Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Lis 26, 2003 9:29 pm Temat postu: Gêsto¶æ KNO3 i sacharozy |
|
|
WItam
Ostatnio stara³em siê obliczyæ masê paliwa do silnika karmelkowego i potrzebnemi s± gêsto¶ci KNO3 i sacharozy. Czy nie wyst±pi ¿aden spadek objêto¶ci przy karmelizacji? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek D.

Do³±czy³: 07 Wrz 2003 Posty: 98 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Sro Lis 26, 2003 9:42 pm Temat postu: |
|
|
Witam
gêsto¶æ azotanu potasu to 2,11 g/cm3 (wed³ug POCH)
ale moim zdaniem nie ma ona wiêkszego znaczenia bo jak siê zmieli j± z proszku na py³ to wtedy siê gêsto¶æ zwiêkszy a ponadto jest ona napewno zale¿na od tego czy saletra jest lu¼no usypana czy mocno ubita. Przy karmelizacji objêto¶æ siê zmniejsza i to do¶æ znacznie. Je¶li chcesz zmierzyæ gêsto¶æ karmelka to go nalej do naczynia o znanej objêto¶ci a nastêpnie zwarz i podziel masê przez objêto¶æ. _________________ Pozdrawiam Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morpiel

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Czw Lis 27, 2003 1:06 am Temat postu: Re: Gêsto¶æ KNO3 i sacharozy |
|
|
Salvator napisa³: | WItam
Ostatnio stara³em siê obliczyæ masê paliwa do silnika karmelkowego... |
Je¶li tak to nie lepiej po prostu zwa¿yæ korpus a potem po wlaniu zwa¿yæ ca³o¶æ i od wyniku odj±æ masê korpusu??
Bosze...
Pozd.
Maciej |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morpiel

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2003 Posty: 104 Sk±d: l±dek, l±dek zdrój
|
Wys³any: Czw Lis 27, 2003 1:09 am Temat postu: |
|
|
chyba, ¿e mylisz masê paliwa z jego gêsto¶ci±... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Czw Lis 27, 2003 10:45 am Temat postu: |
|
|
Witam ponownie!
Nie, nie mylê odbjeto¶ci z gêsto¶ci± ale chcê przekarmelizowaæ dok³adnie tylekarmelka ile mi siê zmie¶ci w silniku. Do tego rzecz jasnapotrzebujê objêto¶ci silnika i gêsto¶ci karmelka, gdy¿ q = m/V. Mno¿±c objêto¶æ silnika przez gêsto¶c karmelk otrzymam(cm3*g/cm3=g)
masê paliwa. Wtedy za pomoc± proporcji obliczê ile ka¿dego sk³adnika mam wsypaæ do rondla (oczywi¶cie doliczaj±c margines blêdu i to,co przyklei siê do rondla:). Tylko potrzebujê gêsto¶ci(szuka³em w swoich tablicach i nie tylko). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
Do³±czy³: 16 Kwi 2002 Posty: 529
|
Wys³any: Czw Lis 27, 2003 1:58 pm Temat postu: |
|
|
Mnie te¿ ciekawi gêsto¶æ karmelka. Gêsto¶æ bedzie zale¿a³a oczywi¶cie od proporcji karmelka. Tego nie da siê tego obliczyæ - trzeba sprawdziæ do¶wiadczalnie. Pewnie s± jakie¶ publikacje w necie. Obstawiam ¿e ma co¶ ok 1.5 g/ml
Bia³y |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
Do³±czy³: 16 Wrz 2002 Posty: 195 Sk±d: 3miasto
|
Wys³any: Czw Lis 27, 2003 3:28 pm Temat postu: |
|
|
dla karmelka o skladzie 65% KNO3 35% sacharoza d(teoretyczne) to 1,889g/cm3 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Czw Lis 27, 2003 5:22 pm Temat postu: |
|
|
Na zagranicznym forum przeczyta³em, ¿e zale¿y te¿ to od tego, jaki rodzaj cukru u¿yjemy(sorbitol ma mniejsz± gêsto¶æ). Mo¿e kto¶ zna jak±¶ stronê z tablicami gêsto¶ci cia³ sta³ych  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
knod
Do³±czy³: 16 Wrz 2002 Posty: 195 Sk±d: 3miasto
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|