Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MacGyver
|
Wysłany: Pon Wrz 01, 2014 12:36 pm Temat postu: Wytrzymałość moździerza |
|
|
Witam zrobiłem niewielki moździerz z takiej rury
(tu miały być zdjęcia jednak mam za mało postów żeby je wkleić)
średnica zew. 5cm
grubość ścianki 7-8mm
rura stabilizownana PP-R/GF
będzie wystrzeliwał granaty piankowe z różną zawartością. W boku jest nawiercona dziura na lont. Czy Wasze doświadczenie może podpowiedzieć jak ilość SSA (tylko tym dysponuje) użytego do wystrzelenia będzie bezpieczna aby go nie rozerwało? Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DaKo

|
|
Powrót do góry |
|
 |
MacGyver
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2014 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Tylko z tego co poczytałem to ludzie przy mniejszych ściankach dają po kilkanaście i więcej gram PCZ a ja myślałem coś ok <5g SSA |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
|
Wysłany: Pią Gru 26, 2014 1:52 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi o charakterystykę spalania mieszaniny, SSA spala się szybciej wywołując bardziej gwałtowny wzrost ciśnienia w lufie niż CP przez co średnio nadaje się na materiał pędny. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Sob Gru 27, 2014 12:02 pm Temat postu: |
|
|
Na pocieszenie mogę powiedzieć że SSA nawet deflagruje lub detonuje w takim "setupie".
Nasz znany kolega z forum używał luźno sypanej SSA do otworów w ścianach do wybuchowych wyburzeń. Tak kochani zamiast MWK i sprawdzało się to dobrze. Skoro rozrywa betonowe ściany, myślisz że twój moździeż chociaż poczuje? Nie. Nie poczuje.
Jeśli masz KClO3 to chociaż poświęć się i zrób H3 albo KClO3 z cukrem. Szanuj ręce masz tylko dwie. Ceń życie ponad życie bo masz jedno życie a bez życia nie ma życia.
Wesoołości.
T. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Sob Gru 27, 2014 6:19 pm Temat postu: Re: Wytrzymałość moździerza |
|
|
SSA do miotania? Kto robił świszczące rakietki ten wie że tej mieszaninie nie trzeba żadnych zatyczek żeby rozerwać 5mm papieru.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|