| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
MICHA�
Do陰czy�: 22 Lip 2003 Posty: 283 Sk康: Centralna Polska
|
Wys豉ny: Nie Pa� 05, 2003 8:12 pm Temat postu: Wielo silnikowa rakieta |
|
|
| W豉郾ie jestem w czasie prac nad now� rakiet� wielo silnikow� kt鏎a na samym dole b璠zie mia貫 3 lub 4 sam niewiem silniki jednakowe odpalane elektrycznie w tym samym czasie sr mam ju� prawie opracowany do鈇� ma貫 ale radzi socie swietnie jednym s這wem ma造 mocny pozostaje tylko kwestia rakiety i rozmieszczenie zapalnik闚 w sr 瞠by wszystkie r闚no si� za陰czy造 a co do rakiety to nie jesem pewien czy silniki umie軼i� w srodku czy na zewn徠rz tak jak stateczniki.Jak mi to nie wyidzie planuje zrobi� torpede wraz wyrzutni� w d逝gie jesiene wieczory. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Szajba

Do陰czy�: 11 Maj 2003 Posty: 88
|
Wys豉ny: Nie Pa� 05, 2003 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Siema...
Moze i nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale moim zdaniem to sie nie uda. Praktycznie jest niemozliwoscia odpalenie jednoczesnie, dwuch a co mowic trzech lub czterech. Odpalic to i owszem ale zeby sie rownomiernie palily to jest niemozliwe, szkoda silnikow...ale sprobuj zycze powodzenie sam jestem ciekawy twoich rozwiazan technicznych.
Szajba |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
|
Wys豉ny: Nie Pa� 05, 2003 9:16 pm Temat postu: |
|
|
| i teraz w豉snie obali貫� m鎩 pomys� chyba masz racje nawet firmowe silniczki nie s� jednakowe.Ale mimo to spr鏏鎩e. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Perdurabo

Do陰czy�: 18 Sie 2003 Posty: 22 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Pon Pa� 06, 2003 3:39 pm Temat postu: |
|
|
spr鏏uj:
odpalanie elektryczne, dok豉dne wa瞠nie i odmierzanie oraz zamocowa� dodatkowe silniki tak jak boostery by odpad造 gdy przestan� pracowa� czylli jeden silnik g堯wny mo瞠 by� s豉bszy ci庵 ale d逝窺zy czas i dwa po bokach ma貫 z silnym ci庵iem ale kr鏒kim czasem
Perdurabo teoretyk:) _________________ Navigare necesse est vivere non est necesse |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
|
Wys豉ny: Pon Pa� 06, 2003 5:38 pm Temat postu: |
|
|
| takie co� b璠zie trudne poniewarz tu powstaje problem z mechanizmem odzuczania silnik闚 a drugi to odpalenie g堯wnego (tego w 酣dku) po odrzuceniu bocznych trzeba by zastosowa� jaki� uk豉dzik elektronicznym |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
serfer
Do陰czy�: 01 Cze 2003 Posty: 18
|
Wys豉ny: Pon Pa� 06, 2003 5:39 pm Temat postu: |
|
|
yo
Jesli zrobisz to dokladnie to moze ci wyjsci tylko wedlug mnie powinny byc cztery silniczki jeden duzy i trzy male po bokach bo z trzema jak bys je ulozyl w jednym rzadku to moglo by byc troche niestabilnie i jesli jeden silnik odpali puzniej to ten duzy go skoryguje tylko musisz miec pewnosc ze odpali ulamek sekundy puzniej "prawdopodobnie wystarczy jeszcze raz taki dlugi kabel , ale nie jestem powien jesli masz to muglbys wziac kamere dwie zarowki i do jednej dac dluzszy kabelek i wlaczyc to rownoczesnie do pradu podzczas nagrywania ,a potem po klatce sprawdzac czy wyszlo" .
nara |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Feuer

Do陰czy�: 11 Mar 2003 Posty: 18 Sk康: ζ鎍ut
|
Wys豉ny: Pon Pa� 06, 2003 6:39 pm Temat postu: |
|
|
| gmichal1 napisa�: | | takie co� b璠zie trudne poniewarz tu powstaje problem z mechanizmem odzuczania silnik闚 ... |
Popatrz tutaj http://www.oxfordvue.com/DMFRockets/boost_drop/, mo瞠 co� Ci to podpowie
Nie zastanawia貫� si� nad zrobieniem rakiety wielostopniowej Chyba by這by troch� pro軼iej tak� zmajstrowa�. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Perdurabo

Do陰czy�: 18 Sie 2003 Posty: 22 Sk康: Wroc豉w
|
Wys豉ny: Wto Pa� 07, 2003 7:44 pm Temat postu: |
|
|
w polskich rakietach meteo (Meteor 2A czy jako� tak;-)) stosowano taki patent boostery mia造 czubki ukszta速owane tak jak by kto� je sci掖 katan� (wiecie to ci璚ie przez wi您ke bambus闚) a po陰czone by造 za pomoc� haczyk闚 dop鏦i by� ci庵 booster闚 to przezwyci篹a這 op鏎 ich g這wic gdy jego brak這 to op鏎 powodowa� zsuni璚ie si� ta豉tajstwa z haczyka i tyle:) _________________ Navigare necesse est vivere non est necesse |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
|
Wys豉ny: Wto Pa� 07, 2003 8:33 pm Temat postu: |
|
|
| perdurabo zastosuje chyba ten przepis chaczykami tak b璠zie naj豉twiej lecz 瞠by to wykorzysta� b璠e musia� przerobi� wyrzutnie tak aby potrzymywa造 boczne silnik przed startem |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Wto Pa� 07, 2003 9:01 pm Temat postu: Boostery |
|
|
K豉niam si� pi瘯nie
Ca造 pic z tymi bocznymi silnikami do "Meteora" polega� na tym, 瞠 startowa造 u豉mek sekundy przed silnikiem g堯wnym, a wi璚 wciska造 si� si陰 ci庵u w zaczepy na rakiecie.
Po zanikni璚iu ci庵u sko郾e 軼i璚ia powodowa造 oddzielenie si� silnik闚 pomocniczych od g堯wnego i zmian� toru ich lotu tak, 瞠 nie grozi這 to klizj� z g堯wn� rakiet�.
砰cz� udanych experyment闚, a zw豉szcza opanowania precyzyjnego odpalania wielu silnik闚 jednocze郾ie.
Temat jest cholernie ciekawy i mo積a nie幢e pokombinowa� jak to zrobi�, a je郵i si� uda to satysfakcja gwarantowana  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
|
Wys豉ny: Wto Pa� 14, 2003 10:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam
klapa zrobi貫m rakietk� tylko jeden si軟ik wystartowa� odrazu co spowodowa這 瞠 rakieta lecia豉 w bok adrugi pu積iej i mia貫m rakiete na krety planuje zakupic fabryczne silniki i doradzcie jakie i z jak� si豉ci庵u |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
|
Wys豉ny: Wto Pa� 14, 2003 10:31 pm Temat postu: |
|
|
| a i jewszcze jedno co siedzi za paliwo w tych fabrycznych 瞠 maj� takiego kopa i z czego ta dyszka jest zrobiona 瞠 jest taka twarda??? |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
圭iArwA

Do陰czy�: 08 Sie 2002 Posty: 201 Sk康: ju� nie st康 :)
|
Wys豉ny: Sro Pa� 15, 2003 8:58 am Temat postu: |
|
|
czarny proch prasowany bezposrednio w silniku. a dysza, to pewnie jakas ceramiczna jest. moim zdaniem najpierw ja wypalaja w wysokiej temperaturze, a potem do sr zasadzaja.
pozdrawiam _________________
 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Andrew
Do陰czy�: 14 Wrz 2003 Posty: 26
|
Wys豉ny: Sro Pa� 15, 2003 5:59 pm Temat postu: twarda dysza |
|
|
Cze嗆 !
Nie wiem z czego robi� takie twarde dyszki, ale jak chcesz taka twarda zrobic to wez ok:
4 czesc drobnego piasku (bardzo drobny!!!, nie jakas ziemia)
1 czesc szkla wodnego (jak dasz za duzo to dowal troche piachu i ewentualni troszke wody, jak za malo)
Powinno to miec taka ciastowata konsystencje. Formujesz dyszke (np w pier軼ieniu z papieru), a nastepnie zostawiasz do wyschniecia ok 2 dni , lub tak jak ja bierzesz lampke z zarowka 40 wat, kladziesz jakas szklana podstawke, na to dyszke w tej foremce i zblizasz zarowke do tego na odleglosc od 1 do 2 cm . Jakies 30 - 40 min suszenia i jest twarda !!! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Sro Pa� 15, 2003 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Ze 13 lat temu rozmawialem z Panem Tomaszewskim ( robi� silniczki - Spo責zielnia Rzemieslnicza w Otwocku ). Zdj璚ie tych SR na mojej stronie www. I od niego wiem, 瞠 dyszka u niego to by� szamot plus szk這 wodne. No i sprasowane, 瞠 hoho . Ale innych rozwi您a� jest sporo. W SR tego Pana byl fabryczny proch czarny. Jest bardzo agresywny w paleniu st康 bardzo ma造 kana� i te� du瞠 cisnienie sprasowania.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
MICHA�
|
Wys豉ny: Pi� Pa� 17, 2003 8:58 pm Temat postu: |
|
|
| porzuci貫m temat wielosilnikowej rakiety poniewa� przekona貫m si篹e jest to pomys� nie na moje si造 teraz planuje zrobi� silniczek na mieszank� gmichal tyle 瞠 musz� przeprowadzi� testy na wytrzyma這嗆 ca貫go sr na tym paliwie na pewno zrobie grubsze scianki ok 4mm wysoko嗆 ok7cm a dysza i srednica sr pozostaj� do cz瘰ci fo鈍iadczalnej i tak mnie kusi aby zrobi� kanalik przynajmiej na 1/4 d� paliwa te zadanie napewno wykonam.mieszanka wed逝g mnie po kilku obrubkach pali si� takiak proch fbryczny w fabrycznych sr czyli bardzo agresywnie ostatnio mia貫m do czynienia z silnikiem 2.5 ns z rakiet� lena 2.5 napewno 瘸den silniczek takiej wielkos熵 wyprudukowany w domu nie przyniesie takich rezultat闚 jak te kupne t� rakiete znalaz貫m 500m od miejsca startu posiada豉 ta鄉� chamuj帷� co prawda by� wiatr ale co z tego i tak pod zwgl璠em wielkosci s� bardzo dobre i one jeszcze maj� jeden atut posiadaj� zintegrowany system wyrzucania spadochronu. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|