Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Damian

|
Wysłany: Sob Lis 05, 2005 10:47 am Temat postu: Pirotechniczne Napisy |
|
|
Pirotechniczne napisy/obrazy (najczęściej loga firm dla których są robione pokazy) to nic innego jak kilkadziesiąt(czasami i nawet -set) wąskich flar z mieszanką świetlną połączonych ze sobą przy użyciu lontu szybkopalnego Quickmatch lub Stickymatch. Pojedyncze flarki są przymocowane do drewnianej sklejki lub do płyty kartonowo-gipsowej przy użyciu topliwego kleju (pistolet elektryczny) lub wkładane są do wcześniej wywierconych otworów.
Do wykonania własnego napisu potrzebne będą:
- tekturowe rurki
- "blat" - sklejka/płyta kartonowo-gipsowa/inne(oprócz łatwopalnych i topliwych takich jak styropian itp.)
- mieszanka
- PCZ
- quickmatch lub stickymatch
- drewniany kołek o średnicy = śr. wew. rurki
- młotek
Rurki
Tekturowe rurki możemy wykonać sami albo w drodze ewentualności (lub szczęścia ) nabyć/zdobyć "zużyte" po produkcie komercyjnym. Idealnie nadające się do tego korpusy są z tzw. świszczał x-strzał. Jeżeli robimy własne to zanim będziemy cokolwiek do nich wkładać, przygotowujemy gips i dalej wiadomo co .
Mieszanka
Tutaj nie ma dużych urozmaiceń. Mieszanka powinna być taką która wydziela "wmiarę" mało dymu i nie może być w jej składzie węgiel ani proszek czy wióry metali, ponieważ spadające w doł iskry mógłyby spowodować że napis nieczytelny i kicha. Najlepsze i z tego względu produkowane są flarki - kolory: biały, organiczne: zielony, czerwony oraz żółty.
Sposób łączenia flar z lontem
Stickymatch (lont taśmowy): Należy zapewnić jak najbliższy kontakt mieszanki lontu z primerem. Nie obawiać się o zapalność. Ze stickymatcha zostają tylko gorące farfocle
Quickmatch: Wygląda to zupełnie inaczej. Myślę że poniższe rysunki wszystko powiedzą.
Przykład dzieła w akcji:
Napis przygotowany przez firmę Arkatech która to ze mną sobie w ciula poleciała:
Dużo informacji na temat napisów można znaleźć na stronie www.pyrouniverse.com _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 2:46 pm Temat postu: |
|
|
oto rada którą otrzymałem od Zbigniewa Kubickiego z GOLDREGEN-u
ZK napisał: | - napis będzie lepiej widoczny gdy dasz tło tj. flary znajdą się w obrębie
namalowanych odpowiadającym im kolorem liter, a reszta płyty będzie
matowo-czarna |
Pozdrawiam _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 6:36 pm Temat postu: |
|
|
hmm a ja cale zycie myslalem ze oni stosuje jakies sitaki i wtykaja flary w oczka tejze siatki co by bylo wilokrotnego uzytku... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:39 am Temat postu: |
|
|
Mając dobry primer i inwencję zrobisz taki napis nawet (próbowałem i działało) z zimnych ogni, tylko końcówki trzeba ponownie pokryć p.cz. + dekstryna (już zwykle raz są pokrywane) oraz polecam lont quickmatch, mam chyba do niego sentyment swoją drogą fajny efekt. Chciałem kumplowi na 18 zrobić ale nie wyszło (zabrakło ogni ) na sylwka z dłuższych zimnych ogni zrobię może napis "2006"
Pozdrawiam. Tomash  _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 11:27 am Temat postu: |
|
|
Tomash napisał: | na sylwka z dłuższych zimnych ogni zrobię może napis "2006"
Pozdrawiam. Tomash  |
ty podrabiaczu to miałbyć mój sekret na sylwestra. a pozatym napis już jest gotowy (jeszcze tylko "sticki")
 _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 11:39 am Temat postu: |
|
|
No raczej nie podrabiaczu bo pamiętaj że ja robiłem to ponad rok temu swoją drogą jak patrzę na twój napis obawiam sie że nic z niego nie będzie, kulki iskier będą tak grube że stanie się nieczytelny, powinien być jeszcze raz taki i zawierać więcej zimnych ogni - wtedy masz ładny ciągły efekt - ciągła kreska a nie punkty.
Pozdrawiam. Tomash. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 11:45 am Temat postu: |
|
|
to są flarki z ubitą mieszanką na gwiazdy czerwone organiczne, czyli będzie wyraźnie. jest ich 26, wykonałem 27. jedna flarka pali się ok. 30sek. _________________ 5, 10, 15 ?
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:11 pm Temat postu: |
|
|
Sorka z pośpiechu nie spojrzałem dokładnie Swoją drogą napisy są ciekawym pomysłem. Ja zawsze używam podwójnego quickmatch gdyż czasem zdarzało mi się że gdzieś zapłon się urwał...
Pozdrawiam. Tomash. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|