Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Nie Pa¼ 05, 2003 8:12 pm Temat postu: Wielo silnikowa rakieta |
|
|
W³a¶nie jestem w czasie prac nad now± rakiet± wielo silnikow± która na samym dole bêdzie mia³e 3 lub 4 sam niewiem silniki jednakowe odpalane elektrycznie w tym samym czasie sr mam ju¿ prawie opracowany do¶yæ ma³e ale radzi socie swietnie jednym s³owem ma³y mocny pozostaje tylko kwestia rakiety i rozmieszczenie zapalników w sr ¿eby wszystkie równo siê za³±czy³y a co do rakiety to nie jesem pewien czy silniki umie¶ciæ w srodku czy na zewn±trz tak jak stateczniki.Jak mi to nie wyidzie planuje zrobiæ torpede wraz wyrzutni± w d³ugie jesiene wieczory. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

Do³±czy³: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys³any: Nie Pa¼ 05, 2003 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Siema...
Moze i nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale moim zdaniem to sie nie uda. Praktycznie jest niemozliwoscia odpalenie jednoczesnie, dwuch a co mowic trzech lub czterech. Odpalic to i owszem ale zeby sie rownomiernie palily to jest niemozliwe, szkoda silnikow...ale sprobuj zycze powodzenie sam jestem ciekawy twoich rozwiazan technicznych.
Szajba |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Nie Pa¼ 05, 2003 9:16 pm Temat postu: |
|
|
i teraz w³asnie obali³e¶ mój pomys³ chyba masz racje nawet firmowe silniczki nie s± jednakowe.Ale mimo to spróbóje. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Perdurabo

Do³±czy³: 18 Sie 2003 Posty: 22 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Pon Pa¼ 06, 2003 3:39 pm Temat postu: |
|
|
spróbuj:
odpalanie elektryczne, dok³adne wa¿enie i odmierzanie oraz zamocowaæ dodatkowe silniki tak jak boostery by odpad³y gdy przestan± pracowaæ czylli jeden silnik g³ówny mo¿e byæ s³abszy ci±g ale d³u¿szy czas i dwa po bokach ma³e z silnym ci±giem ale krótkim czasem
Perdurabo teoretyk:) _________________ Navigare necesse est vivere non est necesse |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Pon Pa¼ 06, 2003 5:38 pm Temat postu: |
|
|
takie co¶ bêdzie trudne poniewarz tu powstaje problem z mechanizmem odzuczania silników a drugi to odpalenie g³ównego (tego w ¶odku) po odrzuceniu bocznych trzeba by zastosowaæ jaki¶ uk³adzik elektronicznym |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
serfer
Do³±czy³: 01 Cze 2003 Posty: 18
|
Wys³any: Pon Pa¼ 06, 2003 5:39 pm Temat postu: |
|
|
yo
Jesli zrobisz to dokladnie to moze ci wyjsci tylko wedlug mnie powinny byc cztery silniczki jeden duzy i trzy male po bokach bo z trzema jak bys je ulozyl w jednym rzadku to moglo by byc troche niestabilnie i jesli jeden silnik odpali puzniej to ten duzy go skoryguje tylko musisz miec pewnosc ze odpali ulamek sekundy puzniej "prawdopodobnie wystarczy jeszcze raz taki dlugi kabel , ale nie jestem powien jesli masz to muglbys wziac kamere dwie zarowki i do jednej dac dluzszy kabelek i wlaczyc to rownoczesnie do pradu podzczas nagrywania ,a potem po klatce sprawdzac czy wyszlo" .
nara |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Feuer

Do³±czy³: 11 Mar 2003 Posty: 18 Sk±d: £añcut
|
Wys³any: Pon Pa¼ 06, 2003 6:39 pm Temat postu: |
|
|
gmichal1 napisa³: | takie co¶ bêdzie trudne poniewarz tu powstaje problem z mechanizmem odzuczania silników ... |
Popatrz tutaj http://www.oxfordvue.com/DMFRockets/boost_drop/, mo¿e co¶ Ci to podpowie
Nie zastanawia³e¶ siê nad zrobieniem rakiety wielostopniowej Chyba by³oby trochê pro¶ciej tak± zmajstrowaæ. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Perdurabo

Do³±czy³: 18 Sie 2003 Posty: 22 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Wto Pa¼ 07, 2003 7:44 pm Temat postu: |
|
|
w polskich rakietach meteo (Meteor 2A czy jako¶ tak;-)) stosowano taki patent boostery mia³y czubki ukszta³towane tak jak by kto¶ je sci±³ katan± (wiecie to ciêcie przez wi±zke bambusów) a po³±czone by³y za pomoc± haczyków dopóki by³ ci±g boosterów to przezwyciê¿a³o opór ich g³owic gdy jego brak³o to opór powodowa³ zsuniêcie siê ta³atajstwa z haczyka i tyle:) _________________ Navigare necesse est vivere non est necesse |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Wto Pa¼ 07, 2003 8:33 pm Temat postu: |
|
|
perdurabo zastosuje chyba ten przepis chaczykami tak bêdzie naj³atwiej lecz ¿eby to wykorzystaæ bêde musia³ przerobiæ wyrzutnie tak aby potrzymywa³y boczne silnik przed startem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

Do³±czy³: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk±d: z okolicy "¯abido³ka"
|
Wys³any: Wto Pa¼ 07, 2003 9:01 pm Temat postu: Boostery |
|
|
K³aniam siê piêknie
Ca³y pic z tymi bocznymi silnikami do "Meteora" polega³ na tym, ¿e startowa³y u³amek sekundy przed silnikiem g³ównym, a wiêc wciska³y siê si³± ci±gu w zaczepy na rakiecie.
Po zanikniêciu ci±gu sko¶ne ¶ciêcia powodowa³y oddzielenie siê silników pomocniczych od g³ównego i zmianê toru ich lotu tak, ¿e nie grozi³o to klizj± z g³ówn± rakiet±.
¯yczê udanych experymentów, a zw³aszcza opanowania precyzyjnego odpalania wielu silników jednocze¶nie.
Temat jest cholernie ciekawy i mo¿na nie¼le pokombinowaæ jak to zrobiæ, a je¶li siê uda to satysfakcja gwarantowana  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa¿am, ¿e Kartagina powinna byæ zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Wto Pa¼ 14, 2003 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam
klapa zrobi³em rakietkê tylko jeden si³nik wystartowa³ odrazu co spowodowa³o ¿e rakieta lecia³a w bok adrugi pu¿niej i mia³em rakiete na krety planuje zakupic fabryczne silniki i doradzcie jakie i z jak± si³aci±gu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Wto Pa¼ 14, 2003 10:31 pm Temat postu: |
|
|
a i jewszcze jedno co siedzi za paliwo w tych fabrycznych ¿e maj± takiego kopa i z czego ta dyszka jest zrobiona ¿e jest taka twarda??? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
¦ciArwA

Do³±czy³: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk±d: ju¿ nie st±d :)
|
Wys³any: Sro Pa¼ 15, 2003 8:58 am Temat postu: |
|
|
czarny proch prasowany bezposrednio w silniku. a dysza, to pewnie jakas ceramiczna jest. moim zdaniem najpierw ja wypalaja w wysokiej temperaturze, a potem do sr zasadzaja.
pozdrawiam _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Andrew
Do³±czy³: 14 Wrz 2003 Posty: 26
|
Wys³any: Sro Pa¼ 15, 2003 5:59 pm Temat postu: twarda dysza |
|
|
Cze¶æ !
Nie wiem z czego robi± takie twarde dyszki, ale jak chcesz taka twarda zrobic to wez ok:
4 czesc drobnego piasku (bardzo drobny!!!, nie jakas ziemia)
1 czesc szkla wodnego (jak dasz za duzo to dowal troche piachu i ewentualni troszke wody, jak za malo)
Powinno to miec taka ciastowata konsystencje. Formujesz dyszke (np w pier¶cieniu z papieru), a nastepnie zostawiasz do wyschniecia ok 2 dni , lub tak jak ja bierzesz lampke z zarowka 40 wat, kladziesz jakas szklana podstawke, na to dyszke w tej foremce i zblizasz zarowke do tego na odleglosc od 1 do 2 cm . Jakies 30 - 40 min suszenia i jest twarda !!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Pa¼ 15, 2003 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Ze 13 lat temu rozmawialem z Panem Tomaszewskim ( robi³ silniczki - Spo³dzielnia Rzemieslnicza w Otwocku ). Zdjêcie tych SR na mojej stronie www. I od niego wiem, ¿e dyszka u niego to by³ szamot plus szk³o wodne. No i sprasowane, ¿e hoho . Ale innych rozwi±zañ jest sporo. W SR tego Pana byl fabryczny proch czarny. Jest bardzo agresywny w paleniu st±d bardzo ma³y kana³ i te¿ du¿e cisnienie sprasowania.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Pi± Pa¼ 17, 2003 8:58 pm Temat postu: |
|
|
porzuci³em temat wielosilnikowej rakiety poniewa¿ przekona³em siê¿e jest to pomys³ nie na moje si³y teraz planuje zrobiæ silniczek na mieszankê gmichal tyle ¿e muszê przeprowadziæ testy na wytrzyma³o¶æ ca³ego sr na tym paliwie na pewno zrobie grubsze scianki ok 4mm wysoko¶æ ok7cm a dysza i srednica sr pozostaj± do czêsci fo¶wiadczalnej i tak mnie kusi aby zrobiæ kanalik przynajmiej na 1/4 d³ paliwa te zadanie napewno wykonam.mieszanka wed³ug mnie po kilku obrubkach pali siê takiak proch fbryczny w fabrycznych sr czyli bardzo agresywnie ostatnio mia³em do czynienia z silnikiem 2.5 ns z rakiet± lena 2.5 napewno ¿aden silniczek takiej wielkosæi wyprudukowany w domu nie przyniesie takich rezultatów jak te kupne t± rakiete znalaz³em 500m od miejsca startu posiada³a ta¶mê chamuj±c± co prawda by³ wiatr ale co z tego i tak pod zwglêdem wielkosci s± bardzo dobre i one jeszcze maj± jeden atut posiadaj± zintegrowany system wyrzucania spadochronu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|