Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JakaRR
Dołączył: 11 Lut 2018 Posty: 15 Skąd: kawałek nicości niedaleko niczego
|
Wysłany: Nie Maj 20, 2018 2:21 pm Temat postu: Nietypowa inicjacja |
|
|
Witam. Od niedawna nurtuje mnie pewna rzecz.
Otóż gdyby mając dużą petardę o grubym korpusie, wewnątrz powiedzmy (teoretycznie) 100g mieszanki fotobłyskowej, zamiast inicjacji lontem włożyć w centrum mniejszą petardę np. <5g FB i doprowadzić do niej lont odizolowany od większego ladunku, to czy w takiej dwufazowej eksplozji, w drugiej fazie deflagracja przemieniłaby się w detonację ? Albo czy chociaż wybuch byłby szybszy ? _________________ A mówią że ciekawość prowadzi do piekła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Nie Maj 20, 2018 10:35 pm Temat postu: |
|
|
Nie jest to możliwe. Wręcz odwrotnie-taki układ moim zdaniem w pewnych warunkach mógł by być szkodliwy. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JakaRR
|
Wysłany: Pon Maj 21, 2018 6:57 am Temat postu: |
|
|
Mógłbym prosić o wyjaśnienie dlaczego układ ten by nie przyniósł zamierzonych efektów ?
Na chłopski rozum, mniejsza petarda przekazuje falę uderzeniową i ciepło mniej lub bardziej równomiernie i na dodatek inicjacja jest w centrum, a nie z boku. Więc idąc tym tokiem myślenia wybuch powinien nastąpić szybciej. Czy ciśnienie inicjatora-petardy nie wystarczyłoby do przemiany deflagracji głównego ładunku w detonację ? Gdy np. uderzymy młotkiem w czułą mieszankę to ona właśnie detonuje mam rację ? Tą rolę młotka pełniłoby tutaj ciśnienie petardy-inicjatora
Proszę wskazać błąd w powyższym wytłumaczeniu jeśli tam jest. _________________ A mówią że ciekawość prowadzi do piekła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lamerwd
|
Wysłany: Pon Maj 21, 2018 9:13 pm Temat postu: |
|
|
Nie wszystko działa na chłopski rozum Hack, witam po kilku latach mojego milczenia na forum, a swoją drogą jak Ci się jeszcze chce odpowiadać na takie posty. Pozdrawiam obu dyskutantów. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ARKO
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2018 8:44 pm Temat postu: |
|
|
JakaRR napisał: | Gdy np. uderzymy młotkiem w czułą mieszankę to ona właśnie detonuje mam rację ? |
Nie masz racji (jeśli ta czułą mieszanka to nie MWI). Wrócę do układu piro : 100 g wolnego fb plus pobudzacz 5 g szybkiego fb. Ten szybki fb może być tak szybki, że korpus zbyt szybko będzie ulegał defragmentacji. W efekcie część wolnego fb ulegnie rozrzuceniu poza korpus petardy.
Nie mniej możesz mieć częściowo rację. Ten wolny fb (od kopniaka szybkiego fb), czasami może się szybciej spalić i petarda da silniejszy wybuch. Pewno zależeć to będzie od szybkości spalania slow i fast fb.
Ostatnio zmieniony przez ARKO dnia Pon Maj 28, 2018 10:38 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JakaRR
|
Wysłany: Sob Maj 26, 2018 8:52 am Temat postu: |
|
|
A gdzieś mi się przez oczy przewinął filmik w którym gościu detonował nitrocelulozę za pomocą młotka ( NC to MWM o ile się nie mylę )
Skoro mówisz że istnieje możliwość działania takiego układu to już się biorę za robotę, napiszę tutaj później jak przebiegł test i czy faktycznie coś się zmieniło. ( 50g zamiast 100g i za inicjującą petardę użyję FP3 )
Pozdrawiam i dzięki za konstruktywną odpowiedź
JakaRR |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|