Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
knod
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 3:01 pm Temat postu: rakieta WZER |
|
|
Skoro inni prezentuja tu swoje konstrukcje to i ja pozwole sobie cos przedstawic Wzer to obecnie najmniejsza z moich konstrukcji napedzana silnikiem AD2. Rakieta o wysokosci 105cm wykonana zostala z rury kanalizacyjnej pcv o srednicy 4cm.
Konstrukcja sklada sie z 3 zasadniczych czesci:
- gornej - zawiera elektronike do "odpalania" spadochronu (w poprzednich wersjach byl to przelacznik rteciowy, uklad reagujacy na pole magnetyczne ziemi, obecnie to uklad czasowy)
- srodkowej - zawiera spadochron wyrzucany w "polowie" rakiety (elementy w tym miejscu nie sa skrecane lecz tak dopasowane aby mogly sie latwo rozdzielic)
- dolnej z zamontowanymi aluminiowymi lotkami i silnikiem
Pozdry
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Troll_u
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 9:25 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie. jaki system odpalania spadochronu stosujesz? chodzi mi o schemattego timera. Moze masz taki czujnik ze jak pęd spadnie do zera to sie odpala spadochhrony (chodzi o schemat)?? acha, skad sie nazwa wziela??
Ostatnio zmieniony przez Troll_u dnia Wto Gru 23, 2003 10:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 9:29 pm Temat postu: Re: rakieta WZER |
|
|
knod napisał: | poprzednich wersjach byl to przelacznik rteciowy, uklad reagujacy na pole magnetyczne ziemi, obecnie to uklad czasowy) |
A więc to zwykły timer (chyba)... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Troll_u
|
Wysłany: Wto Gru 23, 2003 10:58 pm Temat postu: |
|
|
Nie potrzebnie zmieniałem swoj post, ale kurde cos mi padło na oczy i nie zauwazyłem ze pisze jaki system odpalania spadochronu knod wykorzystuje. Wybaczcie, moj blad. A knodzie kochany . jak masz jakies schematy co sie w rakiecie mogą przydac to prosze cie, powiadom mnie jakoś o tym |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2003 9:48 am Temat postu: |
|
|
Rakieta posiada uklad czasowy oparty na opisie zamieszczonym na tej stronie: http://www.nakka-rocketry.net/rtimer.html Zmontowane to zostalo w postaci "pajaczka"
Zastosowane zmiany to inny tranzystor (wstawilem BD139) oraz brak przelacznika rteciowego. Rakieta Wżer z silnikiem AD2 byla wielokrotnie oblatywana wiec znam czas lotu silnikowego bezwladnosciowego.... Umozliwia mi to zastapienie przelacznika rteciowego innym ktory zalacza "odliczanie" w momencie zejscia rakiety z prowadnicy
Pozdry
knod |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|