile uszczelnie papierem i ta鄉�)
3. Nie wiem czy to taki pi瘯ny efekt, lepiej zrobic 2 szelki i puscic je na raz.... Ale jak juz chcesz robic, to jest wiele problem闚- np. czemu mia豉 by szelka polecie� w g鏎� a nie w d馧? albo czemu to szelka poleci, a nie korpus (szelki pierwotnej).
4. Niema nic na skr鏒y. Spos鏏 Pirotechmana, nie mieli w璕la na py� taki jak m造n kulowy. Ale jest jedno wyjscie- przemieli� w璕iel przez maszynke do mi瘰a, a dopiero razem z PCz mielic go w mlynku kulowym. Ja tak robie. Mo瞠 mielenie zajmuje wiecej czasu- ale lepiej wegiel mielic razem z innymi skladnikami, wtedy sie razem lepiej mieszaj�.
5. Jak zwykly b帷zek to zama這, (z kapsla) to zr鏏 se cyrkobliza. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
DNF
Do陰czy�: 15 Kwi 2005 Posty: 141 Sk康: Bydgoszcz
|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 12:36 pm Temat postu: |
|
|
No wiec po moich wypocinach i suzkaniu.. moge zec ze znalazlem co nie co o wodospadach iskier sa naprawde piekne tylko jeden drobiazg...jest to po angielsku i zamieszcze tekst angielski a jak ktos jest dobr to przetlumaczy..
This Waterfall is best made with a wire suspended between 2 poles 20 feet high.
Each thin paper tube loaded with Waterfall composition, is attached to the wire with its "starter end" pointing down. The tubes are separated by about 1 foot and all ignited at once by a length of Quickmatch. The bright white sparks float all the way to the ground making the traditional waterfall effect. Attached to a stick, a single Waterfall tube also makes an outrageous Sparkler.
waterfall #1 waterfall #2
Potassium 46% 46%
perchlorate
Al, bright 14% 23%
Al, Granular 32% -
50-150 mesh
Al flitters - 23%
Dextrin 8% 8%
Burn Time 90sec. 60 sec
Comments:
Roll ordinary 8.5" x 11" sheets of paper around a wooden 5/8" diameter dowel to form 8.5" long tubes (secure the end with tape). Moisten the composition until it just sticks together when squeezed. Using the dowel, press in small increments into the tube. Leave a 1/2" space at the top for a starting mix. It is important that the tube burn away with the mixture, so don't pack the composition into thick cardboard tubes, just "roll your own" from sheets of paper as described. For a starting mixture, we use a blend of 75% waterfall mix and 25% Black Powder. Add just a little bit of water to it and press the mixture into the 1/2" space at the top of the waterfall tube. After these tubes dry (several days), hang them upside down from a long wire and light them all at once either electrically or with Quickmatch. The bright white sparks will fall over 20 feet producing a great waterfall effect.
Pozdrawiam
DNF
P.S. Holera ta tabelka mi cos nie wyszla.. _________________ "Kochajcie wr鏏elka, dziewcz皻a,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Ga販zy雟ki |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Adrian
|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 12:42 pm Temat postu: |
|
|
Eh ... Znam ten sk豉d. .. Jak narazie proboje w豉snych si� ..
Poco t逝maczy� jak na Untiled Nuclear jest opisane dok豉dnie jak zrobic jak nie znasz Angielskiego patrz na obrazki ... Z tego co wiem to Rime pracuje nad efektem Waterfall's ... Heh robie testy ! Niczego nie obstawiam! Pr鏏uje w豉snych si� i mysle ze bedzie dobrze ! Pozdro
Bakun widze ze jestes zdenerwowany a nie powinienes ..
Pozdrawaiam Adrian |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Piroman2

|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Poniewa� i tak za� pare post闚 st康 do usuni璚ia.. dodam co� od siebie.
Je郵i m造nek elektryczyny mieli jak kulowy to widze, 瞠 ten kto to stwierdzi� nigdy tego nie sprawdzi�. Wida� to na oko, a szokuje najbardziej to jak si� przepu軼i przez drobne siteczko tak� mieszanke, a mieszank� z kulowego dla por闚nania...
W璕iel to prosta sprawa, wst瘼nie rozdrobni� czy to m造nek do mi瘰a czy metoda Pirotechmana.. a p騧niej ju� zostaje kulowy. Nie wiem czego mo積a chcie� wi璚ej, samo si� mili, jak du篡 m造n to i ilo軼i niez貫, a my sobie w ten czas siedzimy i pijemy piwko na 陰ce
DNF jak kto� chce zrobi� to szuka tego na innych stronach pierwsze, wi璚 wklejony tekst z UN nikogo nie dziwi, my郵e 瞠 ju� wszyscy to znaj�, a na gwiazdki przyjdzie zawsze czas.
A i co do tego:
| Zbigniew napisa�: | | to za豉tw sobie py� tytanowy... |
W豉郾ie w tym s瘯 瞠 py� Ti nie jest za dobry... wsz璠zie gdzie chcemy uzyska� srebrne iskry u篡wamy grubszego proszku tytanowego, w granicach od 40-60mesh.
Ale ja s康ze 瞠 i bez tytanu da si� bardzo wiele wycisn望..
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest ma造m nasionkiem, z kt鏎ego na niebie wyrasta pi瘯ny kwiat. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Zbigniew

Do陰czy�: 11 Cze 2004 Posty: 202 Sk康: z Piek豉
|
Wys豉ny: Pi� Sie 26, 2005 3:00 pm Temat postu: |
|
|
| no, z py逝 by造 by kr鏒sze iskry+czesc by sie utleniala, na efekt wodospadu to raczej proszek taki jaki poda貫�... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|