Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Szwajcaria - pokazowe loty modeli rakiet

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne (mod. rakietowe)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Paul S

Do陰czy�: 24 Lis 2003

PostWys豉ny: Pon Pa� 03, 2005 2:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
W dniach od 30.09 do 02.10. 2005 w Szwajcari odbyly sie loty pokazowe modeli rakiet.
Dla tych co interesuja sie modelarstwem rakietowym podaje adresy gdzie mozna sobie zobaczyc zdjecia ze startow i nie tylko.
Milego ogladania:
http://www.argoshpr.ch/ oraz na forum niemieckim - Termine & Flugtage > ALRS VI - Der Bilderthread

Paul
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Wto Pa� 04, 2005 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paul S napisa�:
W dniach od 30.09 do 02.10. 2005 w Szwajcari odbyly sie loty pokazowe modeli rakiet.

A kiedy u nas? Laughing
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Paul S

PostWys豉ny: Sro Pa� 05, 2005 8:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No wlasnie!!! Moze by cos zorganizowac? Wiem, ze modelarze z Berlina czesto jezdza do Polski ze swoimi rakietami. Gdzie dokladnie to tego nie wiem, ale podejzewam, ze gdzies w okolicach Zielonej Gory. Moze zorganizujemy cos wspolnego?

Paul
Powr鏒 do g鏎y
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Pi� Pa� 07, 2005 12:31 pm    Temat postu: To ju� by這 Odpowiedz z cytatem

Witam

Pomys� nie jest nowy.
Czy jeszcze pami皻acie temat POPSAR 2004 ?

Samo 篡cie - 豉twiej powiedzie�, trudniej zrobi�.
Min掖 rok - mo積a jeszcze raz przedyskutowa� temat.

Zadam kilka pyta�:
1. Ilu jest ch皻nych?
2. Kto przygotuje modele a ilu b璠zie obserwatorami?
3. Gdzie mo積a zorganizowa� loty - lokalizacja?
4. Kto podejmie si� poprowadzenia spraw organizacyjnych?
5. Jak b璠zie z legalno軼i� takiej imprezy?

To tylko kilka znak闚 zapytania.
Czarno to widz�. Rolling Eyes chocia� sam marz�, aby wzi望 udzia� w takiej imprezie.

Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pi� Pa� 07, 2005 2:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

Ja i zombek z pewno軼i� mieli by鄉y jakie� modele (przynajmniej dwa bo s� prawie sko鎍zone).
Co do miejsca start闚 to ju� gorzej ale chyba wi瘯szo嗆 modelarzy jest z okolic Krakowa wi璚 chyba te okolice(mam upatrzony ca趾iem fajny poligon-nie 陰ki nowohuckie).
Co do organizacji ja si� nie podejm� ale ch皻nie pomog�.
A legalno嗆 to wiadomo(w Polsce si� tak 豉two nie da).
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Sob Pa� 08, 2005 9:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Confused ech Krak闚. Moim zdaniem powinno to by� jakie� neutralne miejsce. Chocia� nie mam nic przeciwko organizacji zlotu ko這 Zielonej G鏎y jak dlamnie to 55km od domu Laughing

Moja propozycja to poda� termin takiego zlotu ale z du篡m wyprzedzeniem, np. 10.10.2006. Chodzi o to by po ustaeniu organizacyjnym przyj望 dat� powiedzmy za rok. To pozwoli這 by si� przygotowa� my郵e wi瘯szej grupie. No i ca這嗆 przedsi瞝履璚ia mog豉 by na tym skorzysta�. Warto by這 by te� zrobi� stron� internetow� no i mo瞠 pogada� z panami zza szlabanu.
Laughing
pozdrawiam

maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Pa� 08, 2005 11:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak na pierwszy zlot to rok my郵� jest pomys� OK tylko 瞠 trzeba by wybra� dat� bardziej urlopow� przynajmniej tak mi si� wydaje...
Powr鏒 do g鏎y
Kacper

Do陰czy�: 17 Maj 2003
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Sob Pa� 08, 2005 3:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!

Mo積a organizowa� raz na rok imprez� gdzie� w centralnej Polsce ale r闚nie� takie lokalne troch� cz窷ciej bo przecie� ma這 kto b璠zie czeka� na start rakiety do鈍iadczalnej rok. Ja w najbli窺zym czasie b璠� startowa� kilka modeli(zombek te�) wi璚 mo積a by zrobi� tak� ma陰 imprezk� a przecie� nie tylko ja mam modele na uko鎍zeniu.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
Paul S

PostWys豉ny: Sob Pa� 08, 2005 10:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Modelarze w Niemczech zorganizowali sobie loty pokazowo- treningowe.
Coraz czesciej pokazuja sie modele ze spadochronem pomocniczym oraz glownym. Jak to wyglada w praktyce mozna sobie zobyczyc na tym filmie.

http://web21.kunden.dynms.de/temp/raketen/Schneeberg_0002.wmv

Paul
Powr鏒 do g鏎y
nebo

Do陰czy�: 22 Lip 2004

PostWys豉ny: Nie Pa� 09, 2005 7:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli chodzi o miejsce to mo瞠 pustynia bledowska... skoro w okolicach krakowa ....
Powr鏒 do g鏎y
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Pa� 09, 2005 7:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi si� 瞠 to park krajobrazowy my郵� 瞠 organizowanie tam wi瘯szych start闚 to nie najlepszy pomys�.
Powr鏒 do g鏎y
szpaner

Do陰czy�: 11 Pa� 2004

PostWys豉ny: Nie Pa� 09, 2005 10:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no c騜, w parku krajobrazowym nie ma specjalnych ogranicze�.
To nie jest rezerwat.

Nikt nie zostawi swojego modelu na pustyni, wi璚 nie b璠� 鄉ieci� a poniewa� na pustyni nie ma czego zniszczy�(spali�, po豉ma�) bo jest tylko piach i piach, i piach, i jeszcze raz piach, to nie widz� przeszk鏚. Nast瘼nego dnia po zawodach nie b璠zie 郵adu, a b璠zie to na pewno bardzo widowiskowe, wi璚 mo瞠 ci-co-si�-opiekuj�-pustyni� przyjd� popatrze� i zaprosz� was ponownie Wink

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Nie Pa� 09, 2005 10:14 am    Temat postu: κba Odpowiedz z cytatem

Podobnie i drugi powa積iejszy poligon rakietowy w Polsce, z kt鏎ego startowa造 s造nne Meteory, zlokalizowany by� na terenie S這wi雟kiego Parku Narodowego. (nawet rezerwat "R帳ka" obejmuj帷y s造nne wydmy)
Jak wida� przepisy przepisami, a jednak jaka� luka si� znalaz豉 skoro da這 si� to rad� za豉twi� Laughing.
Mo瞠 to kwestia odpowiedniego sponsora albo protektora Question

MadMax

Do陰czy�: 26 Mar 2005
Sk康: Trzebnica

PostWys豉ny: Nie Pa� 09, 2005 11:26 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

S康z�, 瞠 by這by wielu ch皻nych na tak� imrez�. Zar闚no startuj帷ych, jak i obserwator闚.
Niestety taki oficjalny zlot ci篹ko b璠zie zorganizowa� "legalnie" .
Jak wiadomo - nie korzystamy z fabrycznych silnik闚 rakietowych - i tu jest przys這wiowy "pies pogrzebany".
Gdyby warunkiem startu by這 u篡wanie tylko fabrycznego silniku - czyli deponowanie silnik闚 i rakiet podczas zlotu + kontrola przed startem - tak� imprez� da這by si� zorganizowa� bezpiecznie. Ale podejrzewam, 瞠 ch皻nych wtedy by這by niewielu.
Modelarze z innych dziedzin maj� troch� lepiej - nie korzystaj� z materia堯w pirotechnicznych, kt鏎e s� mocno obwarowane przepisami i ustawami. Do innych ustaw i zarz康ze� np. URTiP. lotnictwo itd. - mo積a spokojnie si� dostosowa�.
By� mo瞠 si� myl�, al� nie znajdzie si� 瘸den organizator", kt鏎y chia豉by wzi捷� na swoje barki bezpiecze雟two imprezy, gdzie u篡wane s� amatorskie silniki rakietowe. Nawet firmy maj帷y pozwolenie na produkcj� i dystrybucj� materia堯w pirotechnicznych.
Pozosta貫 rzeczy s� do przej軼ia, ustalenie miejsca zlotu/pikniku, opracowanie regulaminu, zasad itd. - kwestia dobrych ch璚i.

Pozostaj� wi璚 chyba nam "zej軼ie do podziemia" i "zakamuflowane" imprezy.

Pozdrawiam
Piotrek

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Pa� 09, 2005 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MadMax napisa�:
......Jak wiadomo - nie korzystamy z fabrycznych silnik闚 rakietowych - i tu jest przys這wiowy "pies pogrzebany".

Jestem za zlotem fan闚 SR i rakiet . W Polsce nie ma zakazu, 瞠 nie wolno robi� nam SR ( pro軸a do Paua aby da� tu tlumaczenie paragrafu z niemieckiego ). Jeszcze raz podkre郵�. Prawo musi s逝篡� spo貫cze雟twu i tak nalezy je interpretowac aby temu prawo s逝篡這. Wi璚 je郵i by zadba� o bhp dla ludzi i otoczenia to ja bym si� nie ba�. A i sam bym jakiego "glin�" zaprosi� Wink . Ustawa o MW dla cel闚 cywilnych dotyczy przedsi瑿iorc闚 ( pisze jak w馧 ). Jest jeszcze KK ale w nim tez chodzi o zagro瞠nia. Wi璚 trzeba je wyeliminowa�.

Zacznijcie od poszukiwa� poligonu i przedstawienia propozycji na niego. Mo瞠 jakie� wsp馧rz璠ne ze zdj耩 satelitarnych i pokazanie nam obrazka Question . Od tego trzeba zacz望.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
maxlam
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Pa� 09, 2005 12:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

My郵� 瞠 spotkanie trzeba zorganizowa� tam gdzie jest najwi璚ej "rakieciarzy" niestety inni b璠� zmuszeni dojecha� wydaje mi si� 瞠 okolice Krakowa to jednak jedyne miejsce w kt鏎ym to spotkanie mo瞠 doj嗆 do skutku (z tego co widz� tam jest ich najwi璚ej) ja mieszkam w centralnej Polsce wi璚 gdybym w tym czasie mia� urlop to bardzo ch皻nie dojad� jak nie z modelem to ch皻nie pokibicuj� i poznam osobi軼ie ludzi z forum i ich osi庵ni璚ia.
Powr鏒 do g鏎y
Tomek J.

Do陰czy�: 02 Sie 2004

PostWys豉ny: Pon Lis 07, 2005 12:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam,
jestem ca趾owicie ZA takim zlotem!!! Mo瞠 sam bym wykona� ma造 model. Tylko jednak kto by sie podjo� organizacj�??? Wsumie to nie musi by� jedena osoba tylko razem jako� mozna by co� wymy郵e�. Sam duzo nie wymysle Razz Ale jestem ca趾owicie ZA zlotem!!!

Pozdro
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lut 10, 2006 9:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Macie fajny film z Discovery.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne (mod. rakietowe) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum