Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Spanner
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 12:14 pm Temat postu: Peczetmeter |
|
|
Witam, mam czas przewz wakacje kończe to czego się nie udało dokończyc wczesniej. Napisałem program do układu który powstał już jakis czas temu, było do tego mnóstwo podejść, na wyśw LCD, z obliczeniem prędkości spalanego materiału, na CMOSach nawet jeden powstał. To jest wersja finalna - prosty stoper. Dajemy krańcówkę na w odległości metra tak by krańcówka puściła gdy proch czy tam to co sie mierzy przepalił nitkę która przytrzymuje guzik. Mierzy czas miedzy zadziałaniamy krańcówek.
filmik http://www.youtube.com/watch?v=ONUe6zmyy_E&feature=youtu.be
Pozdrawiam _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
slu_1982
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 5:46 pm Temat postu: |
|
|
W czym pisany kod? Działasz na przerywaniach ? _________________ myhv.org
Nowe forum wysokich napięć.
Nowa domena! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Spanner
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Generalnie najpierw było na przerwaniach, jednak ze względu na to ze po przepaleniu krańcówka daje "ciągły stan niski" program wtedy stawał. Wrzuciłem do pętli warunek ustawiający flagę, która zezwala na wykonanie podprogramu w przerwaniu. Także nie wprowadza to wielkiego błędu bo program w pętli ciągle się kręci, a flaga jest za każdym razem sprawdzana. Po za tym przerwanie przychodzi nie co 10ms, a co 2ms. _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
slu_1982
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Spanner napisał: | Generalnie najpierw było na przerwaniach, jednak ze względu na to ze po przepaleniu krańcówka daje "ciągły stan niski" program wtedy stawał. |
W obsłudze przerywań możesz sobie ustawić że przerywanie następuje dopiero przy zmianie stanu a język ? _________________ myhv.org
Nowe forum wysokich napięć.
Nowa domena! |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Spanner
|
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 7:06 pm Temat postu: |
|
|
Ale właśnie przerwanie miało reagować na stan niski. Jednak program stawał gdy ten stan niski trwał cały czas. Tak jak jest jest dobrze Programowane w BASCOMIE. _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Spanner
|
Wysłany: Nie Lip 21, 2013 6:56 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdziłem dzisiaj Peczetmetera w praktyce. Sprawdziłem czas spalania lontu ze świszczących rakietek.
http://www.youtube.com/watch?v=W3Tu_gz20Fk&feature=youtu.be _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|