Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
fox

|
Wysłany: Pon Mar 22, 2004 4:44 pm Temat postu: problem z dodawaniem Al i podobnych |
|
|
Witam!
Podczas sporządzania karmelki z dodatkiem Al napotkałem na pewne problemy. Otóż calośc wsypałem do gara i kiedy widziałem że nabiera już
odpowienigo koloru dodawałem Al niestety karmelka była już tak gęsta że
po dodaniu Al wszystkio się pozbrylało. Znowu jak dam Al do karmelki za szybko to niewidze jaki kolor ma karmelka!
Jak ten problam rozwiązać?
pozdrawiam  _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2004 5:22 pm Temat postu: |
|
|
Spróbuj dodać aluminium do samego cukru a dopier potem dodawaj saletrę i to w 2 albo 3 etapach. Ja tak robiłem (co prawda z sorbitolem) i było ok.
Pozdr.L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ignus
Dołączył: 20 Sie 2004 Posty: 6 Skąd: Nowe Skalmierzyce-Wielkopolska
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2004 10:04 am Temat postu: |
|
|
Ja tam zawsze robie na wyczucie. Poprostu sprubuj wziąć to na czas tzn.
dodaj Al do karmelka przed gotowaniem i wiedząc w jakim czasie gotował się sam karmel gotuj to tak długo jak sam karmelek.
warto sprubować. Cytat: | Spróbuj dodać aluminium do samego cukru a dopier potem dodawaj saletrę | Zdaje mi sie raczej że najpierw saletra z Al a potem cukier chociarz NIE PRUBOWAŁEM _________________ Ogień-jedza iskra i spala się cały twój świat |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hemist Gość
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 1:10 pm Temat postu: |
|
|
i tak i tak jest dobrze ja mieszam saletre z al i dodaje do skarmelizowanego cukru
pozdro4all  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Fercart

|
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 9:40 pm Temat postu: |
|
|
ja dzisiaj wlasnie robilem karmelki z pyłem Al, i normalnie odważyłem cukier/KNO3 wsypalem do garnuszka, wsypalem Al i na palniku sobie podgrzewałem, koloru karmelka nie było widać, Al zabarwił na srebrno.
Gdy już robiła sie masa zaczynał dosłownie pyrkać i bulgotać ;] do teg odymiło wiecej niż przy normalnych karmelkach (gdy juz tworzyły sie lekkie grudki i pojawiala sie masa zrzucilem to na blaszke i formowałem). Za to piękna srebrna masa wyszła Mieszałem cały czas oczywiście. Także jest to do zrobienia.
Super sie pali, jak duuże zimne ognie ;] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|