|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
artuditu
|
Wysłany: Sob Cze 07, 2014 2:12 pm Temat postu: Elektroliza wody |
|
|
Ostatnio chciałem wyprodukować wodór na dużą skalę. Doszedłem do wniosku, że najlepszą metodą będzie elektroliza, lecz nie wiem jakiego użyć prądu (Volty czy Ampery) i materiałów na katodę i anodę.
Ktoś zna się może na elektrolizie? Jeśli tak, to prosiłbym o pomoc. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Sob Cze 07, 2014 4:44 pm Temat postu: |
|
|
użyj prądu z amperami, tylko bez voltów
Najłatwiejszą jednorazową metodą jest w mojej opinii reakcja wodorotlenku sodu z aluminium. Łatwe do pozyskania odczynniki, jedynie dodać płuczkę po drodze i masz wodór, bez zasilaczy, elektrod, specjalnej konstrukcji naczynia, aby zbierać gaz znad elektrod. Jeśli jednak chcesz elektrolizę to najprościej i najlepiej elektrody z stali nierdzewnej, elektrolit NaOH, lub KOH, lub Na2SO4. Z resztą wpisz sobie w youtube 'hho generator'. Tylko tam zazwyczaj zbierają mieszaninę wodoru i tlenu, więc wymagałoby to trochę innej konstrukcji. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
artuditu
|
Wysłany: Nie Cze 08, 2014 7:04 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki, to bardzo pomoże. Tak się składa, że mam przypadkiem kilka kilo wodorotlenku sodu, więc może spróbuję w reakcji z aluminium. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|