Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Gdzie znajduje się wasza pracownia? |
Piwnica/garaż |
|
39% |
[ 63 ] |
Wasz pokój |
|
36% |
[ 58 ] |
Inny pokój w domu |
|
7% |
[ 12 ] |
Miejsce poza domem |
|
16% |
[ 26 ] |
|
Wszystkich Głosów : 159 |
|
Autor |
Wiadomość |
perkspec

|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 11:28 am Temat postu: Wasza pracownia |
|
|
U mnie to wygląda tak:
Wszystkie utleniacze w osobnym magazynku na półkach, to samo z reduktorami i gotowymi mieszaninami.
Sama pracownia to osobne pomieszczenie z całym sprzętem. Stoły posiadają maty uziemiające. Obecnie konstruuje pierwszy wyciąg. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dagorlad

|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 6:11 pm Temat postu: |
|
|
ja wszystkie zasady,kwasy,inne odczynniki oraz sprzęt trzymam w zepsutej lodówce laboratorium jest w oddzielnym budynku,mam tam jeszcze stół,2 półki i wywietrznik _________________ gdzie diabeł nie może,tam szelkę wystrzeli
www.piromaniac.fora.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Firnow Dostęp próbny

|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 9:34 pm Temat postu: |
|
|
Ja tam robię wszystko w domu ale mam zrobiony swój mały pokoik oddzielny
do eksperymentów z wywietrznikiem ale gaśnica tak czy tak zawsze jest
Odczynniki z dala od siebie reduktory osobno utleniacze osobno itd. _________________ __________________________
Bene vertat, quod agis! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PyroSoft

|
Wysłany: Nie Maj 17, 2009 1:43 pm Temat postu: |
|
|
Jak Ci tak bardzo zależy to proszę bardzo. Odczynniki związane z pirotechniką trzymam w piwniczce blisko garażu. W przyszłości (raczej druga połowa czerwca tego roku) mam zamiar nieco odnowić kredens i zbudować dygestorium, jednak co do tego to jeszcze nie mam pewności. Najważniejszą rzecza jednak jest tutaj porządny stół. W takim razie jesli temat nie zostanie usunięty to pod koniec czerwca postaram się wrzucić zdjęcia z odnowionego laba. (Szkła jest sporo bo zajmuję się również i szczególnie chemią)
EDIT: Jak obiecałem tak zrobiłem. W labie zostały wprowadzone modernizacje a mianowicie kredens został zastąpiony szafą i dosyć dużym stołem. Niestety na dygestorium zabrakło finansów ale mam nadzieję, że w przyszłości uda mi się to zrealizować.
 _________________ Gdy chcesz opisać prawdę, elegancję pozostaw krawcom
Ostatnio zmieniony przez PyroSoft dnia Pon Lip 13, 2009 2:52 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zitrex
|
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Ja mam swoją pracownię w dobudowanej piwnicy. Musze ja ocieplić styropianem bo w zimie troszkę zimno . No i jakiś mały wyciąg. Jak dorwę cyfrówkę to dam foty ... _________________ Wszystko co tu napisałem to zmysliłem. Proszę szanownych adminów o nie kasowanie konta. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pbn666

|
Wysłany: Czw Cze 25, 2009 11:56 am Temat postu: |
|
|
Ja mam tak... Odczynniki nie groźne i nie toksyczne typu magnez,dekstryna itp. trzymam w 2 szafach w pokoju,a zaś toksyczne, żrące typu rodanki,cyjanki,formalina,kwasy trzymam w piwnicy. Pracownie, czyli tam gdzie coś kombinuje mam w piwnicy. Chyba,że chodzi o nitrowanie i zabawę z tlenkami azotu i innymi tox gazami to robię to na zewnątrz.
Pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Drago11
|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Swoją pracownie urządziłem w pokoju.W szafce odczynniki ma posegregowane według częstotliwości użytkowania, ponieważ nie mam względnie niebezpiecznych odczynników.To nie jest pracownia czysto pirotechniczna tylko raczej ogólnochemiczna.
Pozdrawiam Drago |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PyroSoft

|
Wysłany: Nie Lip 12, 2009 8:42 pm Temat postu: |
|
|
Drago11 napisał: | Swoją pracownie urządziłem w pokoju.W szafce odczynniki ma posegregowane według częstotliwości użytkowania, ponieważ nie mam względnie niebezpiecznych odczynników.To nie jest pracownia czysto pirotechniczna tylko raczej ogólnochemiczna. |
Moim skromnym zdaniem trzymanie czegokolwiek w pokoju mieszkalnym albo sypialnym jest raczej niedopuszczalne, że chyba trzymasz odczynniki ograniczające się do zestawu młodego chemika w takiej również ilości. Dlaczego? odpowiedź jest bardzo prosta. Szkło jest szkłem (jak to mówi mój dziadek emerytowany chemik) i zawsze może dojść do pęknięcia. Wystarczy tak naprawdę porządna rysa. Niech wyleje się łatwo palny rozpuszczalnik, żrący kwas albo ług, a może być naprawdę nieciekawie. Piszesz, że to odczynniki niezbyt niebezpieczne, ogólno-chemiczne. Nie wiem co przez to rozumiesz bo w chemii ogólnej, nieorganicznej używa się niebezpiecznych odczynników jak wspomniane wcześniej kwasy mineralne czy zasady. Odczynniki używane w pirotechnice nie są jakoś szczególnie niebezpieczne w porównaniu do tych używanych w chemii ogólnej. Zmieszane i owszem. Gdzieś wcześniej doczytałem się że lat masz niewiele, bo 14. Na początek polecam Pana Sękowskiego z serii Chemia dla Ciebie. Szczególnie jeśli chodzi o urządzenie laboratorium, to książeczka Moje laboratorium część 1. Pobrać je możesz na forum VmC, w dziale e'booki. http://forum.chemik.vitnet.pl _________________ Gdy chcesz opisać prawdę, elegancję pozostaw krawcom |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RAID

|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 7:15 pm Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się że lepiej jest jednak trzymać odczynniki nie w tych pomieszczeniach co się śpi takie moje zdanie wychodzę z założenia że na zimne dmuchać
Co do mojego stanowiska to mieści się ono w piwnicy murowanej ze stropem betonowym, każdy odczynnik znajduje się w szczelnym plastikowym pojemniku na żywność zamknięcia albo są całe wykonane z twardej gumy albo z plastiku przy nich zaś jest uszczelka z gumy, wszystko jest pookładane na regale który jest cały z blachy przed regałem stoi biurko na którym mieszam, miele itd
postaram sie dać jakieś fory w najbliższym czasie
w planie jest rozbudowa całości ale to dalsza przyszłość  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Ja odczyny też trzymałem kiedyś w pokoju i cały sprzęt i bez problemu wszystko bardzo szczelnie pozamykane i w razie jakiegoś nie przewidzianego samozapłonu pierwszy bym mógł reagować im dalej masz lab tym mniej pewności Może fakt że nie jest to zbyt dobry pomysł ale mi nie przeszkadzało i nie miałem żadnych z tym wypadków.  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
RAID

|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 9:22 pm Temat postu: |
|
|
Wiesz jak np doszło by do samozapłonu podczas snu to może sie to skończyć tragicznie zanim wogóle kapniesz się co jest grane... a w takiej np betonowej piwnicy co najwyżej wypali się na szybko co tam jest palne akurat w moim przypadku to tylko odczynniki + pojemniki i drewniane biurko te ilości które posiadam (nie planuje gromadzić większych) powinny wypalić się naprawdę szybko natomiast beton cegły i stal powinny dokładnie wyizolować całe miejsce od reszty... no i niema tam nikogo nikt tam nie śpi ...
najfajniej by było mieć betonowy bunkier z dala od człowieków no ale cóż tak nie jest  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maciej najlepszy

|
Wysłany: Wto Gru 08, 2009 5:13 pm Temat postu: |
|
|
W sumie to wielkie sprzątanie robiłem już dawno(4-5 mies.), ale napiszę coś o tym. Generalnie odkąd zaczęłem się rozwijać w piro (w świadomych snach tylko) wyniosłem wszystkie szrifiery i narzędzia taty i został sam mój sprzęt. Poukładałem nieco, posprzątałem załatwiłem porządny sprzęt BHP odczynniki podpisywałem załatwiłem porządne światło stół i imadło. A co do betonowej podłogi to sam taką mam ciężko się z niej sprząta, szczególnie jeśli się kruszy ale co prawda to prawda chroni przed ogniem .Tak samo ściany u mnie są betonowe i wytynkowane, więc w razie czego nic się nie zapali. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fanta Gość
|
Wysłany: Czw Sty 05, 2017 3:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja swoją pracownie mam na pięciu metrach kwadratoych ale zmieściło się biurko , wyciąg dwie szafki jedna na klucz gdzie trzymam kwasy i jeszcze mam 4 półki na którym jest szkło jakieś węże zawieszone na suficie w sumie całkowicie wykożystane pomieszczenie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|