Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiktor

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 6:25 pm Temat postu: Elektroniczny termostat |
|
|
Witam
Zamirzam zbudować uniwesalne urządzenie do topienia i suszenia substacji chemicznych.
Chciał bym aby było one wyposarzone w termastat ale nie bardzo wiem jak go zrobić na elektronice się za bardzo nie znam ale umiem czytać układi i trzymać lutownicę.
Więc wiecie morze jak w miare łatwo i tanio zbudować sobie elektroniczny termostat.
Najlepiej jak by miał szeroki zakres temperatur.
Morze morzna przerobić termoregulator akwariowy on ma zakres od 18-32*C.
P.S pomoooocy _________________ Znów w branży Molinos de bolos Strzelaj szelki będziesz wielki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
caleb_ns

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Powiedz jaki zakres chcesz uzyskać i jaką dokładność. _________________ Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z
człowiekiem.
[you] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek D.

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Ja Zrobiłem sobie uniwersanny termostat sterujący dowolnym urządzeniem zasilanym z sieci zasilającej 220V. Jako czujnik wykorzystałem układ liniowego przetwornika temperatury na napięcie lm35. Zakres jest od 2*C do 150*C ale po dokonaniu przeróbki może działać od temperatur ujemnych. Elementem wykonawczym jest triak sterowany z optotriaka który załącza urządzenie tylko wtedy gdy napięcie sieci przechodzi przez zero, dzięki czemu układ nie wprowadza zakłuceń.
Układ jest dość prosty, ale ze względu na to że na płytce drukowanej jest napięcie sieciowe radził bym
zachować szczególną ostrożnośc przy jego uruchamianiu.
Jutro jak znajdę trochę wolnego czasu to przerysuję schemat na kompa i wrzucę na forum. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek D.

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Pią Maj 07, 2004 3:44 pm Temat postu: |
|
|
WItam.
Cytat: | caleb_ns napisałeś - Powiedz jaki zakres chcesz uzyskać i jaką dokładność. |
Interesował by mnie zakres od 0 do 200 lub więcej stopni C _________________ Znów w branży Molinos de bolos Strzelaj szelki będziesz wielki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
domel

|
Wysłany: Sob Maj 08, 2004 1:00 am Temat postu: |
|
|
Skoro z elektryki/elektroniki jesteś noga to myśle że dobrym rozwiązaniem byłoby stare żelazko z którego wyciągasz grzałkę (albo pooprostu żelazko odwaracasz elementem grzejnym do góry nogami ), na to np mały garnuszek lub odpowiednia zlewka i do topienia niektórych rzeczy powinoo sie nadać. _________________ Obudziłem się zlany potem.Uff ... to był tylko sen |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
caleb_ns

|
Wysłany: Sro Maj 12, 2004 7:41 pm Temat postu: |
|
|
Grzałki do akwarium przerobić się tak nie da. Ona nie jest przystosowana do tak wysokich temperatur. Jako element grzejny można użyć starej spirali grzejnej od piecyków elektrycznych (może dać max. 300*C). Gorzej będzie z czujnikiem temperatury. Półprzewodnikowe dostępne w handlu wysiadają przy 150*C. Trzebaby więc zrezygnować z dokładności na rzecz zakresu (czyt. dokładność 10-15% można uznać za wystarczającą). Tomek D. miał dobry pomysł, mianowicie na laminat pokryty warstwą miedzi nanieść wąski wężyk-miedzianą ścieżką o sumarycznej długości kilkudziesięcu metrów. Takie coś wg. zamierzeń miałobyć tensometrem do hamowni, ale można też go użyć jako specyficzny rodzaj wysokotemperaturowego termistora. Wszystko zależy co chcesz zrobić. Może nawet wystarczyłaby ci 'komora termiczna' z grzałką w środku i klasycznym termometrem np. ze starej kuchenki?? _________________ Człowiek jest jak stolarz. Stolarz żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z
człowiekiem.
[you] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek D.

|
Wysłany: Sro Maj 12, 2004 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam
po co tak kombinować.
Jest naprawdę wiele żeczy nadających się na czujniki tempeatury, problem pojawia się dopiero wtedy gdy zależy nam na liniowej regulacji. Ale zawsze można doświadczalnie ustalić sobie kilka temperatur przełączanych przełącznikiem. Na czujniki temperatury nadają się:
Termistory - zmieniają rezystancję w funkcji temp.
kondensatory ceramiczne - zmieniaja pojemność w funkcji temperatury
drut z druciaka - zmienia rezystancję w funkcji temperatury
włókno żarówki - jak wyżej
Kiedyś myślałem nad termostatem w którym czujnikiem temperatury była by sama grzałka. Działało by to na zasadzie pomiaru technicznego jej rezystancji która jest proporcjonalna do temperatury. Ale zrezygnowałem z tego projektu dlatego że był mi szybko potrzebny termostat i chciałem coś prostago i pewnego więc zrobiłem sobie taki jak zamieściłem wyżej. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|