|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Wto Lip 01, 2008 8:43 pm Temat postu: Silnik imuplsowy |
|
|
Zak³adam nowy temat poniewa¿ taki silnik zrobi³em przypadkiem. Jak to w ¿yciu bywa. Wiêc ma nazwê tak jak mój piesek ( wczoraj zdech³ ze staro¶ci ) czyli Maja . Wklejam u¶miech ale nie wiecie nawet jak mo¿na do psa siê przyzwyczaiæ ( by³ na 50 % wszystkich moich testów )
My¶lê, ¿e temat ma spore mo¿liwo¶ci rozwojowe a zale¿y to od Was. Jak znajdê silnik impulsowy z forum ru to jego opiszê. Ale sporo by³o przy nim pracy, mój jest prosty.
Na zdjêciu czy filmiku zozbaczycie rurkê fi wewn. 33 mm, grubo¶æ ¶cianki 5 mm ( dwie rurki - jakie¶ z hipermaketu - nasuniête na siebie, mam ich jeszcze na 10 testów ). D³. chyba 250 mm.
Paliwo ¿pp odmiana te¿ Maja czyli ¯PP Maja . W te¶cie :
60 gram KNO3, 40 gram Mg0,008, 20 g ¯E plus 2 Z1, plus 50 gram grube wióry Fe. Paliwo ubite na p³asko, potem przebito otwór fi 9 mm. Paliwo jest do¶æ bezpieczne, prêt fi 9 przebijaæ przy czêstych i s³abszych uderzeniach. Dziêki takiem metodzie paliwo ma maks. gêsto¶æ.
Paliwo Maja spala siê bardzo szybko. Na filmiku mam wra¿enie, ¿e spalanie wybuchowe mog³o czê¶æ paliwa rozrzuciæ co bêdzie poprawione poprzez stopniow± wymianê Mg na ¯E ( co 1 % ).
Stop klatka
Silnik ni¿ej po pracy. Jak widaæ jest ca³y i wbi³ siê w piach na g³. ok. 20 cm. Na ziemiê nic nie spad³o, wszystko siê wypali³o w powietrzu.
SR_MAJA_170
Silnik nadaje siê do rêcznych "granatników" bo innego zastosowania nie widzê
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Wto Lip 01, 2008 9:42 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, co 1%? Nie lepiej wykonaæ "wyszukiwanie binarne"? Jedn± próbkê ju¿ masz. Drug± wykonujesz tak, ¿e jeste¶ prawie pewien ¿e kiepsko wyjdzie. Jak wyjdzie kiepsko, to robisz wersjê w po³owie miêdzy tymi sk³adami. Je¶li ta trzecia próbka jest za wolna, to robisz wersjê miêdzy najszybsz± i t± trzeci±, a je¶li za szybka, to miêdzy najwolniejsz± i t± trzeci±. _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Wto Lip 01, 2008 10:02 pm Temat postu: |
|
|
yetihehe napisa³: | Hmm, co 1%? Nie lepiej wykonaæ "wyszukiwanie binarne"? Jedn± próbkê ju¿ masz. Drug± wykonujesz tak, ¿e jeste¶ prawie pewien ¿e kiepsko wyjdzie.. |
Poruszasz problem planowania testów. Masz sporo racji w tym co piszesz choæ wynik to czasami "gra" ró¿nych czynników ( zmiennych ) i nie takie to proste w przewidywaniu. Tak planowa³em test zrobiæ. 1 próba minus 2 % Mg i plus 2 % ¯E i wg mnie bêdzie ju¿ git. Byæ mo¿e w grê bêdzie wchodziæ jeszcze próba 2 a nawet 3. Mo¿e problem rozwi±¿e posmarowania rurki wewn±trz jakim¶ klejem ( najlepiej ¯E ) - przed zaprasowaniem paliwa .
Dopisane --> Test - 5 % Mg, + 5% ¯E nie wyszed³ za dobrze ( nierówne palenie, trochê za dlugie ). Kto zechce dokoñczy temat bo mnie SRI do granatnika nie interesuje .
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eltopsj

Do³±czy³: 22 Cze 2003 Posty: 367
|
Wys³any: Sro Sie 06, 2008 6:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie!
Fajny efekt Arek! Do filmów s-f np. A na tej stop-klatce to ju¿ ca³kowity "odjazd". Wygl±da tak, jakby jaka¶ "szalona kometa" gra³a z Tob± w berka.
Pozdrawiam
PS Bardzo rzadko ostatnio wpadam na forum , ale jak tylko mogê to staram siê ¶ledziæ, co robicie.
Ostatnio zmieniony przez eltopsj dnia Sro Sie 06, 2008 7:06 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|