Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
MICHA£
Do³±czy³: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk±d: Centralna Polska
|
Wys³any: Pon Pa¼ 20, 2003 5:07 pm Temat postu: Wywa¿anie !!! |
|
|
Witam
Wywa¿anie jest to jedna z najwarzniejszych czyno¶ci przy budowie rakiety.A moje pytanie brzmi jak wywa¿yæ poprawnie rakiete, oraz jak wywa¿yæ rakietkê puszczan± wraz z kijkiem aby nie lata³a jak opentana nad ziemi± lub "nie goni³a kretów" tak jak moja rakietka [url=http://republika.pl/piromarchew/filmy/wyw.avi ]kliknij aby zobaczyæ film (300kb) [/url] ja chcê aby ona lecia³e prosciutko w góre,gdyby ta rakietka by³a wywa¿ona to lecia³a by jeszcze ok 6 sekund tak d³ugo pracowa³ silniczek .Na forum jest po czêsci opisane jak to zrobiæ a ja potrzebuje krótko zwiê¼le i na temat poniewarz z tego co jest nic nie zrozumia³em. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czarles

Do³±czy³: 20 Sie 2003 Posty: 7
|
Wys³any: Pon Pa¼ 20, 2003 5:57 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li chodzi o obliczenia dotycz±ce modeli rakiet, to lepiej zostawiæ je komputerowi. Ja na przyk³ad u¿ywam SpaceCADa. Mi osobi¶cie nic takiego siê nie przytrafi³o podzczas puszczania "silnika na kijku". Albo zosta³ na ziemi, albo lecia³ prosto w górê.
Moim zdaniem problemem w tym przypadku by³a ¼le wykonana dyszka.
Je¶li wektor ci±gu nie pokrywa siê z osi± silnika, a ¶rodek ciêzko¶ci jest blisko ¶rodka parcia mo¿e to doprowadziæ do obrócenia rakiety  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Pon Pa¼ 20, 2003 6:24 pm Temat postu: |
|
|
lecz jakie minimalnej d³ugo¶ci kij mo¿na zastosowaæ do takiej rakietki 10zm wydaje mi siê ¿e zakrutko bo w³±¶nie taki by³ kij a i jescze gdzie w rakietce na kiju znajduje siê srodek parcia?
dysza by³a wykonana dosyæ prosto (takiak zawsze) a poprzednie sr lata³y dobrze lecz kij by³ d³u¿szy i mo¿e tu tkwi problem jest on zbyt krutki do si³y ci±gu silniczka i ten kij jemu ni nie daje ale czy zamiast kija moge zatosowaæ drut np elektroda do spawania? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MICHA£
|
Wys³any: Pon Pa¼ 20, 2003 8:22 pm Temat postu: |
|
|
Kto posiada taen program SpaceCADa Niech bêdzie ¿yczliwy i mi prze¶le
gmichal1@o2.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
czarles

Do³±czy³: 20 Sie 2003 Posty: 7
|
Wys³any: Pon Pa¼ 20, 2003 9:01 pm Temat postu: |
|
|
Jest dostêpny na oficjalnej stronie SpaceCAD. Jest to wersja 30-dniowa.
Ale jest jeden myk .Przed zainstalowaniem zmieñ datê w systemie na rok na przyk³ad 2020 i zainstaluj program. Potem powróæ do daty aktualnej. Ja tak zrobi³em i pokazuje mi, ¿e do koñca u¿ywania pozosta³o pare tysiêcy dni . Program ³adny, przejrzysty i ³atwy w obs³udze. Do bazy danych mo¿na dodaæ w³asne silniki.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|