Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tarzan
|
Wysłany: Sro Sie 28, 2013 4:12 pm Temat postu: Barwienie Ognia |
|
|
Witam!
Zacznę od tego, iż wiem że na forum istnieje temat o barwieniu płomienia, ale mam trochę inny problem. Siedziałem w piro około roku temu, a teraz miałem przerwę wywołaną przez czynniki niezależne ode mnie.
Przechodząc do tematu. Podczas pewnego spektaklu na zewnątrz, chciałbym uzyskać efekt barwienia ogniska. Sprawą oczywistą jest, że azotany sodu, strontu, baru kolejno barwią ogień na kolory żółty, czerwony oraz zielony. Jednak problem polega na tym że same azotany wrzucone do ognia nie dadzą pożądanego efektu. Zależy na tym żeby mieszanka wrzucona do ognia zmieniła kolor nie wytwarzając przy tym niebotycznych ilości dymu. Zapewne jakieś paliwo jest potrzebne. Nawet na pewno, aczkolwiek jako lamer wolę zapytać doświadczonych ludzi.
Z góry dzięki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MeHow

|
Wysłany: Sro Sie 28, 2013 6:45 pm Temat postu: |
|
|
spróbuj rozpuścić te azotany w alkoholu lub acetonie i wtedy do spryskiwacza a jeśli to Ci nie odpowiada to zmiel do postaci mąki i będzie git _________________ po ulicy szedł pies i wydalał H2S |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
qba200
|
Wysłany: Sro Sie 28, 2013 11:05 pm Temat postu: |
|
|
Tak jak MeHow mówi. Gdzieś wyczytałem że roztwory różnych azotanów (w zależności jaki kolor chcemy) w alkoholu (denaturat?), zabarwią nam płomień na wybrany kolor. _________________ http://www.youtube.com/user/MalinowyZiom/videos |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 7:56 am Temat postu: |
|
|
Ofc radzę najpierw przetestować, płomień ogniska na pewno jest trudniej barwić niż płomień alkoholu. W razie słabego efektu możesz spróbować dodać jakiegoś donoru chloru do utleniacza. Chociaż druty miedziane ładnie barwią na niebiesko małe płomienie, więc może nie jest tak trudno  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tarzan
|
Wysłany: Czw Sie 29, 2013 10:41 am Temat postu: |
|
|
dzięki wszystkim za odpowiedzi, zaraz zabieram się do testów  |
|