|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
norbert
|
Wysłany: Pon Lut 13, 2017 10:20 pm Temat postu: Termit legalność? |
|
|
Witam, jak to jest z legalnością termitu? Znalazłem dużo sprzecznych informacji - może jakaś ustawa, która to reguluje? Musze mieć pewność, że to legalne gdyż chciałbym to nagrać na potrzeby krótkiego filmiku popularnonaukowego na YT. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zaxst

|
Wysłany: Wto Lut 14, 2017 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Podpinam się ! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
norbert
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2017 4:13 am Temat postu: |
|
|
Jestem nawet w stanie zapłacić za rzetelne sprawdzenie informacji. Również za sprawdzenie jak sprawa wygląda w sąsiadujących krajach ( na potrzeby nagrania jestem w stanie wyjechać ) bo z tego co mi sie na razie udało dowiedzieć to u Nas niestety nie jest to legalne... (aczkolwiek nie mam potwierdzenia na 100%) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ARKO
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2017 4:08 pm Temat postu: |
|
|
norbert napisał: | Jestem nawet w stanie zapłacić za rzetelne sprawdzenie informacji. Również za sprawdzenie jak sprawa wygląda w sąsiadujących krajach ( na potrzeby nagrania jestem w stanie wyjechać ) bo z tego co mi sie na razie udało dowiedzieć to u Nas niestety nie jest to legalne... (aczkolwiek nie mam potwierdzenia na 100%) |
Trzeba włączyć zdrowy rozsądek. Prawo to taki twór, że tęgie profesorskie głowy prawnicze nie wiedzą czy coś jest zgodne czy nie zgodne z prawem. Bo zawsze za interpretacją prawa stoi czyjś interes. Zwykle wygrywa ten państwowy albo partyjny (partii rządzącej).
Więc np. termit w ilości do 100 gram, test w polu, cel poznawczy, zadbaj o google i nie martw się o prawo. 90 % termitów to nie MW (wg definicji naukowej MW), nie wybuchają, choć nie zawsze.
Ustawodawca uznał, że ślimak to ryba, marchewka to owoc. Uznano więc, że i materiały pirotechniczne są MW. Faktem jest, że potrafią nimi być, nawet niektóre termity. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
norbert
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2017 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Udało mi sie w Polsce uzyskać pozwolenie na broń więc mogę śmiało powiedzieć, że nie jest mi obca interpretacja przepisów "po swojemu" przez różne organy, niemniej nawet wtedy jest szansa wygrać jeżeli ma sie tylko jakąś podkładkę w postaci konkretnej ustawy i zapisów.
Póki co znalazłem tylko coś takiego:
KK Art. 171.
§ 1. Kto, bez wymaganego zezwolenia lub wbrew jego warunkom, wyrabia, przetwarza, gromadzi, posiada, posługuje się lub handluje substancją lub przyrządem wybuchowym, materiałem radioaktywnym, urządzeniem emitującym promienie jonizujące lub innym przedmiotem lub substancją, która może sprowadzić niebezpieczeństwo dla życia lub zdrowia wielu osób albo mienia w wielkich rozmiarach, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
Wg tego 100g termitu (aczkolwiek myślałem bardziej o 300g) odpalone z zachowaniem zasad bezpieczeństwa w celach "naukowych" mogłoby faktycznie sie udać, niemniej do Czech mam niedaleko i wciąż oferuję zapłatę za wybadanie jak sprawa wygląda w sąsiadujących krajach, bo mnie to niestety przerasta.
Btw nie martwiłbym sie o prawo, ale mam przesłanki ku temu by myśleć, że dużo osób może to zobaczyć. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Czw Lut 16, 2017 10:16 am Temat postu: |
|
|
znaczenie prawne ma tylko wizja ustawodawcy czym termit nest zgodnie z ustawowa definicja lub czy jego wlasciwosci fizykochemicz e wypelniaja owa definicje kazdy wie.
nasze zdanie ma znaczenie co najwyzej rangi kabaretu
petrady zapalki zimne ognie sa lub zawieraja material wybuchowy legalnie nabyty kwestia jest w tym co mowimy i przedstawiamy
ps flary pewnej firmy legalne w nabyciu to termity i jakie pikne  _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ARKO
|
Wysłany: Czw Lut 16, 2017 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Termit to mix proszku aktywnego metalu i tlenku metalu. We flarach jego nie ma.
Na zakup komponentów do termitu nie potrzeba żadnych zezwoleń ani w Polce ani w Czechach, choć proszki aktywnych metali pewno zwracają uwagę. Tlenek żelaza jest używany np. w budownictwie jak pigment do farb. Na allegro kosztuje 12 zł./1 kg.
Tlenki żelaza są dodawane do aromatyzowanych napojów bezalkoholowych, kandyzowanych owoców, wyrobów cukierniczych, lodów, musztardy, past rybnych z owoców morza, łososia i wędzonych ryb, zup oraz win. Są one stosowane także w karmach przeznaczonych dla zwierząt domowych. Maksymalna, dzienna ilość tych substancji nie powinna przekraczać 0,5mg na 1kg masy ciała.
Prawdopodobnie wszystkie tlenki żelaza są w pewnym stopniu toksyczne dla człowieka. Przekroczenie dziennej dawki może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Smacznego |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|