Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak otrzymać Dekstrynę ?
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
da_domb



Dołączył: 28 Wrz 2003
Posty: 5
Skąd: podlasie

PostWysłany: Pon Lis 03, 2003 5:34 pm    Temat postu: Jak otrzymać Dekstrynę ? Odpowiedz z cytatem

Cześć
W puszce po konserwie na kuchence elektrycznej prażyłem mąkę ziemniaczaną. Część mi sie zwegliła, a reszta zarumieniła (lekki brąz, beż czy jak kto woli). Te rumiane przesiałem, i sie pytam czy to dekstryna??
Po dodaniu małej ilości wody robi się jakby ciastolina czy cos takiego a jak da się więcej wody to płyn w kolorze kawy z mlekiem.

Pozdrawiam

_________________
fire wall
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Pon Lis 03, 2003 10:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Very Happy Exclamation
No jasne, że dekstryna!
jak dasz nie za dużo wody ani nie za mało to wychodzi idealny klej do klejenia rakiet. Sam takim kleję i dekstrynę też przez prażenie mąki ziemniaczanej uzyskuję, ale nie jest to takie proste i łatwe. Jeśli ktoś nie wierzy to niech sam spróbuje zrobić tak, żeby nie spalić, a przyrumienić.
Mieszać trzeba ! mieszać Exclamation Very Happy

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
zbig-zbig



Dołączył: 09 Paź 2003
Posty: 15
Skąd: znienacka

PostWysłany: Sro Lis 05, 2003 6:43 pm    Temat postu: Dekstryna Odpowiedz z cytatem

Sam mam z tym problem. Mam prosbe aby najlepiej Kermit opisal krok po kroku co i jak z ta dekstryna. Pisales ze dekstryna jest lepsza od np wikolu, jest to tez skladnik wielu mieszanek. Wiec Kermit nie daj sie juz prosic........ pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość MSN Messenger 
Pietruszkin



Dołączył: 21 Mar 2003
Posty: 188
Skąd: /dev/null

PostWysłany: Sro Lis 05, 2003 6:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurde, ludzie czytajcie forum. Aby uzyskać dekstrynę trzeba skrobię wygrzewać w temp. 210*C!
_________________
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Gość






PostWysłany: Sro Lis 05, 2003 8:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dekstryna dobra jest jako składnik nie których mas piro. Do budowy SR ( glównie tuleje ) uzywać radzę wikolu. Dekstryna po wyschnięciu w obecności wody na nowu "puszcza" a wikol nie Wink


Pozdr. A
Powrót do góry
 
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Czw Lis 06, 2003 4:28 pm    Temat postu: dX Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Very Happy Exclamation
To się zgadza dekstryna puści pod wpływem wilgoci ,ale czy to taka wada Question
Co do wykonania dekstryny, to nie wytrzymalibyście prawdopodobnie szczegółowego opisu wykonania. Zanudziłbym zresztę całe towarzystwo , a chyba każdy sam może wykazać się pomysłowością.
Polecę jedynie zastosowanie płaskiego naczynia ( typu patelnia suchego i czystego koniecznie, oraz płaskiej łopatki metalowej lub drewnianej do mieszania )
Krytycznym momentem jest początkowe nagrzewanie, kiedy w mące kartoflanej jest jeszcze wilgoć. jeśli się za mocno przygrzeje na początku to się wszystko zkrochmali ( dosłownie i mogą wyjść gluty Mad )
Restę pozostawię Waszej cierpliwości i żadzy poznania Very Happy Exclamation Idea

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Gość






PostWysłany: Pią Lis 07, 2003 8:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zbig-zbig napisał:
...A wikol nie jest tez odporny na wilgoc, jest wodorozcienczalny.


Ale po wysuszeniu spróbuj jego rozpuścić Wink


Pozdr. A
Powrót do góry
 
dziadek kermit



Dołączył: 25 Kwi 2003
Posty: 516
Skąd: z okolicy "Żabidołka"

PostWysłany: Pią Lis 07, 2003 3:12 pm    Temat postu: klej Odpowiedz z cytatem

Klaniam się pięknie Very Happy Exclamation
Wikol jest klejem emulsyjnym Shocked Exclamation
To znaczy jest wodną dyspersją nierozp[uszczalnego w wodzie octanu celulozy bodajże. Czyli jak jest w postaci emylsji to można go wodą rozcieńczyć, ale po wususzeniu woda już jego nie ruszy Exclamation Exclamation Exclamation

_________________
Dziadek Kermit Smile
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Loss Bandit



Dołączył: 13 Kwi 2005
Posty: 26

PostWysłany: Pią Kwi 29, 2005 12:59 pm    Temat postu: Re: klej Odpowiedz z cytatem

kermit napisał:
Klaniam się pięknie Very Happy Exclamation
Wikol jest klejem emulsyjnym Shocked Exclamation
To znaczy jest wodną dyspersją nierozp[uszczalnego w wodzie octanu celulozy bodajże. Czyli jak jest w postaci emylsji to można go wodą rozcieńczyć, ale po wususzeniu woda już jego nie ruszy Exclamation Exclamation Exclamation

wikol jest dyspersją wodną octanu winylu. daje spoiny mało elastyczne i po wyschnięciu w miare odporne na wodę. pod wpływem długiego działania wody może spęcznięć.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
macmaciek



Dołączył: 09 Sie 2005
Posty: 23

PostWysłany: Sob Sie 13, 2005 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na forum bylo juz o tym pisane jak zrobic dekstryne(w temacie o lontach)
Ja sam przed chwila przetestowalem pewien sposob ktory ktos tam podal.
0,5h w piekarniku 220*C z termoobiegiem. Otrzymalem jasnobrazowy proszek ktory po rozp. w wodzie daje kleista mase(to chyba dekstryna).
Jest jeszcze sposob hydrolizowania z uzyciem elektrolitu, dla zainteresowanych odsylam do w/w tematu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
CTX
Gość





PostWysłany: Sob Sie 13, 2005 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Kermit mówil ze powstają na początku grzania gluty. Spróbuj wpakowac wilgotną mąke ziemniaczaną do piekarnika na 110-120 *C przez 30 min. Mieszaj czasem zeby woda z niej odparowala. Potem z suchą mąką do rondla i przyrumieniamy powoli do uzyskania piaskowego koloru Wink

naRazie
Powrót do góry
 
Żydu



Dołączył: 20 Mar 2004
Posty: 31

PostWysłany: Nie Sie 14, 2005 9:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem tylko po co takie alpejskie kombinacje, nie prosciej patelnia teflonowa maly ogien i 10 minut mieszajac ? ;P ja tak robie jestem zadowolony.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
veteran5



Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 22
Skąd: z Browaru ;-)

PostWysłany: Pon Sie 15, 2005 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mam taką dekstrynkę co ma jakieś 15lat(kupną).
więc dekstryna powinna całkowicie się rozpuszczać w wodzie, dając ciecz o gęstości syropu(zależy od stężenia), przezroczystą( Exclamation ) i o kolorze mocnej herbaty. Właśnie przezroczystość pokazuje czy dekstryna jest dobrze wygrzana. kiedyś próbowałem ją zrobić tak jak abrycznie czyli z kasztanów.
Kasztany wysuszyłem, zmieliłem i na patelnię, przyrumieniłem tylko troszkę zalałem wodą 1:1 i odlałem przezroczysty r-r którego mogłem używać jako klej. jednak jest to syf i wolę fabryczną Wink

_________________
Do Admina/moda: Proszę o usunięcie tego profilu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
DNF



Dołączył: 15 Kwi 2005
Posty: 141
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Czw Sie 25, 2005 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam..!
ja moja dextrynke robie tak...biore blache do pieczenie od mamy(nie jest tym zachwycona) wykladam ja folia Al sypie rownomiernie nie za grubo maki ziemniaczanej i jak piekarnik osiaga 200*C caly czas ja dogladam jak dobrze bedzie wygladac wyciagam i z sypuje poitem nastepna partia..Smile
UWAGA...!! ŁATWO MOZNA PRZYPALIC JA PRZYPALILEM 3 RAZY ZA 4 WYSZLA..Smile


_________________
"Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."

K. I. Gałczyński
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Damian



Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 260
Skąd: Poznań

PostWysłany: Pią Sie 26, 2005 2:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

piroman napisał:
Mnie się podoba, zwłaszcza że moja dex jest dość blada i zazdroszczę wszystkim takiego kolorku Smile Mimo to klei (chyba) jak powinna


Też miałem z tym problemy zanim nie spróbowałem na patelni teflonowej. Nic się nie przypala, i jakie równomierne Cool

_________________
5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Daltar



Dołączył: 09 Paź 2006
Posty: 47
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon Paź 09, 2006 7:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie tak jak napisał jeden przedmówca. Prawdziwa dekstryna powstaje z mączki kasztanowej. Jest tania jak barszcz i doprawdy nie pojmuję, po co meczyć się i samemu ja produkować, skoro mozna ją kupić fabrycznie idealna. Na marginesie ostrzegam przed robieniem jakichkolwiek mieszanek na bazie dekstryny i nadmanganianu potasu. Odrobina wilgoci i już mamy samozapłon.
_________________
www.nakaja.com - pirotechnika, fajerwerki, pokazy sztucznych ogni - Kraków
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Urghai



Dołączył: 17 Lis 2005
Posty: 39
Skąd: Z Władcy Pierścieni

PostWysłany: Wto Paź 10, 2006 2:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

włąśnie robiłem dekstrynkę i udało się piękny piaskowy kolor złocisty i całkowicie się rozpuszcza w wodzie.

Przepis:

1. Bierzemy mąkę ziemniaczaną i wsypujemy kilka łyżek do garnuszka (nie może być jej dużo).

2. Na kuchence ustawiamy duży ogień.

3. Łapiemy garnek, używając kombinerkek lub innych szczypiec za ucho.

4. Przenosimy garnek nad ogień i następnie bardzo szybkimi ruchami trzepiemy garnkiem w prawo i lewo, tak, żeby mąka ziemniaczana nie przyległa do denka, bo inaczej glut gwarantowany.
Maka ma jeżdzić do powierzchni garnka nie może się zatrzymać.
Co chwilę zdejmujemy garnuszek znad gazu i łyżeczką metalową mieszamy naszą przyszłą dekstrynę.
Gdy już się zaczyna robić lekko żółta (po około 5-10min) do naszych ruchów ręką dochodzi podrzucanie jej jak placków.
po kolejnych 2-3 minutach nasza dekstryna jest gotowa (poznajemy po kolorze) kolor ma byc taki jak piasek + złoto (bardzo piękny kolor)

podrzucanie jej powoduje, że sklejona dekstryna powstała podczas termicznego rozkłady skrobii zbryla się, a potrząsanie rozbija ziarna na piękny proszek i sprawia, że cała jej powierzchnia może się zamienić w dekstrynę.

Plusy i Minusy:

+ szybko otrzymujemy dekstrynę dobrej jakosci
+ łatwość wykonania
- po długotrwałym potrząsaniu i machaniu garnkiem trochę boli ręka i trzeba zmieniać rękę
- nie można robić bardzo dużej ilości dekstryny na raz

ogólnie jest to dobry i szybki sposób
zawsze sobie robie małe ilości ok 20-30g, max 100g, aby mieć "świeżą" dekstrynę, przed robieniem gwiazdek.
Wg mmnie poprawia to znacznie jakość gwiazdek (nie rozpadają się po wybuchu bursta)

SCALONE
Oto dekstryna otrzymana w sposób przezemnie zaprezentowany

nieco ponad 30g

czas wykonania to ok 10 minut



i jeszcze 1 zdjęcie :



przepraszam za jakość zdjęć, robione komórką :/
niestety kolory są blade, ponieważ moja komórka trochę ma coś nie tak z kolorami i nie pokazała prawdziwego koloru tejże dekstryny.

pozdrawiam

_________________
WEJDŹ TU !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Adres AIM Yahoo Messenger MSN Messenger 
Gość






PostWysłany: Pon Sty 22, 2007 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja zadam może i banalne pytanie i pewnie mnie wyśmiejecie, ale czy ze zwykłej mąki można zrobić dekstrynę Question Też ma taki ciemnobrązowy kolor a nie iwem czy sie rozpuszcza w wodzie
Powrót do góry
 
eyeti



Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 46

PostWysłany: Pon Sty 22, 2007 5:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja poleciłbym mąkę ziemniaczaną (ziemniaki najlepiej "magazynują" skrobie) i przed zarzuceniem na gaz polecił bym podgrzać chwile w piekarniku (tak ze 100*C). Mi za 1 razem wyszła i jak na patelni robicie to nie zbierajcie ze ścianek bo będzie syf Razz
PS: Nie wiem jak Ci Urghai wyszedł taki ładny proszeczek u mnie to się raczej zrobiło coś na styl "kleju" ale w palcach ładnie się rozdrabnia (podejrzewam że pod wpływem długiego podgrzewania moja dekstryna uległa mocniej procesowi hydracji, grzałem coś ok 30min na max gazie - długo po tym jak się żółta zrobiła Smile )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Tomash
dostęp próbny do MW


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 382
Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...

PostWysłany: Pon Sty 22, 2007 8:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystarczy grzać lekko i cały czas intensywnie mieszać poprzez ruchy koliste garem tak aby się nic do dna nie przyklejało, wtedy na całej powierzchni robi się ślicznie żółciutka i sie nie przypala.
Pozdr.

_________________
Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dodawać załączników na tym forum
Nie możesz pobierać plików z tego forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Protected by Anti-Spam ACP