|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
pszywszymor
|
Wysłany: Pon Lut 03, 2014 4:37 pm Temat postu: Wosk, parafina, stearyna. Czyli o co chodzi? |
|
|
Witam,
Jestem kompletnie zielony w temacie pirotechniki. Na początek zaczynam ze standardową świecą B&T, której potrzebuję w rozgrywkach ASG. I tutaj zaczynają się schody... Swoją pierwszą świecę która się zapaliła zrobiłem z:
47g - saletra potasowa
25g - cukier puder
28g - roztopiony wosk z PODGRZEWACZY
Wszystko ładnie się zapaliło, nie uzyskałem dymu ponieważ korpusem była zwykła butelka (to był tylko test masy).
Teraz aby zaoszczędzić na kosztach kupiłem zwykły wkład parafinowy do zniczy. Odważam 28 gram, topię i <zonk> po wymieszaniu z saletrą i cukrem wosk nie łączy tych składników (jakby połowa parafiny ubyła). Nie wiem komletnie o co chodzi... W przypadku wosku z podgrzewaczy nie było takiego problemu, robiła mi się masa o konsystencji rzadkiej plasteliny. Przy wkładach parafinowych robi mi się pełno granulek i muszę dotapiać drugie tyle świecy co wcześniej, i dopiero wtedy parafina łączy mi składniki.
Powiecie mi co robię źle? Dzięki
PS. moja waga waży z dokładnością do 1g. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Razor83
|
Wysłany: Pon Mar 03, 2014 9:12 pm Temat postu: Re: Wosk, parafina, stearyna. Czyli o co chodzi? |
|
|
pszywszymor napisał: | Witam,
Jestem kompletnie zielony w temacie pirotechniki. Na początek zaczynam ze standardową świecą B&T, której potrzebuję w rozgrywkach ASG. I tutaj zaczynają się schody... Swoją pierwszą świecę która się zapaliła |
Jak się zapaliła? generalnie to ta mieszanka jest trudno zapalna. Skoro się zapaliła to od czegoś łatwo zapalnego a więc nie BT jest twoją pierwszą mieszanką Spróbuj podnieść temperaturę po wsypaniu dwóch pozostałych składników, są o wiele chłodniejsze od roztopionej parafiny więc wszystko zaczyna gęstnieć. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|