Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
KURCZAK
|
Wysłany: Czw Cze 24, 2004 8:57 pm Temat postu: Najmniejszy silnik |
|
|
Wiele osób pytało się kto zrobił największy silnik rakietowy. A ja mam takie pytanie: kto zrobił najmniejszy sr? Mój miał 5cm i nawijałem go na ołówek. Niestety dysza się przepaliła. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
jaskiniowiec
|
Wysłany: Czw Cze 24, 2004 9:14 pm Temat postu: jeszcze mniej |
|
|
W podstawówce bawiłem sie tak: "siarka" z kilku główek zapałek zawinięta w folię Al z dyszą uformowaną na wkładzie z długopisu. Średnica koło 5mm, długość rzędu 15mm. Leciało do dwóch metrów. Było nie było, takie cuś to też silnik rakietowy. Potem ładowałem do środka wkłady z prochu bezdymnego zawarte w nabojach do wstrzeliwania kołków. Zawinięte w folię Al latały już koło 5 metrów. Ja cie...ale była frajda . Ale szybko mi minęło, bo odkryłem w Składnicy Harcerskiej silnik WT5. Jak go pierwszy raz odpaliłem (koło bloku ), to z wrażenia uciekłem do domu
Ale tak naprawdę do musi sie jakoś wypośrodkować wielkość silnika. Mały do niczego za bardzo się nie nadaje (no, może działający model jakiejś wojskowej wyrzutni samobieżnej), za wielkich nie ma gdzie puszczać |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2004 9:33 am Temat postu: |
|
|
a morze zrobić konkurs na najmnieszy sr (bez nagrud oczywiście ) i oczywiście fotki muszom być albo filmiki zobaczymy kto jest bardzo dobry w takie klocki i sie stworzy wtedy najmnieszy sr no hehe ja terz myślałlem zeby dać taki temat na forum ale mnie wyprzedziłeś _________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2004 3:13 pm Temat postu: |
|
|
JKa bym proponował konkurs taki na najmniejszego Jetex'a wtedy dopiero by było fanie mozna by napdzac modele papierowe... takie nawet z kartek z zeszytu _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kara
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2004 3:23 pm Temat postu: Re: jeszcze mniej |
|
|
jaskiniowiec napisał: | W podstawówce bawiłem sie tak: "siarka" z kilku główek zapałek zawinięta w folię Al z dyszą uformowaną na wkładzie z długopisu. Średnica koło 5mm, długość rzędu 15mm. Leciało do dwóch metrów. Było nie było, takie cuś to też silnik rakietowy. Potem ładowałem do środka wkłady z prochu bezdymnego zawarte w nabojach do wstrzeliwania kołków. Zawinięte w folię Al latały już koło 5 metrów. Ja cie...ale była frajda . Ale szybko mi minęło, bo odkryłem w Składnicy Harcerskiej silnik WT5. Jak go pierwszy raz odpaliłem (koło bloku ), to z wrażenia uciekłem do domu
Ale tak naprawdę do musi sie jakoś wypośrodkować wielkość silnika. Mały do niczego za bardzo się nie nadaje (no, może działający model jakiejś wojskowej wyrzutni samobieżnej), za wielkich nie ma gdzie puszczać | nierozumiem cie a co do konkursu to wspanialy pomysl _________________ KaRa AmS |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2004 10:15 pm Temat postu: |
|
|
więc konkur bedzie otwarty w poniedziałek niwiem ktury to jest chyba 28 bo po malym melarzyku jestem w końcu dzisiaj końec roku i trzeba było _________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MICHAŁ
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2004 10:23 pm Temat postu: |
|
|
Ja bym nie dawał konkursu tylko projekt!! tak mozna wiecej zdziałac..... _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Pią Cze 25, 2004 10:26 pm Temat postu: |
|
|
dobry pomysl niech wszyscy na forum zacznom wspułapracować i napewno coś sie zrobi więc ludzie piszcie ile morzecie na temat najmnieszego sr jaki powstanie w polsce w warunkach amatorskich hehe _________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KURCZAK
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 10:47 am Temat postu: |
|
|
Nooo!!! bardzo prosimy o fotki i zdjęcia najmniejszego sr!!! A z tym projektem to też dobry pomysł |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 8:06 pm Temat postu: |
|
|
ja narazie odpadam bo mam ręke w gipsie więc nic terz niezmontuje _________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MICHAŁ
|
Wysłany: Sob Cze 26, 2004 10:17 pm Temat postu: |
|
|
nom ok ale nie rób najmniejszego bo to nie trudne moge Wam zrobic wielkosc szpilki tylko zróbmy silniora o srednicy podobnej do srednicy ołowka i długim czasie pracy to by było cos! _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Nie Cze 27, 2004 1:18 am Temat postu: |
|
|
michal ja moge się pochawalić bo zrobiłem już zrobilem taki silnik pracowal przez około 5 sek no morze 6 paliwo pcz bez kanału dysza jakieś 2 1,5 mn m,oge powiedzieć ze takie coś ładnie lata postaram się zrobić jeszcze jeden taki silniczek i fotki zrobić i wtedy sie przekonacie ze niekłame _________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MICHAŁ
|
Wysłany: Nie Cze 27, 2004 12:23 pm Temat postu: |
|
|
Tu nie chodzi o 5s tylko o wiecej i aby miało to jakis minimalny Ciag _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Nie Cze 27, 2004 2:15 pm Temat postu: |
|
|
no to po co robić takie coś jeśli to ma ledwo latać
_________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Pią Lip 02, 2004 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Ludzie temat nam sida ................. co jest _________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
|
Wysłany: Pią Lip 02, 2004 11:47 pm Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
Silniczek masa 10 gram w tym paliwa 5 gram, a jak to lata to można zobaczyć niżej
kliknięcie w obrazek uruchamia film z lotu tego ustrojstwa _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Ostatnio zmieniony przez dziadek kermit dnia Czw Maj 26, 2005 7:34 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Lip 03, 2004 9:10 am Temat postu: |
|
|
kermit napisał: | .....Silniczek masa 10 gram w tym paliwa 5 gram |
Gdzieś na forum jest mój film. Silniczek - ok. 300 mg z NHN. W słomce , "odjazd" był . Ale to przypadek. Miała wyjść splonka z NHN a wyszedł mini SR.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jajo
|
Wysłany: Nie Lip 04, 2004 4:22 pm Temat postu: |
|
|
witam ...........kermit piękny sr napisz nam więcej na temat tego silniczka _________________ hmm....... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
Tak wygląda to latające maleństwo na tle natury w skali 1:1
Średnica rakietki 10 mm, średnica ładunku 8 mm dysza dkr = 5 mm
Spalanie czołowe
(parę postów wyżej ten sam widoczek uruchamia film) _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Ostatnio zmieniony przez dziadek kermit dnia Czw Maj 26, 2005 7:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Szajba
|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Wiecie jaki jest najmniejszy silnik rakietowy, nie? to ja wam powiem, a no kurde lont visco 2mm np albo 3mm bedzie wieszy "ciag"
pozdro:] |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|