Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
spooky14
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2013 7:56 pm Temat postu: zapalnik do działka na ziemniaki (łuk elektryczny) |
|
|
siemanko
chciałbym się zapytać jak zrobić zapalnik elektryczny do potato guna, aby był mocny łuk elektryczny i zeby to było niezawodne
zrobiłem już z tej części od zapalniczki, ale czasami zawodzi.
na youtube wpisz "How to Make a Potato Launcher" i wybierz pierwszy filmik
tam w 3:40 minucie typ montuje taki fajny zapalnik
chciałbym się dowiedzieć jak sie nazywa i czy można go kupić w Polsce i za ile, bo to amerykanin |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundial1990
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 2:21 am Temat postu: |
|
|
Co do tego twojego zapalnika... to musi być coś kiepsko wykonane...
Też kiedyś bawiłem sie tym działkiem do puki w domu nie zabrakło ziemniaków na obiad a mama mało co mnie z domu nie wywaliła
A teraz tak serio...
Obstawiam że bawisz sie na zapalniczce piezoelektrycznej i pewnie odchodzą ci od niej 2 druciki jeden do drucika głównego a drugi do metalowej podstawy i to jest dobre... żeby zwiększyć iskre zastosuj mniejsze druciki i kolejna sprawa te 2 druciki masz pewnie przymocowane do 2 wkrętów które wchodzą w głąb działka... poszperaj i znajdź jakieś inne wkręty które lepiej przewodzą prąd elektryczny |
|
|
Powrót do góry |
|
|
spooky14
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 1:58 pm Temat postu: |
|
|
jeśli chodzi o tego piezo to od niego oryginalnie odchodzi tylko jeden kabelek.
Czy mam przymocować drugi (uziemienie)?
wkręciłem w działko wkręt jako uziemienie i zaraz obok niego dałem ten kabelek na oko 2mm od siebie, czasami nie ma iskry, ale przeważnie jest
chyba już wiem w czym problem, poczytałem i dowiedziałem się, że było zimno i lakier się skroplił, idzie ocieplenie to zobaczymy, muszę naprawić działko bo klej nie wytrzymał O_0
to wkręt bodajże z mosiądzu |
|
|
Powrót do góry |
|
|
mundial1990
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2013 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Skraplanie nie ma nic tu do gadania bo tego dezodorantu czy co tam dajesz nie jest w środku dużo bo jak jest za dużo to nie odpalisz...
A co do zapalnika... to do oryginalnego drucika przymocuj inny drucik
a do tej metalowej podstawy przymocuj kolejny drucik
całość o izoluj żeby ci gdzieś tam iskra nie skakała i wkręcasz w działko 2 wkręty najlepiej jakieś miedziane i też o izoluj żeby iskra ni skakała pomiędzy nimi... WAŻNE wkręć tak wkręty żeby końcówki były w odległości od siebie jakieś 2-3mm zresztą sam zobaczysz w jakiej odległości jest najlepsza iskra
I druga bardzo ważna rzecz... Działko musi mieć zakrętkę żeby ci żeber nie połamało |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|