Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sadafag
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 4:51 pm Temat postu: KCLO3 + MAGNEZ |
|
|
Ponieważ nie ma jeszcze tematu o tej MP, a ja mam na dodatek pytanie, zakładam ten o to temat.
Jaki jest wg was najlepszy[najszybciej się spalający] skład tychże dwóch substancjii? Niewiele czasu zostało do sylwestra, a czasu na testy niestety nie mam. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tchemik
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 4:54 pm Temat postu: |
|
|
Szczerze... Kijata mieszanka. Cholernie wrazliwa na tarcie, malo stabilna i niezbyt wydatna (gazowo i "szybkosciowo").
Jesli porownal bys KClO4 + Mg z ta mieszanka to zobaczysz ze to "niebo i ziemia".
Pozdro
J.B. _________________
gg 2708094 Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Hmm ciekawe, robiłem kiedyś mieszankę 70:30 paliła się całkiem żwawo, ale co do gazów to masz rację, dodatek siarki polepszy osiągi, ale hmm pewnie wrażliwośc będzie taka duża że nawet mieszanie, albo ucieranie w moździerzu spowoduje zapłon.
Tyle że nie ma nic lepszego w amatorce co daje jasny błysk. Świetne Fb'ki są na magnezie, ale kclo4 odstrasza trochę ceną. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Front
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 5:19 pm Temat postu: |
|
|
widzisz albo masz coś gites i płacisz więcej(KClO4) albo masz >omiń to<(KClO3) i płacisz mniej wybieraj _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Front jak zwykle musiał dogryźć
Aha i ma ktoś jakieś ciekawe wytłumaczenie dlaczego mieszanina na kclo3 jest kupiasta? Przecież to silny utleniacz, magnez to świetny reduktor, powinno być lepiej niż z glinem. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
simsigver Gość
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 6:36 pm Temat postu: |
|
|
sadafag napisał: | Front jak zwykle musiał dogryźć
Aha i ma ktoś jakieś ciekawe wytłumaczenie dlaczego mieszanina na kclo3 jest kupiasta? Przecież to silny utleniacz, magnez to świetny reduktor, powinno być lepiej niż z glinem. |
1. Większe ciepło reakcji (i temperaturę spalania) ma KClO4+Mg
2. Większa zawartość aktywnego tlenu potrzebuje -//- Mg... więcej metalu = większa przewodność cieplna mieszaniny *
Dodatek porównawczy -A- * Tlenek Mg paruje w temp. o kilkaset stopni *C większej od Al2O3, czyli gwałtowniej oddaje ciepło mieszaninie ... podtrzymując szybkie spalanie... i dlatego mieszaniny z pyłem Al o tym samym rozdrobnieniu co Mg są wolniejsze od tych z Mg |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Hehe Simsigver niezastąpiony. Skąd ty tą wiedze bierzesz.
Czuje że kiedyś w końcu dostaniesz profi, należy ci się. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KYK
|
Wysłany: Czw Gru 27, 2007 9:20 pm Temat postu: |
|
|
Na innym forum znalazłem całkiem fajną bardzo oślepiającą mieszankę. Doskonale nadaje się do fleszy a także do petarda (bardzo mocny bass) Squad to :
KClO4 + Sr(NO3)2 + Mg ( 7:6:8 ) wagowo |
|
|
Powrót do góry |
|
|
aspiryna Gość
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 7:08 am Temat postu: |
|
|
Dlaczego KClO3+Mg spala się mniej żwawo od KNO3+Mg? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
|
Powrót do góry |
|
|
simsigver Gość
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 10:11 am Temat postu: |
|
|
aspiryna napisał: | Dlaczego KClO3+Mg spala się mniej żwawo od KNO3+Mg? |
Przy jakim składzie ?Z siarką czy bez siarki ?
Będzie to mieć związek z ilością MgO i mniej lotnym od KCl, K2O
2 KNO3 + 5MgO -> K2O + 5 MgO + N2
Popatcie jak duża ilość MgO powstaje, azotu jest malućko, zamiast ochładzać i zwalniać mieszaninę... przyspiesza jej palenie podbijając ciśnienie w strefie reakcji
Mieszaniny KNO3 (innych azotanów) siarki i alu, a szczególnie Mg, świetnie nadają sie do petard, ponieważ w zamknięciu "walą" niemiłosiernie... ale KClO4 daje największy POWER |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 12:22 pm Temat postu: |
|
|
Hehe ale to nieprawda że mieszaniny kno3 z al lub mg spalają się lepiej niż te z kclo3. Sprawdzane doświadczalnie, pozatym nikt by nie robił wtedy FB na kclo3. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
aspiryna Gość
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 10:54 am Temat postu: |
|
|
KNO3/Mg spala się żwawiej niż KClO3/Mg. Miałem na myśli, że jest to coś w rodzaju anomalii, bo raczej w mieszaninach dwuskładnikowych te w których utleniaczem jest KClO3 są żwawsze niż te z KNO3. Chyba nie rozumiem tych dywagacji o małej ilości azotu, któa ma chłodzić i dużo MgO, która z kolei cośtam innego. To Twoja własna teoria? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 11:10 am Temat postu: |
|
|
To jaki jest w końcu najlepszy stosunek[najszybciej się spaląjący] kclo3 bądź kno3 do magnezu ? Bo nikt jeszcze nie odpowiedział. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rosomak
|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 6:00 pm Temat postu: |
|
|
KClO3 - 63%
Mg - 37%
Wynika ze stechiometri, dodatkowo skład był podany w Szydłowskim.
Co do "dlaczego pali się wolniej niż na glinie" mam własną teorię prostszą od wnikania we właściwości fizykochemiczne.
Zwróć uwage jakie masz rozdrobnienie magnezu a jakie glinu. Podczas gdy dostepny w kraju glin to najczęsciej pył od 0.063 mm do german dark 0.004 - 0.002 mm, to magnez masz od wiórów do proszku. Najdrobniejszy proszek magnezowy jaki widziałem to chyba 0.22 mm -oczywiście mogło się od tamtych czasów dużo zmienić.
Grubsze ziarno, wolniejsze palenie. _________________ W stanie spoczynku od stycznia 2007. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 6:59 pm Temat postu: |
|
|
No cóż nudziło mi się i porobiłem testy.
Zrobiłem testy dla standardowych mieszanek, nie chciało mi się babrać z połówkami, za dużo roboty, a i tak niewielkie różnice. Zabrakło testów 50:50 ale uważam że nie paliły by się zbyt dobrze, pozatym dużo ludzi robi mieszanki, gdzie daje mało magnezu, więc chciałem im pokazać, że lepsze są składy o większej ilości niż 70:30.
KCLO3/Mg
http://www.uploading.com/files/DM33W0US/kclo3.html 80:20
http://www.uploading.com/files/TEWTI9ZD/kclo3.html 70:30
http://www.uploading.com/files/918B5TNJ/kclo3.html 60:40
KNO3/MG
http://www.uploading.com/files/QH47S0F9/kno3.html 80:20
http://www.uploading.com/files/YPN67IWE/kno3.html 70:30
http://www.uploading.com/files/2I8XK85J/kno3.html 60:40
Jak widać spalają się porównywalnie, ale rozpęd mieszanek na kno3 jest dośc długi. Pozatym odpalane lontem 3mm, nie wiem czy zwykły by sobie tak łatwo poradził, w razie czego polecam jakiś primer np. pcz.
Wydaje się że mieszanki na kno3, a przynajmniej te o optymalnym składzie spalają się...szybciej. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Nie Gru 30, 2007 10:09 pm Temat postu: |
|
|
A. Szydłowski napisał: |
Przy jednakowej zawartości metalu podwójne mieszaniny chloranów z magnezem palą się wolniej niż mieszaniny azotanów z magnezem; przyczyna tego nie jest dotąd znana. |
Daję ten cytat bo w miarę pasuje on do tematu. Może po prostu azotany bardziej "lubią" Mg niż chlorany... _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
lampek
|
Wysłany: Pon Gru 31, 2007 11:32 am Temat postu: |
|
|
a gdzie KClO4/MG robiłem pare prób tego FBeka i doszedłem do wnisku że znacznie szybciej spala sie mieszanka 50/50 niż 60/40. Ten drugi to tak niewiele szybciej jak fotobłysk na KNO3/Al/S, natomiast 50/50 robił charakterystyczne dla szybkich FB ,,stug" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Wto Sty 01, 2008 8:34 pm Temat postu: |
|
|
ja tylko jeszcze potwierdze faktycznie siłe układu KClO4/Mg.... myślałem że wiele mocnych FB widziałem.. ale jak mi Tchemik pokazał tego FB w akcji to byłem pod wrażeniem, to się naprawde czuje na własnej skórze.
KClO3/Mg się kryje i jest do niczego przy masie z nadchloranem. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
skrzat
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2017 2:47 pm Temat postu: |
|
|
sadafag napisał: | To jaki jest w końcu najlepszy stosunek[najszybciej się spaląjący] kclo3 bądź kno3 do magnezu ? Bo nikt jeszcze nie odpowiedział. | Jeśli chodzi o kno3 to jest to 75/25 spalanie gwałtowne i to przy najgróbszym magnezie , nie wiem jak by sie spalało przy najdrobniejszym ................ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|