|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bobi87
|
Wysłany: Nie Lis 16, 2014 5:06 pm Temat postu: Pirotechnika do Filmu |
|
|
Witajcie
Jestem tu nowy i chciałbym zasięgnąć wiedzy na temat pirotechniki do filmu. Zajmuje się robieniem własnych filmów i w przyszłe wakacje zamierzam zrobić film wojenny 10 minutowy. Rozwiązania profesjonalne odpadają z powodu finansowego.
O czym w ogolę mowa chodzi mi o wybuchy ziemi od trafień pocisków karabinowych czyli nie ogromne wybuchy, eksplozje tylko tak naprawdę male petardy które są zakopane tylko pod ziemią, które wybuchają w kolejności. I tu się rodzą moje pytania:
1. W jaki sposób mógłbym synchronizować wybuchy zapewne układ elektryczny by rozwiązał problem ale jak do tego podejść czy jest to do wykonaniu w zaciszu domowym.
2. jakie petardy czy wyżej wymienione małe ze tak powiem kioskowe wystarcza?
3. Kwestia bezpieczeństwa aktorów i ogólnie całej ekipy co powinienem wiedzieć jak się przygotować aby nikomu ani niczemu nic się nie stało.
przepraszam za bycie noobem:)
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
v-21
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2014 8:20 pm Temat postu: |
|
|
kup sobie ubezpieczenie na początek bo jeśli zwykła drobnostka z petardy trafi kogoś w oko to już masz po kolegach i proroka na karku _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ARKO
|
Wysłany: Sob Lis 22, 2014 8:29 am Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | kup sobie ubezpieczenie na początek bo jeśli zwykła drobnostka z petardy trafi kogoś w oko to już masz po kolegach i proroka na karku |
I aby kolega miksował pokarm bo się może udławić. A najlepiej z domu nie wychodzić bo ze schodów się spadnie a auto rozjedzie. I listki, listki, nie zapomnieć o listkach. Trzy listki papieru toaletowego bo jak zabrudzimy paluszki a je nie umyjemy dokładnie, to pałeczki okrężnicy oj........... mogą nam zrobić qq.
Do Bobi87 => Na forum był tekst o efektach filmowych
Link (wiązka drutów na prawo jest niepotrzebna)
Tak, potrzebujesz petardek picolo np. do serii 5 wystrzałów potrzebujesz: 5 picolo, akumulatorka, kawałek deski, 5 elektrozapałów po 2 zł./sztuka i 6 gwoździ. Pomyśl jak to działa bo nie trzeba tu nic więcej. Picolo układasz na grunt oczyszczony z kamyków ( 20 cm od picolo), obsypujesz je cementem albo gipsem. A jak będziesz miał znośny (kiedyś budżet) to napisz do mnie i Ci za free zrobię jeśli to będą okolice do 100 km
https://www.youtube.com/watch?v=xp1HJQ3_1Yk&list=UUv5bi6RmI4tBwvZSxQuhm9g
PS. A modzi to pewnie patrzą ile ktoś napisał postów a potem działają.
Miłego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomash dostęp próbny do MW
Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Sro Gru 03, 2014 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Tak gwoli ścisłości to nawet zapały piro nie potrzebne. Małe petardki piccolo można dosłownie w miejscu prochu "przeszyć" igłą z drutem ze zmywaka i podłączyć kabelki. Odpala od nawet 4V na dotyk. Zatem przebijasz, kable, izolujesz, to do ziemi w układ pozorowanych trafień, tablicę do odpalania i jedziesz z filmem...
Oczywiście jak to zwykle w pozoracjach... tony kabli
Pozdrawiam wciąż żywych. Tsh. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|