Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gabczak

|
Wysłany: Czw Lis 10, 2005 11:35 pm Temat postu: Historyczna "Saletra" |
|
|
Hey !
Kiedyś spotkałem się z artykułem w którym było napisane że w czasach średniowiecznych alchemicy otrzymywali saletre z osadu na stajniach.Innym podobnym przykładem jest napisany na jakimś forum temat o właśnie tymże osadzie ze stajnie, i koleś pisał że zmieszał to z cukrem i sie gitowsko paliło, co prawda nie tak jak KNO3 ale było spoko.
Bardzo bym prosił o informacje na termat tego cuda bo jestem bardzo zainteresowany tym historycznym cudem.
Pozdro
Gabczak  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 12:02 am Temat postu: |
|
|
hińczycy gotowali fermentujące gówna świń, a potem ktoś musiał to polizaać, żeby sprawdzić czy są kryształki saletry _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 12:08 am Temat postu: |
|
|
zapraszamy do konkretnych odpowiedzi w śmietniku.
kno3 tworzy się w wyniku działania Nitrosomonas i nitrobacter o ile dobrze kojarze, jak nie to HF mnie poprawi.. ale one ogólnie pzerabiają N2, na NO2 i utleniają na NO3.. więc ogólnie bakterie sobie tworzą azotany..
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pią Lis 11, 2005 11:53 am Temat postu: |
|
|
Uważam sam temat za ciekawy . Gdzieś czytałem, że powstańcy ( listopadowe ) zeskrobywali saletrę z szamb. Nic więcej na ten temat nie wiem a chciałbym wiedzieć i jak mam wrażenie - nie będe wiedział bo chyba nikt nic tu sensownego nie napisze bo nie wie . A moze jednak . A było by jeszcze bardziej gites gdyby odtworzyć tę produkcję , bo gó..a pod dostatkiem :- )
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kapucino

|
Wysłany: Sro Lis 16, 2005 8:33 pm Temat postu: |
|
|
U mnie za chlewem gdzie kiedyś były świnie zauważyłem biały osad dość gruby. po zmieszaniu z cukrem paliło sie zupełnie tak samo jak saletra z cukrem. ale myśle że lepiej jest kupić saletrę jednak niż gotować świńskie gó*na ale czystość tej saletry była niezła bo paliło sie bardzo szybko porównywalnie z kupną saletrą  _________________ GG: 3575667
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Lis 16, 2005 10:42 pm Temat postu: |
|
|
Z powietrza azot mogą czerpać tylko niektóre bakterie. I one pobierają azot z powietrza i przerabiają go na NO3- (nitrobacter do no2-, a nitrosomonas do no3-). I takie sole są w glebie, korzystają z nich rośliny, (dodatkowo nawożenie zwiększa ilość azotanów w glebie). I przez rośłiny trafia do zwierząt, końcem końców zaś jest PRZERABIANY przez zwierzęta do NH3 ( ! w postaci wydalin) ORAZ podczas rozkladu szczątków organicznych.
A więc mamy NH3, co jest najważniejsze, bo dalej z naszych odpadów nitrobacter wykorzystuje sobie go jako źródło energi i utlenia do azotanów(III), a inne bakretie glebowe, właśnie te nitrobacter utleniaja azotany(III) do naszych azotanów(V)
Jak widać mamy NO3- ...
Zapewne dawali całe odpady (odchody) i jak ktoś wspomniał z popiołem, ponieważ w popiole dużo tlenku potasu .. co zapewne w sumie dawało KNO3. A później tylko oczyścić.
NO to co?? Otwieramy fabryczke?
 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 11:30 pm Temat postu: |
|
|
Saletra potasowa powstaje w wyniku rozkładu przez bakterie związków organicznych bogatych w potas (niektóre rośliny n.p. trawa) i azot (głównie zwierzęce komórki) W praktyce w XVIIIw. Do ogromnych dołów ładowali odchody zwierzęce, liście i części roślin i dużo krwi zwierzęcej, zalewali to wodą tak aby to ładnie przykryła. Po około tygodniu na powierzchni tworzyła się cienka warstewka kryształków KNO3 z innymi syfami. Skoro proch na tym strzelał jak należy to musiała to być porządna saletra :] Chcecie próbować ? - proszę bardzo ja nie mam czasu
Pozdrawiam. Tomash  _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|