Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 5:17 pm Temat postu: nitrowanie? |
|
|
Czym moge zastąpić kwas siarkowy (VI) gdy potrzebóje katalizatora (np.przy nitrowaniu)  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 6:07 pm Temat postu: |
|
|
zalezy co chcesz nitrować... _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delta

Dołączył: 17 Maj 2004 Posty: 109 Skąd: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 6:56 pm Temat postu: |
|
|
EEE... a po cholere! Jak zdobedziesz azotowca to siarkowy tez zdobedziesz.
jedyne 10zł za litr
a siarkowca możesz zastąpic kwaskiem cytrynowym przy produkcji HMTD, nie wiem co przy TCAP ale chyba też. _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maslak666

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 8:25 pm Temat postu: |
|
|
Hmm a przy produkcji PETN albo nitrocelulozy? U mnie np. sprzedają w chemicznym azotowy (V) cz. d. a. bez żadnych problemów, a siarkowca wogóle osobom fizycznym nie sprzedają... Więc ja także się dołączam do tego pytania.
PS. Proponowałbyum zmienić temat wątkugdyż ten jest zbyt ogólny i niewiadomo o co biega.
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delta

Dołączył: 17 Maj 2004 Posty: 109 Skąd: siedziba ABW w Olsztynie pokuj 235 III pietro ;)
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 8:30 pm Temat postu: |
|
|
No ale siarkowiec jest chyba najlepszym katalizatorem i bedzie chyba najtaniszy. Ale nie kończy to tematu zastapieni go czyms innym.
A jak niesprzedaja to trzeba przez net zamówić np 10l i mamy na jakis czas spokuj:] _________________ http://www.e-humor.biz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Łodygin

|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 8:34 pm Temat postu: |
|
|
on chce nitrować, wiec chyba nie hodzi mu o produkcje HMTD ... ?
w takim razie należało by także wspomnieć coś o jeszcze jednej ważnej funkcji jaką spełnia H2SO4 (stęż.) czyli o "zabieraniu" wody z środowiska reakcyjnego,,,,
POZDRAWIAM _________________ Nieskonczony jest wszechswiat i ludzka glupota choc co do tego pierwszego nie mam pewnosci A.E. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bilow
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Do nitrowania celulozy mozna uzyc stałego kwasu ortofosforowego(H3PO4). Daje to swietne wyniki - NC o zawartosci N ok 14%, próbowałem sam. a H3PO4 kupisz jako odrdzewiacz o nazwie FOSOL czy jakos tak.
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 10:04 pm Temat postu: |
|
|
W FOSFOLU nie ma wylacznie tylko H3PO4. Jest masa innych dodatków. _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bilow
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Ja taki widziałem w sklepie,
miałem troche Cz. H3PO4 wiec uzyłem i niezle wyszło, A co do fosolu to niewiem nie uzywałem, ale pisało na nim kwas ortofosforowy ilestam% cos ok 80% naprawde niewiem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
=MaLuTkI=
|
Wysłany: Wto Cze 08, 2004 10:31 pm Temat postu: |
|
|
No wlasnie 20% ajkeigos syfu :> _________________ http://www.VmC.org.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szyszek
|
Wysłany: Sro Cze 09, 2004 5:06 pm Temat postu: |
|
|
ja na takim ortofosforowym robilem troszke (wiecej sie balem ze wazgledu na te "gowna") TCAPu i wyszlo calkiem niezle. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Z kwasem siarkowym jest taka kwestia że jest on prekursorem do produkcji narkotyków i biopaliw (ja tak nie uważam bo równie dobrze w takim razie jest nim kwas solny ale według po(...)ego prawa jest to taki właśnie prekursor). Dodatkowo jest żrący. Także trudno go kupić podwójnie. _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

|
Wysłany: Pią Cze 11, 2004 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Ortofosforowy jest bardzo dobrym zastepczym kwasem w przypadku braku siarkowego. Fakt ze nie wiaze tak dobrze wody ale jako kwas sprawuje sie niezle. Ja robilem kiedys jakas eliminacje (bodajrze jakiegos alkoholu propargilowego), i przy 80% H3PO4 otrzymalem wydajnosc ok 15% lepsza niz w wyniku dzialania H2SO4 na ten alkohol.
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Cze 12, 2004 1:53 am Temat postu: |
|
|
Kwas siarkowy jest własnei najlepszy do tego bo jest higroskopijny, tani (szczegulnie dla rpzemyslu) no i dorbze ułątwia dysocjajce hno3 na no2 o to wkoncu nitrowanie co do fosforowego to jak octowy daje dorbe efekty jest o tym w któryms tomei urbana poswiecinym nitrozwiazkom. Mozna by poszukac jakis kwasów które by zastapiły h2so4 ale watpie czy znajdą sie tkaie po rpzystepnej cenie.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Sob Cze 12, 2004 11:34 am Temat postu: |
|
|
P2O5 się nadaje, ten od usera za 30zł za kilogram!
Odciąga wodę jak szatan, tyle że drogi... _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 9:54 am Temat postu: |
|
|
wiecie możecie nitrować kwasem azotowym w obecności bezwodnika octowego, albo parami azotowego(co podaje urbański)
teria nitrowania(czy zasady)
podczas mieszania 2 kwasów (siarkowego i azotowego) powstaje kwas nitrosiarkowy i azotowy,który jest dobrym kwasem do nitrowania ponieważ jego cząsteczki łatwo się przemieszczają(tzn. łączą w sole i związki)
podczas nitrowania cząstka kwasu azotowego OH łączy sie z H2SO4 jako woda która działa hydrolizująco na produkty addycji(i nitrozwiązki, jednonitrowe, lub wyżej nitrowe). Wszystko przeczytane w Urbańskim
ps. jak źle napisałem to prosze nie mówić że źle tylko skasować _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bułaj

|
Wysłany: Czw Paź 07, 2004 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Bilow napisał: | Witam,
Do nitrowania celulozy mozna uzyc stałego kwasu ortofosforowego(H3PO4). Daje to swietne wyniki - NC o zawartosci N ok 14%, próbowałem sam. a H3PO4 kupisz jako odrdzewiacz o nazwie FOSOL czy jakos tak.
pozdro |
.....!@%&^#@
.. w jaki sposób oceniłeś zawartość azotu w otrzymanej przez Ciebie NC? hę? *()_* Aha, i bym zapomniał o ile mi wiadomo FOSOL (odrdzewiacz) to rozcieńczony r-r H3PO4..%&$%*
%&^Pozdrowienia śle Bułaj>.^7% |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Sob Paź 09, 2004 8:23 am Temat postu: |
|
|
Ja mam taki fosol sprawdze ile ma c% i bym zanitrował celuloze a morzna "przyżądzić'' kwas azotowy?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sob Paź 09, 2004 8:41 am Temat postu: |
|
|
tak dla waszej wiedzy ...... fosol to ok 10% h3po4 i dodatku "aktywowany" ZnO weic sobie sprawdzajcie....... a drdzwiacz to drdzewiacz a nie nitrator do celluozy  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Sob Paź 09, 2004 8:44 am Temat postu: |
|
|
Tak myślałem
nie będzioe nitrocelulozy