Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zonk1
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2004 8:54 pm Temat postu: Cebulki |
|
|
Kto wie jak zrobić tak popularne cebulki? _________________ Kto pyta, ten pyta! HA! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mephisto
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2004 9:58 pm Temat postu: |
|
|
Moglbys mi wytłumaczyc co to sa te cebulki ? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
crave
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2004 10:08 pm Temat postu: |
|
|
Z tego co pamiętam jest to petarda, którą po udeżeniu o ziemie wybucha. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomash dostęp próbny do MW
Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2004 11:25 pm Temat postu: |
|
|
Chloran z siarką + drobne kamyczki i w papier, wiem że niechumanitarne ale tak jest w fabrycznych! p.s. zowi się je też diabełki. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MICHAŁ
|
Wysłany: Czw Sty 01, 2004 11:36 pm Temat postu: |
|
|
nie wiem czy tak jest ale mi się wydaje że tam wogule nie ma zadnej mioeszanki są tam takie "drobne kamyczki" są koloru czarnego wygląda to jak proch czarny granulowany. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KML
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 12:25 am Temat postu: |
|
|
Witam... w jakiej temp. można rozpuścić KClO3??? bo tak sobie myślałem, aby rozpuścić to i rozlewać do jakichś foremek bardzo niewielkich..... pewnie było by to cholernie niebezpieczne.. ale teoretycznie był o by ciekawe..... Można było by zrobić ładne petardy rzucane o ziemie lub armatke na spust (bardzo niezaawansowaną) Czekam na odpowiedź _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
morpiel
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 12:43 am Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem, to rozpuszcza się w rozpuszalniku
A Tobie chodziło chyba o topienie??
Kclo3 TOPI się w 356 st. C (wg. Poch)
Pozd.
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
BeMBeN
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 12:51 am Temat postu: |
|
|
a nie prosciej piorunian rteci ;] albo amoniakat trójjodku azotu [joke] _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
JoY
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 1:41 am Temat postu: |
|
|
KML napisał: | Witam... w jakiej temp. można rozpuścić KClO3??? bo tak sobie myślałem, aby rozpuścić to i rozlewać do jakichś foremek bardzo niewielkich..... pewnie było by to cholernie niebezpieczne.. ale teoretycznie był o by ciekawe..... Można było by zrobić ładne petardy rzucane o ziemie lub armatke na spust (bardzo niezaawansowaną) Czekam na odpowiedź |
Uhh jak wy chcecie najpierw rozpuszczac utleniacz a potem dodawac np wegla i potem rozlewac do form to zycze powodzenia. A zwlaszcza z chloranem potasu! Rozpusccie sobie amonowke i sypnijcie cukrem zobaczycie co sie stanie... _________________ Jeszcze zyje |
|
|
Powrót do góry |
|
|
user
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 10:23 am Temat postu: |
|
|
Witam
W cebulkach tudziez diabelkach jest azydek srebra w ilosci do 2,5mg dlatego zawsze kamyczki po strzale sa czarne
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomek D.
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 12:09 pm Temat postu: |
|
|
Janosik napisał: |
W cebulkach tudziez diabelkach jest azydek srebra w ilosci do 2,5mg |
azydek sebra?? chyba piorunian srebra _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
|
user
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 1:14 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | "Strzelające kulki. Niewielkie wyroby w postaci kulek, cylindrów, cebulek itp., dające przy uderzeniu o twarde podłoże efekt huku. Te WPW jako jedyne zawierają azydek srebra w ilości do 2,5 mg. " |
zrodlo : http://www.warszawa-straz.pl/imprezy.htm
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kaco1
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 2:26 pm Temat postu: |
|
|
Fajne są te Diabełki Kiedyś próbowałem ale nic nei wychodziło ! _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
chicken2001
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 4:51 pm Temat postu: |
|
|
Topienie samego KCLO3 niebezpieczne nie jest. Ale natychmiast po kontakcie z paliwem się zapala. Więc nie radzę odlewania tego do palnych form:D _________________ Każdego roku 10 razy więcej osób jest ofiarą spadających kokosów niż ataków rekinów. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
methyl
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2004 11:55 pm Temat postu: |
|
|
Tomash napisał: | Chloran z siarką + drobne kamyczki i w papier, wiem że niechumanitarne ale tak jest w fabrycznych! p.s. zowi się je też diabełki. |
jesli juz cos to chloran potasu z fosforem czerwonym z mozliwymi dodatkami.chloran z siarka trzeba by mlotem napi.... zeby wybuchl i do w zamknietej przestrzeni.gdzies na forum widzialem przepisy na kapiszony na mieszance S+KCLO3!!! przecierz to niema prawa dzialac!jesli juz ta mieszanka ulegnie pobudzeniu na skutek tarcia czy naklucia to sie poprostu zwyczajnie spali.
pozdrowienia |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Szajba
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2004 10:21 am Temat postu: |
|
|
Methyl to dziala tak, ze jak udezysz w to np. mlotkiem to wtedy mlotek i podloze stanowia korpus tak jakby i slychac huk. Ale jak jest z nakluwaniem to nie wiem bo ja sam ich nie robilem uderzalem tylko mlotkiem wieksze ilosci(0,5 grama) i potem piszczalo mi w uszach przez kilka h |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Amator
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2004 11:12 am Temat postu: |
|
|
methyl napisał: | gdzies na forum widzialem przepisy na kapiszony na mieszance S+KCLO3!!! przecierz to niema prawa dzialac! |
A robiłeś? Ja robiłem to dość dawno i powiem Ci, że nie dość, że działa, to działa jeszcze w postaci sklejonej dekstryną.
W postaci proszku odpala w moździerzu od średniego uderzenia pistlem.
W postaci kapiszona odpala od srednio-mocnego uderzenia młotkiem na twardej powierzchni.
Wrażliwość tej mieszanki jest zależna od dobrania dobrych proporcji. Niestety zapomniałem jakich. _________________ pozdrawiam
Amator |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Andrew
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2004 11:46 pm Temat postu: |
|
|
z tego co wiem to mieszanie kclo3 z fosforem czerwonym jest cholernie niebezpieczne moze wyrabac od najmniejszego bodzca!! kiedys czytalem o jakims ruskim naukowcu co badal taki sklad mieszanki i wpadl na pomoc aby dac troche wiecej tego no i wyladowal w szpitalu!!
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
|
morpiel
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2004 1:03 am Temat postu: |
|
|
Tomash napisał: | Chloran z siarką + drobne kamyczki i w papier, wiem że niechumanitarne ale tak jest w fabrycznych! p.s. zowi się je też diabełki. |
A czy zamiast kamyczków (niechumanitarnych) nie można by dać np. twardych granulek p.cz. z dekstyną?? Spaliłyby się i nie było by niechumanitarnie
Jak zrobiłem Kclo3 + S to >tyłek< kompletna, ale mój chloran leżał 15 lat!!!!!
I to w wilgoci, nieszczelnym zamknięciu, Chyba coś mu jest:(
W sumie w żadnej mieszance nie dział. Może jest tam coś jeszcze nie wiem.
Pozdra!
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
H. Lecter
|
Wysłany: Nie Sty 04, 2004 11:43 am Temat postu: |
|
|
Cebulki mozna tez zrobic z mieszanki -50% chlorany potasu + 50% siarczku antymonu
Dwie czesci tej mieszanki mieszamy z jedna czescia kamyczkow i gotowe. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|