|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
ARKO
Do³±czy³: 17 Mar 2012 Posty: 286 Sk±d: Radom
|
Wys³any: Nie Cze 23, 2013 10:36 am Temat postu: Silnik marszowy - propozycja wspó³pacy |
|
|
Na stronie rakietowcy.pomorze jest informacja, ¿e taki silnik jest potrzebny i ponoæ jest bardzo trudny w zrobieniu.
Ja my¶lê nieco inaczej. Jest to silnik do¶æ prosty w zrobieniu co nie oznacza, ¿e zrobi siê jego w miesi±c i o ile odrzucimy egzotyczne utleniacze. Szukam pasjonata, który zechce rok czasu po¶wiêciæ na prace zwi±zane z tym silnikiem.
Oferujê pomoc. Zabezpieczê wszystkie materia³y, zapewniê umowê, ¿e prace s± z koncesjonowan± firm±. Wspólnie zadbamy o bhp.
Zadbam te¿ o wdro¿enie (koszta znaczne), o piêkny wygl±d, opakowanie, znaki CE i dystrybucjê. Nie liczê na cuda ale rok w rok sprzeda¿ by ros³a. Nie bêdzie to wyrób klasy 1.4 ale jak to sprzedaæ potem siê wymy¶li.
Dobrze jest po³±czyæ hobby, choæby z nadziej± na kasê :]. Ta oferta to dla mnie w 80 % hobby, jestem realist±. Kierujê siê sentymentem do starego hobby.
Silnik oczywi¶cie bez metalu. Prosty i tani w produkcji. Masa paliwa ok. 1 kg wiêc raczej by by³ to du¿y silnik. Na bazie kclo4 i/lub KNO3. Nie da rady wykorzystaæ egzotyki w rodzaju AP, LiP , AN - bo po prostu siê nie nadaj± do komercji.
Proszê modów o usuwanie wypowiedzi nic nie wnosz±cych. Nie zawsze tu zagl±dam. Szukam pasjonata, który i za free by zechcia³ nad tym popracowaæ ale ja oferujê sporo wiêcej jak free.
Inny temat to Jetex, gdyby kto¶ te¿ zechcia³ nad tym popracowaæ. Ja nie mam na to czasu i ¶rednio oceniam powodzenie biznesowe. Pamiêtacie moj± zabawê w Rocket Motor Company ?. Zamieni³em j± na zabawê w Fireworks Company bo to w pewnym sensie jest tak¿e zabawa.
W ¿yciu jak w aucie. Jest jedna kierownica i jeden kierowca. Szukam pasa¿era gotowego pojechaæ we wskazanym kierunku :]
Byæ mo¿e mniejszy silnik, mo¿e 2 re¿imy pracy - do ustalenia.
Mi³ego dnia Arkadiusz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ARKO
Do³±czy³: 17 Mar 2012 Posty: 286 Sk±d: Radom
|
Wys³any: Wto Cze 25, 2013 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Byæ mo¿e sam to zrobiê bo nieco zassa³o mnie :]. Kilka eksperymentów i tyle mogê po¶wiêciæ temu zagadnieniu.
Pierwszy rozpoznawczy test. Nowo¶ci± jest lepiszcze i nie chcê o tym pisaæ.
Ju¿ po tej próbie widzê, ¿e da radê zrobiæ Jetexa i to raczej szybko. Na ¶ciankê wykorzystam system UHTRS
Testy zakoñczê na ma³ym Jetexie (udanym lub mniej udanym). Jetex to w istocie silnik marszowy.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostêp próbny do MW

Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk±d: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys³any: Czw Lut 20, 2014 6:09 pm Temat postu: |
|
|
Ja my¶la³em nad marszówk± na bazie NH4NO3, wêgla i lepiszcza organicznego (dekstryna?) robi³em kiedy¶ takie projekty i co¶ tam dzia³a³o. Wymagany kana³ przez ca³e paliwo i mamy równy stabilny ci±g. Jedynie obawia³bym siê ewentualnego niekontrolowanego spalania / deflagracji. Jak wiemy NH4NO3 bywa nieprzewidywalne.
T. _________________ Ju¿ tylko teoretyzujê, potrzeba mi r±czek by rodzinê utrzymaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|