Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
The Chemik

|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 7:32 am Temat postu: NaCN, NaOCN, KCN, KOCN, mocznik |
|
|
https://lists.man.lodz.pl/pipermail/chemfan/2002/11/4273.html
Tu jest przepis na cyjanki i cyjaniany przy użyciu mocznika. Cyjaniany metali ciężkich mogą mieć ciekawe włościowści, są izomerami piorunianów . Ale z HOCN trzeba uwaząć. Jak się tego wczoraj nawąchalem to mnie dzisiaj gardło nap******a jak w anginie. A wczoraj byłem baaardzo spokojny i wyluzowany, tylko mnie w nosie drapało . Mam wór mocznika, więc podajcie jakieś ciekawe rzeczy, które mozna by z niego zrobić. Z N2O i nitromocznikiem to znam. _________________ http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=6584 - czytać to  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Pią Kwi 30, 2004 9:46 am Temat postu: |
|
|
No na izocyjaniany radze szczegolnie uwazac. Wystarczy sobie przypomniec katastrofe w Bophalu a juz czlowieka az trzepie :/
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
The Chemik

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 6:03 pm Temat postu: |
|
|
Sorki ze dopiero odpisuje ale nie zauwazylem ze pytales. Jakas tam firma uzywala izocyjanian metylu do syntezy czego tam juz nie pamietam. nie wazne dlaczego bo dlugo by pisac, ale wydostalo sie ze zbiornika kilkaset metrow szesciennych tego cholerstwa i przez skruber poszlo w niebo. Nastepnie spokojnie opadlo sobie na pobliskie miasto Bophal. Zginelo ok 1500 osob. Umarli we snie. Ponad pol miasta zostalo wytrute.
Jedna z najwiekszych katastrof chemicznych na swiecie.
Pozdrawka
Tchemik
P.S. Dlatego nie polecam bawic sie cyjanianami i izocyjanianami, szczegolnie organicznymi estrami tych kwasow. _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 6:36 pm Temat postu: |
|
|
Sorry ze zadam pytanie nie na temat ale nie chce zasmiecac forum.Przy elektrolizie obojetnie jakiego zwiazku (ktory zawiera Na) na jednej z elektrod osadza nam sie "Na" czy nie zareaguje on z woda?(moje pytanie moze byc niejasno sformolowane ale mam nadzieje ze rozumiecie)(Prosze tylko bez glupich uwag)  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mateusz(l33t)

Dołączył: 10 Lis 2003 Posty: 54 Skąd: chyba moge już napisać że jestem stąd xD
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 7:05 pm Temat postu: |
|
|
daltego jak chcesz pozyskiwac sod przez alektrolize to sie daje stopiony np. NaCl a nie rozpuszczony w wodzie jest to napsiane w "Efektownej Chemi" S. Sękowskiego _________________ za grosz buntu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 9:04 pm Temat postu: |
|
|
No tak. Niestety otrzymasz r-r wodorotlenku sodu jak bedziesz to w wodzie prowadzil.
Pozdrawka
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 9:12 pm Temat postu: |
|
|
Sód się nie wydziela jeśli reakcja jest prowadzona w roztworze wodnym. Dla począdkujących polecam elektrochemię pana Pazdro. _________________ Tungsten
Zapraszam na Forum Chemiczne:
>>> http://forum.chemia.glt.pl <<< |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
gato

|
Wysłany: Czw Maj 13, 2004 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Mierzu widziales gdzies sód poza nafta?
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
The Chemik

|
Wysłany: Pią Maj 14, 2004 3:48 pm Temat postu: |
|
|
O sodzie była już mowa na forum. Daje tylko takie małe ostrzeżenie, dla szaleńców, nigdy nie wrzucaj do wody dużchy kwałków sodu ( większych niż ziarnko ryżu) bo może wywalić. A jak sód pie******* to pie******* pożądnie, często aż za pożądnie. Ciotka mi opowiadała, jak mieli zastępstow z matematykiem. A ten prawdopodobnie był zaciekawiony jak wygląda ta tajemnicza reakcja sodu z wodą. Wrzucił całą kostke . Dalej już chyba nie musze muwić co się stało.
PS. Myślę, że wszyscy powinni to wiedzieć, ale wszyscy to jest bardzo ogranicznona grupam, a sód jest łatwo dostać. _________________ http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=6584 - czytać to  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Pią Maj 14, 2004 7:49 pm Temat postu: |
|
|
Tia... widzialem kiedys jak koles wrzoca kostke (jakies 3x3x3cm) sodu do wody (lub alkoholu nie pamietam), Po kilku sekundach zapalil sie wydzielajacy wodor. Huknelo jak chol*** Calkiem fajny efekt ale nie polecam tego robic. Ja sie bawilem kiedys z litem. Z tym ze ja otrzymywalem propylolit, a potem nim odrywalem kwasne wodory w ligandzach 2,4-pentanodionianowych. Niezla reakcja
Pozdrawka
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JKuba

|
Wysłany: Pią Maj 14, 2004 8:07 pm Temat postu: |
|
|
ja tam sodem szczelałem...w szkole jest za dużo więc czasem biorę kilka kostek i jak jest deszcz to do kałuzy wrzucam...ale powiem wam że nie zawsze wybucha, czasem tylko posypie się w promieniu jakiś 8 metrów snop jaskrawych pomarańczowych iskier (fajna sprawa) ale jak juz wybuchnie to brrrrrrrr _________________ "jeżeli coś może być zrobione źle, napewno będzie zrobione źle" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Pią Maj 14, 2004 10:08 pm Temat postu: |
|
|
tchemik napisał: | ...Z tym ze ja otrzymywalem propylolit, a potem nim odrywalem kwasne wodory w ligandzach 2,4-pentanodionianowych. Niezla reakcja |
Napisz coś więcej o tej reakcji. Jaką budowe mają te ligandy 2,4-pentanodionianowe  _________________ Tungsten
Zapraszam na Forum Chemiczne:
>>> http://forum.chemia.glt.pl <<< |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
r4t
|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 12:06 am Temat postu: |
|
|
skąd mozna kupis sód ? _________________ Co ja to chciałem powiedzieć jeszcze, że w stare spodnie sie nie mieszcze ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 12:07 am Temat postu: |
|
|
Jak mi to Tchemik powiedzial sod jest bardzo rekatywnym metalem wiec raczej ciezko bedzie z kupnem... Mozna by pogadac z KeteN - em _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
r4t
|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 12:23 am Temat postu: |
|
|
czyli ta metoda otrzymywania KCN nie jest pewna tak ? _________________ Co ja to chciałem powiedzieć jeszcze, że w stare spodnie sie nie mieszcze ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 1:15 am Temat postu: |
|
|
Pisac o tym to by dozo mozna no ale w skrocie:
Jest cos takiego jak 2,4-pentanodion czyli: CH3-CO-CH2-CO-CH3
Jak taka ciecz wlejemy do roztworu np. chlorku rutenu(II) w srodowisku octanu sodu to otrzymujemy taki kompleks bis(2,4-pentanidioniano)ruten(II) ligandy maja postac CH3-CO-CH-CO-CH3 (tam sie tworzy wiazanie zdelokalizowane i calu ligand jest 3 elektronowy. ten wodor przy srodkowym weglu ze wzgledu na to ze sasiaduje z dwiema grupami karboksylowymi ma dosc silny charakter i mozna go oderwac po to by pozniej cos tam podstawic. Robi sie to tak.
Najpierw otzrymujemy propylolit (dzialajac litem na bromek propylu):
CH3-CH2-CH2-BR + 2Li -> CH3-CH2-CH2-LI + LiBr
(wiazanie wegiel lit ma charakter w 100% jonowy)
Nastepnie takim propylolitem dzialamy na nasz kompleks 2,4-pentanodionianowy i on reaguje z tymi kwasnymi wodorami i lit sie zamienia miejcami z wodorem:
CH3-CO-CH-CO-CH3 + CH3-CH2-CH2-LI -> CH3-CH2-CH3^ + CH3-CO-C(Li)-CO-CH3
No i ten tam juz podstawiony lit mozna dowolnie wymieniac na praktycznie kazdy elektrofil np. grupe nitrowa I takie tam duperele
Chemia zwiazkow koordynacyjnych jest tak samo ciekawa jak organika
Pozdrawka
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JKuba

|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 8:22 am Temat postu: |
|
|
czy ja wiem czy ciężko kupić.....może nie tak ciężko ale trochu drogi jest...widziałem gdzieś 4 kg za 399 zł. No trochu to jest...ale jakby wrzucił te 4 kg do rzeki to brrrrrrrr _________________ "jeżeli coś może być zrobione źle, napewno będzie zrobione źle" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 9:58 am Temat postu: |
|
|
...ale jakby wrzucił te 4 kg do rzeki to... byłbyś idiotą  _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JKuba

|
Wysłany: Sob Maj 15, 2004 10:32 am Temat postu: |
|
|
A ty jak odpaliłeś ANFO też jesteś idiotą! Może nie do rzeki ale do jakiegoś zbironika z wodą (samemu wokopanego) bo szkoda rybek...
To samo mogę powiedzieć, że jesteś idiotą bo interesujesz się pirotechniką...
Głupie gadanie _________________ "jeżeli coś może być zrobione źle, napewno będzie zrobione źle" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|