Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Nie Sty 04, 2004 11:41 am Temat postu: Up³ynienie karmelki - gliceryna |
|
|
Witam na forum wspomniane by³o ¿e karmelka jest gêsta i trudno siê wlewa do silników. Jednak Piont wspomnia³ o glicerynie aby dodaæ kilka kropel do karmelki i bêdzie p³yna.Kilka dni temu wyprubowa³em ten sposób na karmelce kermita c35s ta karmelka jest dosyæ gêsta ale po dodaniu gliceryny co siê okazuje ma gêsto¶æ syropu, wlewa siê bez problemu do korpusu za kilka dni dam fotosy a mo¿e filmik z przygotowywania karmelki. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Nie Sty 04, 2004 1:15 pm Temat postu: |
|
|
A nie ma problemów ze schniêciem - tzn. czy wychodzi równie twarda masa jak normalna karmelka i czy nie pali siê gorzej? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Nie Sty 04, 2004 4:26 pm Temat postu: |
|
|
nie z tym nie ma problemów karmelka wygl±da identycznie jak normalna a nawet lepiej.Ze schniêciem nie ma problemów tyle ¿e schnie troszkê d³u¿ej. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Nie Sty 04, 2004 6:51 pm Temat postu: |
|
|
Ile tej gliceryny sie daje? wystarcze tê parê kropel czy jest jaka¶ konkretna ilo¶æ? Musze zrobiæ takiego Karmelka, bo dzis jak napelnia³em maly silnik to naprawdê okropne. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Nie Sty 04, 2004 6:52 pm Temat postu: |
|
|
ja do 80g mieszanki da³em naprawdê oko³o 5 kropel i to znacznie polepszy³o p³yno¶æ _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Pon Sty 05, 2004 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Otó¿ to !!! Otó¿ to !!! jakby nie by³o gliceryny, mo¿e byæ te¿ glikol !
I nie pêka.... _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Nie Sty 11, 2004 9:37 pm Temat postu: |
|
|
Wspania³e, restowa³em dzisiaj t± gliceryne, uzy³em aptecznej(86% r-r), doda³em 5 kropel na 150g paliwa karmelkowaego z dodatkiem 0,75g Fe2O3 i w³a³o sie bez problemow:) Niech ¿yje gliceryna
Teraz muszê popróbowaæ nad dysz± bo za¶ mi wylecia³a..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sob Sty 24, 2004 12:40 pm Temat postu: |
|
|
A czy kto¶ z was próbowa³ dodawaæ niewielkie ilo¶ci wazeliny do paliwka, zastanawiam siê nad tym jak takie paliwo siê bêdzie paliæ (wazelina daje troche gazów - sprawdza³em w 400 stopniach) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Nie Maj 02, 2004 4:27 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
Mam banalne pytanie kiedy do karmelki dodajecie gliceryny na poczatku na proszek czy jak jest ogrzewana i zaczyna karmelizowac o tym nikt z was nie pisze.
Czesc |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mr_spoon
Do³±czy³: 04 Lip 2003 Posty: 28
|
Wys³any: Nie Maj 02, 2004 4:43 pm Temat postu: |
|
|
lepiej daj jak bêdzie sie ju¿ karmelizowaæ, bo jak wcze¶niej dasz to trudno ci bêdzie to dobrze wymieszaæ podczas karmelizacji  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Nie Maj 02, 2004 6:56 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdza³em - jest to absolutnie obojêtne. Karmelek z dodan± przed i po karmelizacj gliceryn± jest tak samo p³ynny. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Maj 05, 2004 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich
Faktycznie dodanie gliceryny gdy "karmel jest jeszcze w proszku",lub gdy zaczyna karmelizowac nie ma praktycznie znaczenia , efekt ten sam.
Bardziej mi odpowiada ta druga metoda .
POLECAM GLICERYNE
Czesc... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mietek

Do³±czy³: 01 Pa¼ 2004 Posty: 8 Sk±d: wawa
|
Wys³any: Czw Pa¼ 07, 2004 5:39 pm Temat postu: |
|
|
ja tam pare razy u¿y³em gliceryny ale ja tego dodaje jak mam ma³y silnik poniewa¿ moim zdanie pali sie gorzej i schnie d³u¿ej.. ale nadaje sie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Pon Gru 20, 2004 10:40 pm Temat postu: |
|
|
ja nie mia³em gliceryny to da³em oleju dz pierwszego t³oczenia
na 30g (65%/35%) doda³em ³y¿kê oleju - mia³o trochê gêstsz± konsystencje ni¿ syrop ale elegancko zastyg³o po 20 min
jutro zobacze czy nie bêdzie problemów ze spalaniem
pozdro4all
jahoo |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wojtek
Do³±czy³: 26 Sty 2003 Posty: 168
|
Wys³any: Wto Gru 21, 2004 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Tak¿e dodawa³em oleju ale efekty by³y niezbyt dobre. Trudno to siê zapala³o - to podstawowa wada, mo¿e to kwestia zmiany proporcji KNO3 ? A mo¿e dlatego, ¿e olej "wychodzi³" na zewn±trz masy paliwa.
Ja dodawa³em ok. 1 ³y¿ki na 100 g mieszanki.
Udanych i bezpiecznych eksperymentów... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

Do³±czy³: 25 Lis 2003 Posty: 428 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Wto Gru 21, 2004 8:12 pm Temat postu: |
|
|
Mo¿e trochê nie w temacie, a mo¿e jednak. Wiecie jak siê robi cha³wê ? Karmelizuje siê cukier w oleju sezamowym, czasem z dodatkiem miazgi sezamowej.
Jednak cukier nie miesza siê z olejem (co mo¿na zobaczyæ na zastygniêtej cha³wie) a tworzy swego rodzaju w³ókna i p³atki. Obawiam siê, ¿e w karmelce up³ynnianej olejem mo¿e byæ podobnie. Dojdzie do rozwarstwiania siê ziarna a tak¿e jego od³a¿enia od ¶cianek silnika.
Gliceryna (ale te¿ glikol, glikol dwuetylenowy, trójetylenowy, propylenowy, sorbit, erytryt...etc...) zosta³a wybrana do tej metody tylko z jednego powodu - na gor±co cukier (jak równie¿ niewielka ilko¶æ saletry) siê w nich rozpuszcza.
Mam wiêc w±tpliwo¶ci co do up³ynniania karmelków olejem _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Wto Gru 21, 2004 8:39 pm Temat postu: up³ynnianie wêglowodorami |
|
|
K³aniam siê pieknie
Podobne do¶wiadczenia mia³em ze stearyn±, czyli nic nie wysz³o z tego poza kiepsk± zadym± a wiêc pomys³ po mojemu nale¿a³oby odrzuciæ i dla oszczêdno¶æi czasu i miejsca wiêcej o tym nie pisaæ.  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DJ MHz

Do³±czy³: 06 Sie 2004 Posty: 380 Sk±d: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)
|
Wys³any: Nie Sty 02, 2005 4:15 pm Temat postu: |
|
|
Takiemu jak mnie (lat 14) w aptece sprzeda glieryne Ile przewa¿nie kosztuje buteleczka 100g.
Pozdro
DJ MHz _________________ www.polkowice.xbr.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Nie Sty 02, 2005 7:41 pm Temat postu: |
|