Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
fox
Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk±d: Wielkopolska
|
Wys³any: Wto Gru 16, 2003 9:59 pm Temat postu: Wytrzyma³o¶æ ziarna karmelki [] |
|
|
Mam pytanie co zrobiæ rzeby karmelka nie pêka³a po stwardnieniu. _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Wto Gru 16, 2003 10:12 pm Temat postu: |
|
|
Kiedy Ci pêka?? jak wlewasz do silnika?
Ja robiê Karmelka 65:35(wag. KNO3:sacharoza) i wlewam do silnika. Jest twardy jak cholera i nie pêka. Nawet wylany na kartkê zastyga w jedn± masê...
Nie mam pojêci aczemu Ci pêka... mo¿e wtedy jak ch³odzisz go i krystalizuje siê KNO3 i cukier hmm... niewiem |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KML
Do³±czy³: 02 Maj 2003 Posty: 73
|
Wys³any: Wto Gru 16, 2003 10:56 pm Temat postu: |
|
|
Witam... Fox: z jakiego materia³u masz korpus ?? _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GM
Do³±czy³: 30 Lis 2003 Posty: 73 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Wto Gru 16, 2003 11:18 pm Temat postu: |
|
|
Jak mnei podczas zastygania karmelka pêka³a zacze³em stosowaæ sprawdzon± metode tzn. nale¿y podgrzaæ korpus silnika zannim wlejesz karmelka ja u¿ywam do tego suszarki, kilak korpusów na raz ogrzewam. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
fox
Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk±d: Wielkopolska
|
Wys³any: Sro Gru 17, 2003 10:24 pm Temat postu: |
|
|
Silniki robie z klejonej tektóry. Teraz robie taki na 0,5kg karmelki wiêc bêdzie mia³ 10mm grubo¶ci wzmacniany drutem. A co do suszarki to rzeczywi¶cie ciekawy pomys³. Jutro to sprawdzê.
Pozdrowienia dla wszystkich
P.S Fajny pomys³ z wydzieleniem obszaru na forum po¶wieconemu rakietom ni nie? _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
|
miqs
Do³±czy³: 01 Mar 2003 Posty: 17 Sk±d: Warszawa
|
Wys³any: Sob Gru 27, 2003 2:23 pm Temat postu: |
|
|
Mo¿liwe ¿e pêkanie karmelka jest spowodowane za nisk± temperatur± silnika. Je¿eli masz silnik metalowy to wlana karmelka do silnika bardzo szybko och³adza siê co mo¿e spowodowaæ pêkanie (co nagle to po diable). moje karmelki nie pêkaj± gdy wlewam je do kartonowego korpusu, chocia¿ dy resztkê karmelki zostawie w du¿ym metalowym kubku w którym przed chwil± karmelka by³a topiona to ³ychaæ pêkanie jej. Mo¿liwe równie¿ jest to ¿e je¿eli masê wlewasz w cienki kana³ czyli robisz z niej w±sk± nitkê to w tedy mo¿e pêkaæ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kempek
Do³±czy³: 27 Pa¼ 2003 Posty: 25 Sk±d: Novosybirsk
|
Wys³any: Nie Sty 25, 2004 6:53 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Czemu s³u¿y kana³ i jak dobraæ odpowiedni± ¶rednicê ?
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Nie Sty 25, 2004 9:10 pm Temat postu: |
|
|
Kana³ s³u¿y do zwiêkszenia powieszchni spalania. Dobierasz jego ¶rednice
a) wg. do¶æ skomplikowanych obliczeñ
b) na oko
c) przy pomocy SRM.xls R. Nakki, modyfikuj±c ¶r. kana³u, wielko¶æ dyszy, tak by utrzymaæ ci¶nienie wkomorze spalani poni¿ej 1000 psi |
|
|
Powrót do góry |
|
|
morpiel
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Pon Sty 26, 2004 2:13 am Temat postu: |
|
|
Co prawda nie u¿ywam karmelki i nie znam jej zbytnio ale:
piroman2 napisa³: |
...Kiedy Ci pêka? jak wlewasz do silnika?...
...mo¿e wtedy jak ch³odzisz go i krystalizuje siê KNO3 i cukier hmm... niewiem...
|
Co do 1.
Jak wlewa to chyba ma p³ynne, to jak mu mo¿e pêkaæ?
Co do 2.
Z tego co wiem, to KNO3 podczas ch³odzenia w karmelce nie krystalizuje, bo siê nie topi. Poza tym krystalizacja to chyba z roztworu, a przechodzenia cia³a w inny stan skupienia to te¿ krystalizacja? Nie jestem pewien. No bo nie mówi siê, ¿e jak woda zamarza, to krystalizuje... Ale nie wiem, proszê o komentarzyk
miqs napisa³: |
...Je¿eli masz silnik metalowy to wlana karmelka do silnika bardzo szybko och³adza siê co mo¿e spowodowaæ pêkanie ...
|
Raczej chodzi o to, ¿e karmelka kurczy siê wraz z obni¿aniem temperatury i kiedy wlewasz do silnika zimnego to zewnêtrzna warstwa (stykaj±ca siê z powierzchni± ¶cianki korpusu) siê och³adza a wewnêtrzna pozostaje jeszcze gor±ca. Zewnêtrzna siê kurczy a wewnêtrzna jeszcze nie, przez co co¶ MUSI pu¶ciæ i powstaje pêkniêcie
A teraz ciekawo¶æ:
crave napisa³: |
...c) przy pomocy SRM.xls R. Nakki, modyfikuj±c ¶r. kana³u, wielko¶æ dyszy, tak by utrzymaæ ci¶nienie wkomorze spalani poni¿ej 1000 psi... |
Hm...
Dlaczego poni¿ej 1000 Psi (ile to jest na atmosfery, bo ciê¿ko siê tu tego dowiedzieæ... )
Jest to jakie¶ krytyczne ci¶nienie przy którym karmelka ga¶nie?
A mo¿e ten program wiêcej nie obs³uguje ?
Nie wiem, przecie¿ to wszystko zale¿y od wytrzyma³o¶ci poszczególnych elementów silnika, wiêc dlaczego "tylko" 1000Psi?
Chcia³bym ¿eby¶ mi to wyt³umaczy³ (lub kto¶)
Pozdrawiam !!!
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Pon Sty 26, 2004 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Jest co¶ takiego jak wytrzyma³o¶æ ziarna paliwa nie wiem ile ma karmelka i mo¿e dlatego nie da siêwiêkszego zrobiæ ale nie jestem pewien. _________________ WWW.RAKIETY.INFO - Modelarstwo Rakietowe
WWW.FORUM.RAKIETY.INFO - Forum Rakietowe |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Pon Sty 26, 2004 8:17 pm Temat postu: |
|
|
a wiêc tak, chodzi³o mi oto ¿e jak wlewa to pó¼niej jak mu stygnie to pêka w silniku...
a po drugie to saletra rozpuszcza sie w stopionym cukrze(troszke dziwny rozpuszczalnik), oczywiscie nie ca³kowicie , lecz troszke napewno. Mo¿liwe te¿ ¿e rozpuscza sie w wodzie zawartej przez cukier... .Efektem pó¼niej moze byc np. to, ze jak karmleka stygnie(mi w zlewce) to s³ychaæ charakterystyczne trzaski, co jak s±dze jest efektem i krystalizacji cukru i saletry. Cia³a krystalizyj±, takze jak zmieniaj± swój stan skupienia, z ciek³ego na sta³y(stopinie siarki i ch³odzenei) lub z gazowego na sta³y(resublimacja jodu, fajna sprawa:)) oraz oczywiscei z r-rów nasyconych czy przesyconych....
jak sie powoli ch³odzi to nie pêka.
Nie ma ludzi nieomylnych, a wiêc mogê sie mylic |
|
|
Powrót do góry |
|
|
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Pon Sty 26, 2004 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Tak 1000 PSI mi siê ¿uci³o, bo przy wiêkszym ci¶nieniu pewnie silnik by nie wytrzyma³ (oczywi¶cie to zale¿y).
1000 psi - 6,895 MPA |
|
|
Powrót do góry |
|
|
morpiel
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Wto Sty 27, 2004 12:58 am Temat postu: |
|
|
gmichal napisa³: | Witam
Jest co¶ takiego jak wytrzyma³o¶æ ziarna paliwa nie wiem ile ma karmelka i mo¿e dlatego nie da siêwiêkszego zrobiæ ale nie jestem pewien. |
Na pewno jest co¶ takiego, ale je¶li paliwo jest "oplecione" z zewn±trz korpusem, z boku zatyczk± i dysz± (i jest professional ) , to na paliwo dzia³a si³a, ale mia¿d¿±ca, i chcesz mi powiedzieæ, ¿e zmia¿d¿y te karmelke? (ja jej nie urzywam), co to p.cz. to wytrzyma³o¶c tak± mo¿n± zwiêkszyæ mocniej prasuj±c (a tu pomys³ów jest wiele )
Wydaje mi siê, ¿e paliwo karmelkowe powinno byæ odlewane bezpo¶rednio w silniku, bo je¶li jest poza nim, to si³± rzeczy MUSI mieæ odstêp (choæby 0,05mm) od ¶cianek, ¿eby da³o siê to do silnika wpakowaæ. A wtedy powstaje ju¿ luz pomiêdzy ¶ciankami a paliwem i mo¿e karmelka skruszyæ (co my¶licie o tym ?)
Jakbym robi³ silniki na karmelce, to la³ bym zawsze do silnika (na tej stronie co mi link poda³em kole¶ robi segmenty i mu dzia³a, ale nie wiem jak on to robi )
piroman2 napisa³: | a wiêc tak, chodzi³o mi oto ¿e jak wlewa to pó¼niej jak mu stygnie to pêka w silniku...
a po drugie to saletra rozpuszcza sie w stopionym cukrze(troszke dziwny rozpuszczalnik), oczywiscie nie ca³kowicie , lecz troszke napewno. Mo¿liwe te¿ ¿e rozpuscza sie w wodzie zawartej przez cukier... .Efektem pó¼niej moze byc np. to, ze jak karmleka stygnie(mi w zlewce) to s³ychaæ charakterystyczne trzaski, co jak s±dze jest efektem i krystalizacji cukru i saletry. Cia³a krystalizyj±, takze jak zmieniaj± swój stan skupienia, z ciek³ego na sta³y(stopinie siarki i ch³odzenei) lub z gazowego na sta³y(resublimacja jodu, fajna sprawa:)) oraz oczywiscei z r-rów nasyconych czy przesyconych....
jak sie powoli ch³odzi to nie pêka.
Nie ma ludzi nieomylnych, a wiêc mogê sie mylic |
A wiêc mylisz siê, bo:
Zanim rozgrzejesz mieszanine powy¿ej 100 st. to woda odparuje i ju¿ jej nie ma (za to karmelek jest podobno higroskopijny),
KNO3 topi siê w temp 334St (w/g Poch) a nie zd±¿ysz doprowadziæ karmelka do tej temp, bo wcze¶niej zjara Ci w³osy.
Karmelka ogrzewamy tylko do ok. 180st (dla sacharozy) a do 334 to daleko jeszcze
Saletra rozpuszcza siê w cukrze????????.........
No coment
Co do krystalizacji przy zmianie stanu skupienia to rzeczywi¶cie nastêpuje krystalizacja (st±d sieæ krystaliczna ...) _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Wto Sty 27, 2004 11:42 am Temat postu: |
|
|
No có¿ mówilem... ¿e mogê sie myliæ. Mówi±c szczerze to nie przejmuj± mnie te wszytskie informacje o karmelece, bo robie j± sobie na ³a¼ni olejowej i wszystko wychodzi dobze. Tak± stopion± z dodatkiem gilcerynki wlewam do silnika i lekko ubijam robiê kana³ i koniec. Ca³y czas tylko pracuje nad budowa silnika, aby by³ taki jak trzeba. Nie weim tylko co ma na celu ten komentarz:
Morpiel napisa³: | KNO3 topi siê w temp 334St (w/g Poch) a nie zd±¿ysz doprowadziæ karmelka do tej temp, bo wcze¶niej zjara Ci w³osy.
Karmelka ogrzewamy tylko do ok. 180st (dla sacharozy) a do 334 to daleko jeszcze |
przecie¿ ja nie napisa³em ¿e topi sie saletra, to by by³o przeje...e!! bo jakby¶ my np. zmienili kolejnosæ i stopili KNO3 a pó¼neij wrzucili cukier to nie daj Bo¿e co by by³o.... nie ma nic gorszego ni¿ utleniacz i to stopiony!
Mimo wszytkiego dziêkuje za poprawienie mnie, lecz sprwa nadal do koñca nie jest wyja¶niona. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
morpiel
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Sro Sty 28, 2004 12:50 am Temat postu: |
|
|
piroman2 napisa³: |
...ch³odzisz go i krystalizuje siê KNO3 i...
|
Jak krystalizuje, to znaczy, ¿e siê stopi³a albo rozpu¶ci³a,
Rozpu¶ci³a w cukrze??
Wybacz.
Pozd,
Maciej
P.s. Nie dr±¿e ju¿ tego tematu bo nie ma sensu _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
fox
Do³±czy³: 10 Lis 2003 Posty: 192 Sk±d: Wielkopolska
|
Wys³any: Sro Sty 28, 2004 10:07 pm Temat postu: |
|
|
Paliwo ju¿ wla³êm. Tym razem nie pêka³o. Nie d³ugo przedstawie wyniki
pracy nadsilnikiem "PIONIER" o masie 600g.[/img] _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Czw Sty 29, 2004 9:54 pm Temat postu: |
|
|
w takim razie KNO3 sie nie rozpuszcza , tylko cukier sie topi i on krystalizuje.
Przepraszam za zamieszanie i masz racjê...skoñczmy t± rozmowê. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
crave
Do³±czy³: 27 Wrz 2003 Posty: 481
|
Wys³any: Czw Sty 29, 2004 10:02 pm Temat postu: |
|
|
cukier wtrakcie rozk³±du wydziela wode, w której rozpuszca siê kno3. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
morpiel
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Pi± Sty 30, 2004 12:23 am Temat postu: |
|
|
Tak ale po pierwsze:
- cukier w karmelce ma siê rozkladaæ w minimalnej ilo¶ci (pastel )
- ka¿da woda (w normalnym ci¶nieniu) w temp. 170-180 st. chyba jest i... ni ma Wiêc nawet jak na chwile rozpu¶ci saletre to zaraz j± opuszcza, wiêc mini krytalizacja zachodzi na patelni a nie w silniku.
Ale skoñczmy t± rozmowê, nie czujê siê w karmelce zbytnio "mocny" to raz, a dwa, ¿e nie ma sensu "bazgraæ" ju¿ na forum.
Moim zdaniem pêka, bo za szybko siê ch³odzi, wierzch szybko, a ¶rodek wolniej znacznie. Powinny siê ch³odziæ powoli i tyle.
Pozd ra !
Maciej _________________ gg: 4744192
Mail : morpiel@interia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|