|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Orzeł
|
Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 9:38 am Temat postu: Żywica i jej stany skupienia - "doświadczenie". |
|
|
Witam serdecznie.
Piszę do Was z takimi dwoma małymi, a zarazem wielkimi pytaniami... A to dlatego, że niestety orłem z chemii nie jestem. Problem tyczy żywicy naturalnej, takiej dostępnej w lesie, zebranej prosto z drzewa. Jest ona miękka i da się formować - chciałbym, aby była twarda i dało się ją pokruszyć do postaci proszku... Czy możecie podpowiedzieć, jak taką miękką, zebraną prosto z drzewa żywicę, domowymi sposobami w miarę szybko (bądź nie) doprowadzić do stanu hmmm... twardego/stałego, umożliwiającego wspomniane pokruszenie?
Drugie pytanie, i już ostatnie - czy istnieje możliwość zmieszania żywicy z parafiną (taką ze świeczki, rozpuszczoną w wysokiej temperaturze)?? Chodzi mi oczywiście o stan płynny, tak aby była możliwość nasączenia bawełnianej szmatki potencjalnym roztworem żywicy+parafina.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
|
B&G
|
Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 10:49 am Temat postu: |
|
|
Taka żywica, to KALAFONIA.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kalafonia
W normalnej żywicy jest terpentyna. Podejrzewam, że pozbyć jej się można najprościej przez odparowanie - podgrzanie.
Kalafonia bardzo ładnie łączy się z parafiną na gorąco.
Leśnego zapachu raczej nie otrzymasz .
GM _________________ www.fabrykaognia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Orzeł
|
Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 11:02 am Temat postu: |
|
|
B&G - dzięki za odpowiedź!
Rzeczywiście, niezbyt dokładnie się temu przyjrzałem - czyli rzeczywiście, chodzi mi w gruncie rzeczy o kalafonię, przeoczyłem to.
Czyli jeśli pogrzeję zebraną w lesie żywicę, odparuję ją i uzyskam kalafonię, uda mi się ją doprowadzić do stanu "twardego" umożliwiającego jej pokruszenie/sproszkowanie, tak?
Czy konieczne jest uzyskanie kalafonii, by istniała możliwość zmieszania z parafiną? Czy żywica prosto z drzewa także rozpuści się w parafinie - na gorąco?
A leśny zapach aż tak koniecznie nie jest potrzebny, najważniejsze aby się dobrze paliło w ciężkich warunkach pogodowych _________________ https://zyciewharmoniiznatura.wordpress.com/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
B&G
|
Wysłany: Czw Kwi 18, 2013 11:38 am Temat postu: |
|
|
Palą się głównie opary terpentyny, której zdaje się chcesz się pozbyć
Kalafonia też się pali i w sumie z parafiną powinna dać radę. _________________ www.fabrykaognia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Orzeł
|
Wysłany: Sob Kwi 20, 2013 8:25 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za pomoc
Pójdę w stronę kalafonii, żywica już czeka na "przetopienie". Z jednej części zrobię proszek do krzesiwa tradycyjnego, a z drugiej mieszankę z parafiną do nasączenia podpałki.
Pozdrawiam _________________ https://zyciewharmoniiznatura.wordpress.com/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|