|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Przemek133
|
Wysłany: Nie Wrz 06, 2009 8:36 pm Temat postu: Pyrodex |
|
|
Postanowiłem przetłumaczyć informacje znalezione na temat pyrodexu i kilku mieszanin zawartych w patencie i jednej stronie o rakietach.
Mieszanka 1
Produkcja:
45 części KNO3, 9 części węgla (z twardego drewna), 6 części siarki, 19 części nadchloranu potasu, 11 części benzoesanu sodu, 6 części cyjanoguanidyny i 4 części dekstryny zostało dokładnie wymieszane w mikserze. Potem zaczęto dodawać 12 części wody przy pomocy spryskiwacza i mieszano przez 5 minut. Po tym czasie wyłączono mieszanie i dodano 0.5 części mikronizowanego N, N'-ethylene-bis-stearamide wax(Glycowax) i 0.5 części grafitu. Całość była mieszana przez 15 minut, a następnie wyjęta z miksera i suszona w 150 *F (65.5 *C), aż do uzyskania 1% wilgoci. Mieszanina została przesiana przez sita do uzyskania ziaren od 40 mesh do 14 mesh.
Testy:
[A] 80g mieszanki zainicjowanej kapiszonem dało ciśnienie 7'837 psi w dziesięciu próbach spalania, w porównaniu [B] proch czarny (FFFg) daje ciśnienie 10'868 psi w dziesięciu próbach spalania.
Prędkość wylotowa mierzona była w odległości pięciu stup od wylotu lufy. Mieszanka dała prędkość 1795 fps (547.116 m/s) dla 176 granowej (11.40460816g) ołowianej kuli, a proch czarny dał prędkość 1657 fps (505.0536 m/s) dla takiej samej kuli.
Mieszanka 2
Skład:
60 części nadchloranu potasu
40 części propionianu sodu
10 części siarki
5 części dekstryny
+ 10 części wody
Granulowana w obrotowym bębnie i suszona do zawartości 4.3% wilgoci daje ciśnienie 10’500 psi i prędkość wylotową 1494 fps (455.3712 m/s)
Mieszanka 3
Skład:
70 części nadchloranu potasu
30 części benzoesanu sodu
Różne zawartości wody dały następujące właściwości balistyczne:
Wszystkie ładunki były w 0.222 łusce komercjalnej z 53 granową kulom. Przy zawartości 25% wody mieszanina była zawiesiną.
Mieszanki 4-8
Składy:
Mieszanka 9
Skład:
75 części azotan potasu
15 części benzoesan sodu
10 części siarki
+ 3 części wody
Ta mieszanka także miała doskonałą proporcje ciśnienia do prędkości.
(info z US patent 4128443)
Znalazłem też testy wykorzystania pyrodexu w rakietach amatorskich do wyrzucania spadochronu. Zwykły ładunek pyrodexu był słabszy od p.cz., ale gdy ładunek wzmocniono trzema warstwami izolacji okazał się o wiele silniejszy. (info pochodzi z www.pratthobbies.com/info_pages/pyrodex/pyrotest.htm <-dostępne filmy )
pozdro.
PS. Części wagowe oczywiście |
|
|
Powrót do góry |
|
|
OskarNowik
|
Wysłany: Czw Wrz 12, 2013 10:47 am Temat postu: |
|
|
Troche czytałem o tym wynalazku nawet troche podzwoniłem i dowiedziałem sie ze jeden z warszawskich importerów broni szykuje sie do stałej jego sprzedazy,ale co to tego czasu, moze wiecie czy mozna go sprowadzic z Czech?(z tego co pisali forumowicze wiem ze jest za zachodnią granicą)...A tak na marginesie moze ktos juz strzelał z Pyrodexu?? podobno jest lepszy od prochu _________________ tablica magnetyczna |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|