Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2004 6:28 pm Temat postu: Generator dymu |
|
|
Generator dymu
Czytam już od jakiegoś czasu to forum i nie natknąłem się taki temat (być może się mylę jeśli tak jest to serdecznie przepraszam za zamieszanie; W necie także bardzo skąpo jest info (jeśli ktoś ma ciekawe linki to serdecznie dziękuję za podzielenie się) oczywiście można zakupić profesjonalne urządzenia tego typu ale cóż to za frajda i jeszcze koszty ) jeśli ktoś ma jakiś wskazówki spostrzeżenia a może zrobił coś podobnego to zachęcam do pisania  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

|
Wysłany: Wto Maj 18, 2004 8:14 pm Temat postu: |
|
|
poszukaj sobie jakie są proporcje i właściwości różnych prochów i próbuj ja bym zmodyfikował proch amonowy (nh4no3 85% z C 15% wagowo)
tak aby "generował" jak najwięcej dymu a ten proch ponieważ jest stosunkowo łatwy w użyciu i stosunkowo długo sie pali (choć nie ukrywam do jego odpalenia często zwykły lont nie wystarcza a potrzeba masy zapalniczej np. Saletra z cukrem 6 : 4), możesz także robić duże ilości saletry z cukrem też daje to sporo dymu ale szybko sie pali a proch amonowy mi 200 gram paliło sie ok. 6 minut(zresztą wejdź do fajerwerki i tam jest temat saletra amonowa)
pozdr. Kondix
ps. jak nie oto chodziło to sorki no ale moge nie zrozumieć tematu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Wto Maj 18, 2004 8:46 pm Temat postu: Re: Kondix |
|
|
Kondix źle mnie zrozumiałeś nie chodzi mi o świece dymną czy jakieś urządzenie pirotechniczne tego typu chodzi mi o maszynkę która działa w uproszczeniu na zasadzie wlewasz czynnik dymotwórczy jest on odparowywany przez grzejnik (elektryczny, gazowy) czynnikiem może być olej mineralny itp. (widziałeś kiedyś efekty sceniczne o coś takiego mi chodzi) w tym temacie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kondix

|
Wysłany: Wto Maj 18, 2004 9:05 pm Temat postu: |
|
|
no to sorki he-he sie żem pomylił no ale cóż jestem tylko człowiekiem _________________ -Czy ty masz go ?
-Bo ja(a) mamgo ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

|
Wysłany: Wto Maj 18, 2004 9:14 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Oj maxlam burakiz asiewasz, gdyby to był olej mineralny ludzieby się podusili
A jeśli o skład tego płynu wchodiz gliceryna, woda i coś jeszcze.
Pozdr. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Sro Maj 19, 2004 9:09 am Temat postu: |
|
|
Witam mam taki płyn do wytwornicy do dymu zapłaciłem za 5l chyba 50zł gestosc ma podobna do wody i jest niebieski i nie ma zapachu. Wiecej nic nie wiem(wiem jescze ze dym robi  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sro Maj 19, 2004 3:02 pm Temat postu: Re: GM |
|
|
Niezły txt "Oj maxlam burakiz asiewasz," lecz nie powiedziałem iż akurat jest on (olej) stosowany w wytwornicach scenicznych ale nie masz racji iż nie jest w ogóle stosowany zobacz link http://www.army.mil.pl/strona_pl/kalejdoskop/technika/opchem/chem6.html i tam w czwartej linijce jest podane jaki czynnik jest stosowany więc zanim coś powiesz zastanów się czy masz coś do powiedzenia a jeśli można to skąd masz tą mieszaninę jeśli możesz podaj skąd % i zastosowanie oraz zasadę tworzenia zasłony  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sro Maj 19, 2004 3:07 pm Temat postu: Re: MICHAŁ |
|
|
MICHAŁ jeśli możesz napisz gdzie kupiłeś to cudo płyn;-) a jeśli kupiłeś to znaczy że masz wytwornice? (chyba) albo masz do niej dostęp mógłbyś zrobić jej zdjęcia bebechów i skan instrukcji bardzo by to mi pomogło w zaprojektowaniu swojego urządzenia  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GM

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Człowieku! Ty nie mówiles że chcesz robić wojskkową wytwornice dym!
Ja mówilem o takiej dyskotekowej, czyż nei fajnie byłoby wdychać olej maszynowy do płuc? Czy nie wspaniała perspektywa?
Pozdr. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pussak

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 8:33 pm Temat postu: |
|
|
racja, zaciągnąć się takim dymkiem chociażby niechcący to mało interesująca sprawa. Jeśli jednak chcesz ryzykować, fajny efekt daje podgrzewawne WD-40 ( ja włożyłem dla zabawy rozgrzany do białości pręt po spawaniu dopiero co do aluminiowego kubeczka z tym WD-40, i powstał taki fajny biały gęsty dym snujący się po podłodze ). A tak nawiasem mówiąc, co do tej wojskowej wytwornicy dymu, przeczytajcie sobie tam że do jej obsługi potrzebne są 2 osoby. No pewnie że 2 bo jak jedna się udusi to druga zaczyna dymić.  _________________ z czasem coś wymyśle... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tweenk
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Nie zgadzam się. Jedna jest jako paliwo a druga jako sublimujący barwnik.
 _________________ Ludzie którzy lubią kiełbasę bądź szanują prawo z pewnością nie widzieli jak te rzeczy się robi. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 12:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam... kiedys widzialem plany wytwornicy, prosta konstrukcja: pojemnik cisnieniowy zawor jakis barometr, grzalka od czajnika... i jedziemy z koksem wiem tez ze wystarczy roztwor gliceryny z woda 1:1 i dymi... _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 4:52 pm Temat postu: Re: |
|
|
Tak też czytałem że są to roztwory 90% gliceryny w H2O też tak myślę że konstrukcja takiej wytwornicy to nie rakieta kosmiczna bo ogólnie rzecz biorąc to komora z nawiewem w której znajduje się grzałka na którą przez dyszę jest podawany czynnik dymotwórczy
Więc wydawało by się że nie ma o czym dyskutować lecz tak nie jest celem jaki miałem dając ten temat było znalezienie zdjęć bebechów komercyjnych (cywilnych i wojskowych) wytwornic także instrukcji obsługi i konserwacji co pomogło by wykonać wytwornicę o dobrych parametrach był bym bardzo wdzięczny o takie dane  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
gato

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 6:23 pm Temat postu: |
|
|
wojskowe raczej odpadaja, bo oni uzywaja co tanie i niekoniecznie bezwonne np. olej napedowy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
cystof

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2004 4:12 pm Temat postu: |
|
|
To nazywa sie Furmator czy fumator ale już się pytałem o to kiedyś i nikt mi nie odp _________________ <-MOJA Petarda, Kometka i wulkan
Nie jestem terrorystą, tylko pacyfistą |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Pon Maj 24, 2004 5:21 pm Temat postu: Re: cystof |
|
|
fumator ? wytwornica zasłony dymnej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Pon Maj 24, 2004 5:24 pm Temat postu: |
|
|
sorrki powinno być: fumator - wytwornica zasłony dymnej (literówka) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHAŁ
|
Wysłany: Pon Maj 24, 2004 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Nie nie mam wytwornicy ale mam zastepcza uzywałem żelaska z eytwarnica pary wodnej zdaje swój ezamin  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJArnold
|
Wysłany: Wto Maj 25, 2004 8:48 am Temat postu: |
|
|
Witam!!!
Kiedyś zrobiliśmy z kumplem maszynę do dymu (oczywiście ma zastosowanie w dyskotece), która służy do dnia dzisiejszego bezawaryjnie. Zastosowaliśmy - rurkę miedzianą taką, która jest z tyłu lodówki, silniczek z pompą od spryskiwaczy samochodowych, spiralę z koralikami, glinę szamotową - dodatkowo wężyki gumowe, trafo z układem prostującym, kabel z podświetlanym włącznikiem, układ termostatowy.
A oto skrócony opis tzw. grzałki:
Rurę od lodówki zawinęliśmy ściśle na metalowym wałku w spiralę.
Następnie - zwiniętą rurkę owinęliśmy dokładnie spiralą grzewczą z koralikami i całość umieściliśmy we wcześniej przygotowanej formie a następnie obłożyliśmy gliną szamotową (dodatkowo glina została wypalona). Na końcówkę wylotową z naszej grzałki założyliśmy niewielką metalową dyszkę.
Robiliśmy wiele prób grzałek- w naszym przypadku tylko ta zdała egzamin.
Jak będzie zainteresowanie to zrobię zdjęcia. _________________ W życiu rób to co kochasz, ale rób to z pasją, wtedy osiągniesz prawdziwą satysfakcję. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJArnold
|
Wysłany: Wto Maj 25, 2004 10:11 am Temat postu: |
|
|
Zamieszczam uproszczony obrazek grzałki - mniej więcej tak to wygląda w oryginale.
kolor czarny to rurka miedziana
czerwony - oplot ze spirali z koralikami
żółty - glina szamotowa
niebieski - pojemnik metalowy
pozdrawiam!!!  _________________ W życiu rób to co kochasz, ale rób to z pasją, wtedy osiągniesz prawdziwą satysfakcję. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|