Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
b-12 SIANOPIS
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2014 12:39 am Temat postu: 90-100% nadtlenek wodoru [COMING SOON][UPDATE 18.02] |
|
|
nic wartościowego tu nigdy nie było _________________ Ale co ja, sianopis mogę wiedzieć?
Ostatnio zmieniony przez b-12 dnia Nie Mar 08, 2020 6:34 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ARKO
|
Wysłany: Sro Gru 24, 2014 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Nadal jesteś sianopisem - tyle, że trochę starszym :]
Większość stężonych
i dostępnych handlowo w Polsce roztworów nadtlenku wodoru nie nadaje się do przygotowywania
z nich próbek HTP. Podstawową przyczyną jest zbyt wysoka zawartość w nich stabilizatorów
(np. fosforanów – rzędu nawet 450 ppm dla roztworów technicznych). Poza tym
roztwory takie zawierają również znaczne ilość innych zanieczyszczeń, typu siarczany, azotany,
sole cyny, itp.
Warto przeczytać
http://ilot.edu.pl/prace_ilot/public/PDF/spis_zeszytow/234_2014/3.pdf
Metodą destylacji, praktycznie można uzyskać stężenie 60 %. Metoda z tekstu wyżej to wyższa szkoła jazdy i trzeba mieć H2O2 klasy cz.d.a.
Miłego Wieczoru A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomash dostęp próbny do MW
Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Czw Gru 25, 2014 12:04 pm Temat postu: |
|
|
Gdyby jakimś cudem udało się uzyskać stężenie rzedu 75% to jestem zainteresowany.
T. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać |
|
|
Powrót do góry |
|
|
v-21
|
Wysłany: Czw Gru 25, 2014 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Znam taką firmę w Polsce co zaczęła robić 100% w skali poltechnicznej trochę testów i pierd... i na pewno się uda tylko kwestia wydajności _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
YagYelskY
|
Wysłany: Pią Sty 02, 2015 9:41 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
v-21 napisał: | Znam taką firmę w Polsce co zaczęła robić 100% w skali poltechnicznej |
Jeśli myślimy o tej samej firmie to właśnie oni skomercjalizowali technologię opracowaną przez ILot (wspomniane w artykule).
b-12 napisał: | Czy ktoś byłby zainteresowany takimi stężeniami H2O2? |
Ilość zainteresowanych mocno zależy od ceny i dostępnych ilości.
b-12 napisał: | prawdopodobnie uda mi się otrzymać stężenia pod 95-100% |
a "otrzymałem H2O2 o stężeniu 95%" to baaardzo odległe od siebie stwierdzenia...
Czekam z niecierpliwością na raport z postępów badań...
Pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
b-12 SIANOPIS
|
Wysłany: Czw Lut 19, 2015 6:37 pm Temat postu: |
|
|
Nowe info odnośnie postępów zamieszczam w edycjach pierwszego posta.
// Temat przenoszę do działu Chemia ogólna.Tu pasuje bardziej, niż w dziale Giełda. zuberus _________________ Ale co ja, sianopis mogę wiedzieć? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ARKO
|
Wysłany: Czw Lut 19, 2015 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Źle się czyta ciągle edytowany pierwszy post. Abyśmy odnieśli jakiś pożytek z forum i Twojej pracy pokaż choćby filmik jak się ta wata zapala.
Rozumiem jednak to zacięcie i zapał. Miłośnikom wybuchów taki kwas nie jest do niczego potrzebny. Gdyby potraktować to jako wyzwanie, ok. Ludzie wchodzą na szczyty 8 tys. m bo lubią, czasami giną.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|