Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Guardier
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2004 9:39 am Temat postu: Karmelka na bazie AA |
|
|
co byście powiedzieli na to rzeby sprubowac zrobic karmelka na bazie saletry amonowej moze juz ktos tak robił co ??????????????
jesli tak to z jakim skutkiem czy warto sie za to brać |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek D.

|
Wysłany: Czw Sty 22, 2004 10:00 am Temat postu: |
|
|
To nie wyjdzie z kilku powodów. Po pierwsze AA rozkłada się już w temperaturze nieco większej niż 170*C czyli w tej samej co sacharoza się topi, po drugie AA z cukrem się nie pali. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Guardier
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2004 2:14 pm Temat postu: |
|
|
no to kapa
to morze NH4NO3 połaczyc z żywicą epoxydowa albo jeszcze z czyms
co czekam na propozycje
warto wykorzystac ten utleniacz przeciez to sam gaz (po rozkładzie )
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek D.

|
Wysłany: Czw Sty 22, 2004 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Już było o tym pisane. AA nie można mieszać z żywicą epoksydową dlatego że reaguje z utwardzaczem co w konsekwencji prowadzi do tego że żywica się nie utwardza.
AA można mieszać z żywicą poliestrową i robić bardzo fajne paliwa. Właśnie takie paliwa stosuje z powodzeniem Pinot. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Czw Sty 22, 2004 8:26 pm Temat postu: |
|
|
Małe sprostowanie, Tomku....
Raczej nie rekomenduje poliestrów do mieszanin z AA. W ogóle popularne poliestry na laminaty nie sa zbyt dobre do paliw z AA.
Za to polecam silikon neutralny, lub uniwersalne szczeliwo o nazwie fix-all (nie mówię juz nawet o poliuretanach, które nie są łatwe do zdobycia w przydatnej dla nas wersji). Obydwa wymienione lepiszcza najlepiej uzyć w wersji bezbarwnej. Do tego w paliwach z AA trzeba zastosować przynajmniej nieco proszków metalicznych lub katalizatorów, które przyspieszaja spalanie.
Co do mieszanin AA/cukier...rzeczywiscie są niemal niepalne o ile nie zastosuje sie katalizatorów. Karmelek AA nie ma raczej sensu, gdyż stapianie AA z cukrem może być dość kłopotliwe (przemiany krystaliczne AA etc). _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pablo
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2004 6:27 pm Temat postu: |
|
|
PINOT napisał: | Małe sprostowanie, Tomku....
Raczej nie rekomenduje poliestrów do mieszanin z AA. W ogóle popularne poliestry na laminaty nie sa zbyt dobre do paliw z AA.
|
Dlaczego
Własnie znalazłem w miare tanie źródło takiej żywicy i chciałem poeksperymentować z AA.
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PINOT

|
Wysłany: Pią Sty 23, 2004 9:32 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
Własnie znalazłem w miare tanie źródło takiej żywicy i chciałem poeksperymentować z AA.
 |
Co prawda nie wiem jaki masz poliester, ale poliestry generalnie mają dwie wady (moim zdaniem, ale nie musisz tego brać pod uwagę): 1. Styren, który pogarsza bilans tlenowy (musisz użyć bardzo mało poliestru) bo styren jako aromat, do tego nienasycony zawiera dużo węgla i mało wodoru; 2. Problemy z utwardzaniem paliw z dodatkami metali i lekko zawilgoconych.
Wielu kolegów z forum, potwierdza te obserwacje. Ale nie mówię, że jest rzeczą niemożliwą użycie poliestrów...raczej po prostu więcej kłopotu z robieniem paliwa oraz gorsze jego własciwości ... _________________ Ciekawe kto bedzie pierwszym 80-cio latkiem na tym forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|