|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Alpi
|
Wysłany: Pią Lut 22, 2013 9:25 pm Temat postu: Witam :) |
|
|
Witam Serdecznie Jestem tutaj nowy, znaczy precyzując Kilka lat temu pirotechnika amatorska była moim ukochanym hobby (miałem konto na tym forum ale zapodzialem) , ale wiadomo znalazły się warzniejsze sprawy no i niestety musiałem skonczyć swoją zabawę, Podczas mojej przerwy doszło do kilku sytuacji ktorych nie musze przedstawiać, przez co zostały zaostrzone przepisy dotyczące mojego hobby (rozumiem przez to np dostęp do oddczynnikow bo reszta była i jest nielegalna ;p). Jednakże mam teraz duzo wolnego czasu i warunki do zaczęcia od nowa, i tu nasuwa sie moje pytanie - opłaca sie ? i jak to jest teraz z przepisami można cokolwiek kupić bez pozniejszych problemów ? czy raczej nie opłaca sie zaczynać bawić (chodzi mi o poważniejszą pirotechnikę bo Pcz juz sie zdązyłem "pobawić") głownie chodzi mi o shellsy do których potrzeba wiekszej gamy odczynników niz do np takiej petardy na FB młyn kulowy mi się ostał tak jak 30g KCLO3,15g AL (chyba bright),250g KNO3, i węgiel lipowy w wiekszej ilosci (sam robilem z tego co pamietam) Nie chciał bym być zrozumiany jako kolejny napaleniec który ma zamiar zrobić petarde na KCLO3+S bo podobno ma niezłego kopa tylko jako ktoś chcący sie kulturalnie pobawić na odludziu (mieszkam na odludziu) Pozdrawiam Alek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Rada jest prosta, trzeba szanować prawo. Zgodnie z nim możesz nabywać wiekszośc odczynników potrzebnych do piro jednak nie możesz potem stwarzać zagrożenia pożarowego oraz ekologicznego. Na swoim terenie nie musisz mieć pozwolenia do odpalania kupnych nieprofesjonalnych fajerwerków o ile nie są to tereny chronione i nie ma zagrożenia pożarowego dla obszarów leśnych jeśli zasięg oddziaływania wyjdzie poza Twoją działkę. Mija powoli czas kiedy przetrzymywanie odczynników jest ścigane, niektózy(organy ścigania) ukręcili trochę bicz na swój zadek.
Rozważ sam czy gra jest warta świeczki... _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Janusz357

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2016 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Mam to samo - właśnie chce zacząć, ale mam problem, ponieważ boję się łamać prawo. Póki co czytam fora (właśnie trafiłem na to) i zbieram się do przygotowywania mojej prywatnej kolekcji, która będzie jak najbardziej zgodna z prawem. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rzepa Gość
|
Wysłany: Sob Gru 24, 2016 9:56 am Temat postu: |
|
|
Powiem tak ja przetrzymuje dużą ilość odczynników głównie zakupiłem 1,5kg kclo3 na allegro ale teraz moge mieć wjazd na chate jak ktoś mnie zgłosi podobno jest z kupywaniem: nadchloranu potasu sodu chloran itp |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|