Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fox

|
Wysłany: Sro Cze 02, 2004 8:19 pm Temat postu: "Projekt Hermes" |
|
|
Witam!
Wreszcie nadażyła sie okazja więc chciałbym wam przedstawić efekty mojej pracy i Dawida(doktoraX).
Rakieta Hermes napędzana była silnikiem Pionier-G-1000.
Masa paliwa to 1100g karmelki z Al. Cała rakieta to monstrum o wadze prawie 4kg( nawet ponad , juz niepamietam dokładnie). Mierzyła 145cm.
Po długim okresie prac odbył sie jej dziewiczy i ostatni lot.
Jednak nie wszystko poszło jak trzeba. Być może jest to wynik pospiechu chociaż po wyglądzie rakiety którą zmontował doktorek tego nie widać.
To był kawał dobrej roboty.
Juz na samym stracie pękła dysza i to w 3 miejscach. Mimo to rakieta wzbiła sie w niebo. Po pewnym czasie dysza zostaje wyrwana z silnika, przepalił się silnik zboku tak że spalił sie korpus z pcv.
Reasumuja rakieta Hermes do doskonała konstrukcja, dopracować należy jeszcze napęd. Byc może latem weźniemy sie do roboty i powrócimy do tego projektu.
Tu macie filmik. Kręcił go kumpel(przyszło dużo ludzi). A ci dwaj goście to Dawid(doktorx)i koleś w kasku który bardzo chiał wcisnąć guzik ale się wystraszył.
http://www.lozbaszyn.oswiata.org.pl/inne/hermes.wmv
A to ja (na pare dni przed 18urodzinami) i rakieta _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Iron

|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 9:18 am Temat postu: |
|
|
jaka była cała średnica tej rakiety i jej dysza  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 11:28 am Temat postu: Re: "Projekt Hermes" |
|
|
fox napisał: |
Reasumuja rakieta Hermes do doskonała konstrukcja, dopracować należy jeszcze napęd. Byc może latem weźniemy sie do roboty i powrócimy do tego projektu. |
Witam
Gratuluje udanego lotu rakiety. Film ze startu bardzo mi si podobal - rakieta rowniez.
Doceniam wasza prace, ktora wlozyliscie przy realizacji projektu HERMES.
Kto buduje modele rakiet wie ile wysilku to wymaga.
Chociaz nie wszystko sie udalo to jednak mam nadzieje, ze Was to nie zniecheci i powrocicie do tematu aby nastepne proby byly jeszcze lepsze.
Pozdrawiam
KSARD |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
esemg

|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 11:46 am Temat postu: |
|
|
zaciekawilo mnie to troche i tez chyba sprobuje zrobic wlasna rakiete,
ale mam pytanka
pyt1. gdzie to moge odpalic zeby mnie o terroryzm nieposadzili jak zestrzele jakas awionetke
pyt2. jakie paliwo najlepiej zastosowac w wiekszych rakietach  _________________ EsEmG NIEISTNIEJE A TO WSZYSTKO TO TYLKO KRWAWA MISTYFIKACJA |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 12:56 pm Temat postu: Re: "Projekt Hermes" |
|
|
fox napisał: | .....Wreszcie nadażyła sie okazja więc chciałbym wam przedstawić efekty mojej pracy i Dawida(doktoraX).
Rakieta Hermes napędzana była silnikiem Pionier-G-1000.
Masa paliwa to 1100g karmelki z Al. ..............A to ja (na pare dni przed 18urodzinami) i rakieta |
Podoba mi się. Daj jeszcze zdjecie SR bo chyba macie. Jakoś trudno mi uwierzyc w te 1,1 kg paliwa. Co mi sie podaba to fakt, że raieta po starcie odchyliła się od pionu a potem do pionu sama wrciła . Filmy potem wrzucę na serwer , moze HNIW albo Vincenzo.
Pozdr. A
PS. Teraz, po urodzinach na pewno bym Ciebie nie poznał  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 3:00 pm Temat postu: |
|
|
Wtam!
Dzięki za **** . Silnik był na pewno na 1100g karmelki i bezproblemu mógł bym nim zabijać na meczach. Jak wyglądły próby przedstawiłem w temacie "Pionier", ale tamten silnik był na 700g i też nie wytrzymała zatyczka, a ponieważ sie nam spieszyło bo potrzebowalismy co nie co do szkoły więc próby silnika były 3!!!. Co przy takich silnikach wydaje sie być (co tu duzo ukrywać) Kamikadze boski wiatr!!!.
Sprostuje teraz odchylenie rakiety!!!
O tóż odpalana była w ekstremalnych warunkach!!! Wiało cholernie silnie
rakieta na wyrzutni niemal sie kołysała więc wyprostowanie lotu i to że nie poleciała ona w odwrotną stronę świadczy o dobrej konstrukcji
Ktos kiedys pytał sie czy wolny star jest możliwy, no więc proszę bardzo
a te przekrzywienie lotu czyz nie wyglądało efektownie, prawie jak rakiety woda powietrze wystrzeliwane z okrętów . _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 3:05 pm Temat postu: |
|
|
Nom daje zdjęcia wersji na 700g
a tu macie link do tego tematu
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=2900
pozdrawiam
ps.Dzięki sa te miłe słowa zwłaszcza że od tak cenionych ludzi polskiego modelarstwa rakietowego.
Ja wiem jedno to jest nasza żuciowa pasja. Kto wie może kiedys polacy będą walczyć o "Nagrodę X" _________________ CAST AWAY
Ostatnio zmieniony przez fox dnia Czw Cze 03, 2004 9:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doktor X

|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 6:46 pm Temat postu: |
|
|
Cieszę się że podoba się Wam nasza rakieta teraz pracujemy nad rakietą ze spadochronem i własnego pomysłu zapalnikiem do ładunku wyrzucającego spadochron ale narazie nic więcej na ten temat nie będę mówić bo najpierw trzeba to przetestować. Planujemy jej start w czerwcu.
Ciekawy jest ten efekt gdy rakieta prostuje swój tor lotu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

|
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 4:08 pm Temat postu: Projekt Hermes |
|
|
Witam serdecznie!
Gratulacje należą się jak najbardziej. Niemała rakieta jak na początek, a więc spore koszty i dużo pracy, wiem coś o tym bo sam w tej chwili buduję rakietę nie mniejszą od Waszej. Widać, że prawdziwi z Was pasjonaci. Myślę, że następny start Waszej rakiety (pewnie powstanie druga wersja Hermesa, bo z pierwszej jak sądzę niewiele zostało ) będzie na pewno nie mniej ciekawy. Tylko nie zapomnijcie zamontować do rakiety coś więcej oprócz silnika .
Pozdr. J |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|