Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
_Xentix_
|
Wysłany: Czw Sie 08, 2019 11:13 am Temat postu: fotobłysk kno3/mg - czas przechowywania |
|
|
Udało mi sie zrobić dobry fotobłysk z 50/50 kno3/mg, wszystko super ale czytałem że w połączeniu z wilgocią może dojść do samozapłonu lub w ciągu krótkiego czasu sie degraduje. Moje pytanie brzmi, ile czasu mógłbym bezpiecznie przetrzymywać gotowe petardy aby nie doszło do samozapłonu?
Jeśli znacie inne zagrożenia związane z tym prochem to chciałbym zebyście podali |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zaxst
|
Wysłany: Czw Wrz 05, 2019 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Nie znam dokładnie tej mieszanki, ale mieszanki na azotanie potasu są na ogół stabilne. Zdrowy rozsądek jednak w moim przypadku nie pozwalał by ich przechowywać powyżej tygodnia |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Sro Lut 08, 2023 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim największym wrogiem jest wilgoć. To ona zapoczątkowuje reakcje (jony). Trzymać suchy, a najlepiej nie trzymać (i nie robić ). Ewentualnie pomocne są działania, typu ochrona proszku Mg poprzez olej lniany (linseed oil, Mg protecting, coating, etc. odsyłam do lit. i forum APC). _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|