Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Go¶æ
|
Wys³any: Sro Wrz 19, 2007 9:58 pm Temat postu: PIROTECHNIK |
|
|
S³ysza³em, ¿e aby zostaæ pirotechnikiem, nale¿y ukoñczyæ politechnikê (wydzia³ chemiczny).
Je¿eli siê mylê, chcia³bym, aby kto¶ mnie poprawi³; je¶li nie, chcia³bym wiedzieæ z czego jest potrzebna matura na ten wydzia³ (zapewne z matmy ale czy z chemii te¿ ?). |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jeremi
Do³±czy³: 31 Sie 2004 Posty: 120
|
Wys³any: Sro Wrz 19, 2007 10:01 pm Temat postu: |
|
|
Matematyka i chemia. Najlepiej wszystko na rozszerzonym, a teraz do nauki . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Sro Wrz 19, 2007 11:28 pm Temat postu: |
|
|
to zale¿y bo zeby zostac pirotechnikiem to trzeba mieæ papiery, ale nie koniecznie z politechniki a i przede wszystkim troszkê pieni±¿ków wiedzy i szczê¶cia jak to zawsze. _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Czw Wrz 20, 2007 6:51 am Temat postu: |
|
|
A czy matma musi byæ rozszerzona ?... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
IrkaceK
Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 214 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Czw Wrz 20, 2007 7:04 am Temat postu: |
|
|
Zeby byc pirotechnikiem, to wcale nie potrzebujesz politechniki, pokusze sie o stwierdzenie, ze wcale nie potrzebujesz studiow. Tak sie sklada, ze praca pirotechnika to nie mieszanie proszkow, klejenie szelek czy toczenie gwiazdek. Tak naprawde to fizyczna (czasem bardzo ciezka) praca, to zapieprzanie z 50kg skrzynkami po sloncu, po deszczu, po sniegu (sniegu jeszcze nie doswiadczylem:)) o 5:00 rano w dzien jak i o 2:00 w nocy.
Jezeli naprawde chcesz sie tym zajmowac to zglos sie do jakiejs firmy w Twojej okolicy i popros o praktyke. Po pierwsze zobaczysz czy tak to sobie wyobrazasz, a po drugie dzieki praktyce bedziesz mial mozliwosc odbycia "kursu" w Zielonce.
Pozdrawiam i zycze wyrwalosci
Irek _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Czw Wrz 20, 2007 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Aha.
To sk±d pirotechnik zna siê na materia³ach wybuchowych:
ich reakcjach chemicznych ?
Ostatnio zmieniony przez Go¶æ dnia Czw Wrz 20, 2007 5:07 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Go¶æ
|
Wys³any: Czw Wrz 20, 2007 5:08 pm Temat postu: |
|
|
To w takim razie kto siê zajmuje tworzeniem materia³ów wybuchowych ?
Jest taki zawód ? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
metroid90
Do³±czy³: 16 Gru 2006 Posty: 4
|
Wys³any: Czw Wrz 20, 2007 7:03 pm Temat postu: |
|
|
metroid90 napisa³: | Dornn napisa³: | To w takim razie kto siê zajmuje tworzeniem materia³ów wybuchowych ?
Jest taki zawód ? |
od tego s± Chiñczycy, "od tego s± oni" |
edit: A IrkaceK rozumiem, ¿e ty jeste¶ w bran¿y? Jakby co, to powiedz co¶ wiêcej na temat takiej pracy ja np. lubiê tak± pracê do której trzeba wstawaæ o 5 nad ranem i rozk³adaæ kilometry kabli
Ostatnio zmieniony przez metroid90 dnia Czw Wrz 20, 2007 7:26 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
IrkaceK
|
Wys³any: Czw Wrz 20, 2007 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Aktualnie odbywam praktyke. Coz tu mozna powiedziec wiecej ? Jak jest ladna pogoda to praca calkiem przyjemna. Swieze powietrze, ladne panie w okolicy . Wieczorem pokazik i najczesciej szybkie spakowanie skrzyn na auto (wtedy to mozna powiedziec, ze robota pali sie w rekach ) i do domku. Gorzej jak leje i jest zimno... wtedy zbrojenie na ciezarowce, potykanie sie o siebie, potem rozkladanie w deszu, laczenie kabli skostnialymi palcami, a mokre ciuchy zrzuci sie dopiero w domu, najczesniej nie wczesniaj jak za pare godzin.. Po pokazie zbieranie mokrych, sporo ciezszych skrzyn.
Robota praktycznie nie ma nic wspolnego z pirotechnika jaka mamy na forum. Strzela sie tylko z komercyjnych materialow 1.3G i 1.4G. Zadnego mieszania, klejenia itp. Najblizszy kontakt z pirotechnika to wkladanie kul do mozdzierzy i laczenie ich lontem.
No, ale tez z drugiej strony mozna zobaczyc kawalek Polski (a czasem i Europy), jak sie szybciej uwinie z rozkladaniem to mozna wejsc tam gdzie "zwykli smiertelnicy" nie maja wtepu, no i ostatecznie robi sie przy tym co sie lubi
Pozdrowienia _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Pi± Wrz 21, 2007 10:39 am Temat postu: |
|
|
Dornn napisa³: | To w takim razie kto siê zajmuje tworzeniem materia³ów wybuchowych ?
Jest taki zawód ? |
technolog MW i inni chemicy którzy maj± tak± specjalizacjê jak MW i z tym zwi±zane..
A najlepsze do tego rozwi±zanei to tutaj (je¶li chcia³by¶ siê uczyc o MW i piro)
http://www.wtc.wat.edu.pl/studia.html
kierunek chemia, a pó¼niej specjlano¶æ
-materia³y wybuchowe i pirotechnika,
pozdrawiam
PeDwa _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Pi± Wrz 21, 2007 12:20 pm Temat postu: |
|
|
Po co te studia jak MSWiA wydaje kwit ( koncesje ) po jednodniowych "studiach" na renomowanej "uczelni" IPO albo WITU. Jak ka¿dy wie jeden dzieñ studiów RENOMA daje tyle samo co magisterka z MW i piro . Ale studia s± wa¿ne byle nie zaoczny licencjat na stosunkach miêdzynarodowych bo ................. szkoda czasu
¦mieszne, ¿e mi po 5 latach wyburzeñ z MW - abu zniszczyæ np. fundament betonowy - nakazano skoñczyæ studia budowlane. Dzi¶ to dla mnie ju¿ tylko zabawna historia ale kilka lat temu nie by³o mi do ¶miechu- .
Jedno jest wa¿ne. Wiedzy i praktyki nie zast±pi ¿aden kwit .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
IrkaceK
|
Wys³any: Pi± Wrz 21, 2007 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Najwiekszym debilizmem jest to iz papierek z WITU trzeba odswiezac co 5 lat.
Zaslyszana historia z wykladow na wspomnianym kursie:
Wchodzi wykladowca i zaczyna:
-Wiem ze Panstwo zajmuja sie tym przynajmniej od paru lat i wiedza Panstwo zapewne wiecej niz ja, ale musimy jakos ta godzine wytrzymac.
Gdyby koncesja byla dozywotnio to na pewno bym sobie ja sprawil, ale placic ~1700zl co 5 lat... musze to jeszcze przemyslec.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chemik
Do³±czy³: 02 Sty 2012 Posty: 2 Sk±d: Górny ¦l±k
|
Wys³any: Pon Sty 02, 2012 5:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Chcia³bym siê dok³adnie dowiedzieæ co i jak zrobiæ ¿eby zostaæ pirotechnikiem, chodzi mi g³ównie o pokazy, poniewa¿ od dziecka krêci³y mnie fajerwerki i chcia³bym z tym wi±zaæ swoj± przysz³o¶æ.
A wiêc ukoñczy³em technikum Chemiczne o profilu analityk, wiêc wiedze o Chemii mam, teraz gdzie mia³bym siê skontaktowaæ, aby za³apaæ siê do tekiej grupy. Czy muszê robiæ jakie¶ licence, czy i¶æ do wojska? Proszê o pomoc. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Front
Do³±czy³: 18 Gru 2006 Posty: 189 Sk±d: Wrocek
|
Wys³any: Pon Sty 02, 2012 8:44 pm Temat postu: |
|
|
do pokazów to przede wszystkim bo trzeba sie znaæ na elektronice i mieæ powiedzmy "wizjê" zak³adasz firme kupujesz chiñszczyznê i do dzie³a _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
Do³±czy³: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys³any: Pi± Sty 06, 2012 1:45 am Temat postu: |
|
|
Produkcja podstawowych fajerwerków to nie s± ¿adne tajemne arkana.
Dostajesz koncesje i hula. Gorzej jest z sekwencyjnym odpalaniem, tutaj warto sporo poczytaæ, albo znale¼æ kogo¶ kto wie jak nale¿y sie obslugiwaæ elektronik± |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chemik
Do³±czy³: 02 Sty 2012 Posty: 2 Sk±d: Górny ¦l±k
|
Wys³any: Nie Sty 08, 2012 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi mi oto ¿e chcia³bym odbyæ praktykê a po¼niej byæ cz³onkiem takiej grupy co organizuje owe pokazy. W jaki sposób siê z tak± grup± skontakowaæ?? Czy po pokazie w moim mie¶cie podej¶æ czy jak ?? I czy wogole jest taka mozliwo¶æ znalezienia miejsca w takim gronie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ripper87
Do³±czy³: 05 Cze 2007 Posty: 205 Sk±d: z czwartej gêsto¶ci
|
Wys³any: Wto Sty 10, 2012 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Pamiêtaj: ¿ycie depcze wyobra¼nie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
yetihehe
Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Wto Sty 10, 2012 7:03 pm Temat postu: |
|
|
A tak na serio: poszukaj takich grup w internecie, zadzwoñ do nich i spytaj. Nie przejmuj siê, je¶li pierwszych 5 po prostu od³o¿y s³uchawkê lub zacznie siê ¶miaæ _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mateus
Do³±czy³: 07 Lis 2016 Posty: 31 Sk±d: Miasto
|
Wys³any: Sob Sty 07, 2017 5:13 pm Temat postu: |
|
|
jak tak patrze na te filmy https://www.youtube.com/watch?v=4fqOv7ZZlNo
to marzê o takiej firmie z handmadowymi fajerwerkami i tak spokojnie robiæ to co siê lubi
Ale jak to mówi± marzenia siê spe³niaj±
Ps:Wiem ¿e mnie to by wysz³o kilka milionów ale jak do¿yjê tak 90-tki to uzbieram troszke pieni±¿ków . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
kivae
Do³±czy³: 24 Sty 2017 Posty: 3 Sk±d: Pruszków
|
Wys³any: Sro Sty 25, 2017 10:19 am Temat postu: |
|
|
¦wietnie zmontowany film to tak przy okacji
Co do marzeñ, to chocia¿ w nich mo¿esz sobie uk³adaæ takie wizje, bo pewnie ciêê¿ko bêdzie to zrealizowaæ Ale fakt, chcia³oby siê _________________ Wejd¼cie na www.wiekszepiersi.net.pl, s± tam sposoby na powiêkszanie piersi |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|