Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
maslak666

Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 110 Sk±d: Radom
|
Wys³any: Nie Lut 01, 2004 11:49 pm Temat postu: proch amidowy |
|
|
Witam
Ostatnio my¶la³em sobie nad nowymi paliwami do silniczków. Uwa¿am, ¿e karmelka jest fajna, ale proces przygotowania jest zbyt niebezpieczny. Zrazi³em siê szczególnie do karmelki ostatnio, kiedy zajara³a mi siê ¶cierka, któr± 3ma³em garnuszek .
Pomy¶la³em, ¿e ciekawe mog± byæ paliwa takie jak p.cz., paliwo C35S lub paliwo karmelkowe niekarmelizowane, oraz przypomnia³em sobie o niejakim prochu amidowym. Sk³ad:
azotan amonu 40 %
azotan potasu 45 %
wêgiel drzewny 15 %
Gdzie¶ s³ysza³em, ¿e proch ten pali siê dobrze pod ci¶nieniem. Jako paliwo do rakiet wydaje siê warty zainteresowania - sk³adniki tanie jak barszcz . Nie mam jednak z tym ¿adnych do¶wiadczeñ, oprócz tego , ¿e kiedys zrobi³em taki proch i próbowa³em odpalaæ 'na powietrzu'. Nie chcia³ siê zapaliæ . Je¿eli kto¶ z forumowiczów ma do¶wiadczenia z prochem amidowym, proszê o podzielenie siê nimi.
Pozd. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
obcyx
Do³±czy³: 13 Sty 2004 Posty: 7 Sk±d: ³odzkie
|
Wys³any: Sob Lut 07, 2004 1:48 pm Temat postu: |
|
|
masz racje co amidowego
Zrobilem niedawno (prosto zrobic)
Jezeli chodzi o moj sposob to byl banalny.
zrobilem z odwazonych skladnikow papke wymieszalem dokladnie.
a suszylem
UWAGA
Za pomoca mikrofali
Ale UWAGA!!! nie w mikrofali bowam ja rozje... bo wegiel przewodzi ladunki elektryczne ktore sie zbieraja na jego powierzchni i bedzie wielkie DUP
Ale w mikrofali podgrzewalem talerze na ktore wykladalem proch (ta papke)
okolo 0,5 kg wysuszylem w UWAGA 1 godz.
SPOKO NIE
A CO DO PALENIA
To pod cisnieniem lepiej sie pali niz na wolnym powietrzu.
NARAS
OBCYX |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
aspiryna Go¶æ
|
Wys³any: Nie Lut 08, 2004 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Zale¿y od przepisu - jest kilka ró¿nych. Najstarszy pali siê na powietrzu, ale tak jako¶ dziwnie, ma jakby spó¼niony zap³on, po przy³o¿eniu ognia trzeba momencik odczekaæ (jakie¶ 1/2 - 3/4 sek - nie mierzy³em:-) i nagle "buch" - du¿o, du¿o szybciej ni¿ klasyczny "Pcz". Jest tak, ¿e je¶li usypiemy spory kopczyk prochu i damy ognia na ¶rodku tego¿ to si³a podmuchu tej czê¶ci, która siê spali potrafi odrzuciæ resztê prochu nie zaplaj±c go. Zamkniêty jest b. silny - lu¿no nasypany do strzykawki "2" i zamkniêty t³oczkiem przyklejonym sporym glutem Distalu zrobi³ z niej tr±bkê. Ten nowszy - ulepszony ponoæ - przepis, gdzie zwiêkszono ilo¶æ AA i C kosztem KNO3 nie chce paliæ siê na powietrzu a i w zamkniêciu wymaga porcyjki FB z proszkami metali, co zbli¿a go nieco do prochu amonowego. Jest jednak silniejszy - bez wiêkszego "halo" robi z opakowania dezodorantu "jesieñ ¶redniowiecza". Je¶li chodzi o zastosowanie jako paliwo rakietowe - hmmm, ubity pali siê bez rewelacji, przynajmniej przy spalaniu czo³owym i dyszy stanowi±cej 1/2 ¶rednicy ziarna. A propos: KNO3 mo¿na super rozdrobniæ rozpuszczaj±c w gor±cej wodzie i wlewaj±c r-r do tej samej ilo¶ci zimnego acetonu lub alkoholu etylowego, z AA ten numer nie zabardzo mi chce wychodziæ. Pytam dlatego, ¿e PAmonowy wymaga b. drobnego AA w³a¶nie.
Pozdro. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
VaueN Go¶æ
|
Wys³any: Sob Lut 28, 2004 5:03 pm Temat postu: |
|
|
mo¿na daæ mniej AA a prezygotowaæ w ten sposób ¿e sam± kno3 rozpuszczon± we wrz±cej h20 nasyciæ wêgiel drzewny wysuszyæ zmieliæ i dopiero dodaæ zmielon± AA
kn03, aa, C 3:2:1
pozdrowionka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
qrld

Do³±czy³: 30 Sty 2004 Posty: 50 Sk±d: Be³chatów
|
Wys³any: Sro Mar 03, 2004 8:36 pm Temat postu: |
|
|
A mo¿e jako zapalnika do prochu u¿yæ mieszanki z wiêksz± zawarto¶ci± KNO3? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morpiel

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Sob Mar 06, 2004 1:32 am Temat postu: |
|
|
obcyx napisa³: |
Ale w mikrofali podgrzewalem talerze na ktore wykladalem proch
|
A miê siem zafsze wydawa³o, sze microfala nie kszeje taleszy...
I ¿k³a tesz no ñe?
A ja nie jusz sam nie fiem.
Postrafiam
Maæej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kacper

Do³±czy³: 17 Maj 2003 Posty: 180 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Nie Mar 07, 2004 11:12 am Temat postu: |
|
|
Witam!
Mikrofale maj± tak± sam± czêstotliwo¶æ(2450Mhz) z jak± drgaj± cz±steszki wody, dlatego sie grzeje jedzenie bo zawiera wode.
Pozdrawiam!
Ps:Je¶li by³o by inaczej to mikrofalka by sie stopila  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
obcyx
|
Wys³any: Nie Kwi 04, 2004 11:52 pm Temat postu: |
|
|
"Zasada dzia³ania mikrofali sprowadza siê do tego, ¿e energia dostarczana jest w formie pola elektromagnetycznego wysokiej czêstotliwo¶ci bezpo¶rednio do wnêtrza produktu i przetwarzana tam na ciep³o na skutek tarcia drgaj±cych w tym polu polarnych cz±steczek produktu. "
ze strony
http://www.novonordisk.pl/view.asp?ID=1541
nie mów mi ¿e wody boje¶li da siê co¶ spaliæ w mikrofali np: chleb, lub co¶ innego to nie ma w tym produkcie ani cz±stki wody.
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirozol

Do³±czy³: 21 Kwi 2004 Posty: 22 Sk±d: ¶l±skie
|
Wys³any: Sro Kwi 21, 2004 8:19 pm Temat postu: s |
|
|
ten proch amidowy jest lepszy czy gorszy od karmelki??????  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

Do³±czy³: 19 Mar 2004 Posty: 110
|
Wys³any: Sro Kwi 21, 2004 8:59 pm Temat postu: |
|
|
Lepszy i to duzo! Ale do petard;)
Pozdr
Pingwin _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BeMBeN

Do³±czy³: 21 Wrz 2003 Posty: 89 Sk±d: from the glade
|
Wys³any: Sro Maj 05, 2004 9:54 pm Temat postu: |
|
|
obcyx napisa³: | nie mów mi ¿e wody boje¶li da siê co¶ spaliæ w mikrofali np: chleb, lub co¶ innego to nie ma w tym produkcie ani cz±stki wody.
 |
ROTFL ...wizje bez pokrycia, ale pewnie pozwalaj± Ci siê rozwin±æ literacko.
w chlebie jest woda i to sporo. pozaty mikrofale dziala w sposob taki ze wparawiaja w drgania dipola wody (inne dipola tez, ale w mniejszym/znacznie mniejszym stopniu) i te dipola pocierajac o siebie wytwarzaja cieplo (tak mniej wiecej. nie che mnie sie opisywac calego procesu przetwarzania E(kinetcznej) w E(cieplna) ) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tchemik

Do³±czy³: 11 Sty 2004 Posty: 496 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Sro Maj 05, 2004 11:23 pm Temat postu: |
|
|
Dipole, a nie dipola... ale pozatym to cool
Pozdrawka
Tchemik _________________ Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
obcyx
|
Wys³any: Czw Maj 06, 2004 12:41 pm Temat postu: |
|
|
BeMBeN Je¿eli inne te¿ to i tak mam racje. Ale ty tez z tym ze wolniej bo nagrzewanie tego taleza jak byl zimny trwalo kur.... dlugo ale podgrzanie juz cieplego mniej.
W ka¿dym razie chodzilo mi ze mozna, a jesli morpiel mowi inaczej, to sory morpiel wloz talez nastaw na 30 min i wyjmij go za pomoca golych raczek a pozniej odklej go od nich
A je¶li chodzi o suszenie t± metod± jest po prostu szybsza niz odczekanie kilku lub kilkunastu godzin.
ALE I TAK JEST PARTIA Z¡DZ¡CA |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|