Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
carson
Do³±czy³: 22 Gru 2012 Posty: 2 Sk±d: ¶l±sk
|
Wys³any: Sob Gru 29, 2012 5:51 pm Temat postu: potrzebna bardzo mocna flara |
|
|
hejka - na pirotechnice siê nie znam ale mo¿e wy bêdziecie mogli co¶ doradziæ...
Nie wchodz±c w szczegó³y, potrzebujê do¶wietliæ sporych rozmiarów podziemn± komorê. Mówi±c 'do¶wietliæ' chodzi mi o wystarczaj±co mocne ¶wiat³o, ¿eby da³o siê krêciæ film zwyk³ym aparatem. Mówi±c 'sporych rozmiarów' chodzi mi o pustkê mniej wiêcej 50-80m w ka¿dym wymiarze.
Wiem, ¿e normalna flara rêczna nie daje rady. Mogê wrzuciæ filmik z podobnego miejsca gdzie odpalali¶my zwyk³± flarê. Z drugiej strony kojarzê z filmów, ¿e w wojsku stosuje siê flary do o¶wietlania pola walki (takie co spadaj± na spadochronach)... czyli wnoszê, ¿e potencja³ w pirotechnice jest
Czy macie jak±¶ koncepcjê jak zrobiæ co¶ o takiej mocy, ile czasu mog³oby to ¶wieciæ, na czym mo¿naby to przyczepiæ, jaki by³by koszt takiej zabawki... itd? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
ARKO
Do³±czy³: 17 Mar 2012 Posty: 286 Sk±d: Radom
|
Wys³any: Sob Gru 29, 2012 6:20 pm Temat postu: Re: potrzebna bardzo mocna flara |
|
|
carson napisa³: | ....Wiem, ¿e normalna flara rêczna nie daje rady. Mogê wrzuciæ filmik z podobnego miejsca gdzie odpalali¶my zwyk³± flarê. |
A ta bêdzie dobra ? :]. Za ok. 7-14 dni bêdzie legalna :].
http://www.youtube.com/watch?v=YLB3KMJoagg&list=UUv5bi6RmI4tBwvZSxQuhm9g&index=4
Polecam obejrzeæ w HD.
Nie ma "mocniejszej", do tego nie sypie ¿u¿lem, nie pluje i mo¿na trzymaæ bezpiecznie w paluszkach (podobnie jak race typu pe³ne profi ale z tych ostatnich tylko Kometê polecam) .
Ten kto u¿ywa racy musi siê liczyæ z tym ,¿e wypali jemu jak±¶ dziurkê w ubranku, szczególnie jak machnie siê rac± nie w t± stronê co trzeba.
Do zdjêæ, filmu potrzebne jest bia³e lub ¿ó³te ¶wiat³o - o czym pewno wiesz. Jak ma³o jednej racy, to trzeba ich dwie, trzy albo wiêcej.
Docelowo 4 kolory.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
carson
Do³±czy³: 22 Gru 2012 Posty: 2 Sk±d: ¶l±sk
|
Wys³any: Sob Gru 29, 2012 7:20 pm Temat postu: |
|
|
Sorki za posty na górze ale nie pozwala³o mi wklejaæ linków...
Filmik fajny i Larka fajna
Mam wra¿enie, ¿e to jest w miarê typowa raca, nie s±dzê, ¿eby taka jedna da³a radê w warunkach o jakie mi chodzi... Co do wypalania dziurek, ¿u¿lowania itp to nie ma sprawy - byleby ¶wiat³a by³o z 5 x wiêcej ni¿ w przypadku standardowych rac. Mo¿e te¿ dymiæ.
Wola³bym jednak nie dodawaæ wiêcej ¼róde³ ni¿ jedno, równie¿ ze wzglêdu na straszne ilo¶ci dymu jaki wytworz±.
Jak zerkniecie tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=oOmicMxeH8g
to mówi±, ¿e to ma o¶wietlaæ 15akrów z moc± 15k kandeli przez 15 sek - zak³adam, ¿e to du¿o wiêcej ni¿ zwyk³a rêczna raca... bardziej o tak± moc mi chodzi
A tu nasz filmik - analogiczne miejsce do o¶wietlenia jest widoczne przez chwilê ko³o 5.10sek
http://www.youtube.com/watch?v=KCdqhRKbWJc |
|
|
Powrót do góry |
|
|
simsigver Go¶æ
|
|
Powrót do góry |
|
|
ARKO
|
Wys³any: Sob Gru 29, 2012 8:02 pm Temat postu: |
|
|
carson napisa³: | ...przez 15 sek - zak³adam, ¿e to du¿o wiêcej ni¿ zwyk³a rêczna raca... |
Pewno tak bo "ilo¶æ ¶wiat³a" zale¿y od ilo¶ci spalanej masy piro a tak¿e zawarto¶ci w niej proszku Mg lub/i proszku AlMg.
W fotometrii istnieje wiele pojêæ jak ¶wiat³o¶æ, strumieñ ¶wietlny, natê¿enie o¶wietlenia i chyba sam muszê sobie t± wiedzê od¶wie¿yæ bo nie takie to proste :]
Ale natê¿enie o¶wietlenia zale¿eæ bêdzie od odleg³o¶ci, im dalej/wy¿ej poleci gwiazdka tym mniejsze natê¿enie o¶wietlenia.
Sam tego nie zrobisz i to jest pewne. Mieszanki piro nie dymi± te na nitrocelulozie, to te (chyba) flary http://i43.tinypic.com/tahiq1.jpg
Odpal dwie takie flary a najlepiej trzy (owiñ razem ta¶m±): czerwon± , zielon± i niebiesk±. I blisko siebie to wtedy powinien wyj¶æ kolor bia³y albo podobny.
Innego pomys³u nie mam.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
B&G
Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
|
Powrót do góry |
|
|
ARKO
|
Wys³any: Nie Gru 30, 2012 10:52 pm Temat postu: |
|
|
B&G napisa³: | http://ultrastreet.pl/57,pl_ogien-wroclawski-yellow-fire.html
To jest w³a¶nie ¶rodek od flary o¶wietleniowej. ¦wiat³o lekko ¿ó³te, ale raczej nic w lepszej cenie nie znajdziesz. |
Te¿ mocno dymi i chyb bardziej ni¿ mocno.
A. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Set
Do³±czy³: 05 Gru 2012 Posty: 2 Sk±d: wokark
|
Wys³any: Wto Sty 01, 2013 5:18 pm Temat postu: |
|
|
bardzo jasna kompozycja, energiczne siê spalaj±ca:
NaNO3 48%
MgAl 70mesh 45%
dekstryna 7%
kolor oczywi¶cie ¿ó³ty
sk³ad by³ silnie zaprasowany co pomaga³o spowolniæ spalanie
srednica korpusu rzêdu 20mm powinna za³atwiæ sprawê |
|
|
Powrót do góry |
|
|
OliwerSkwar
Do³±czy³: 26 Sie 2013 Posty: 1 Sk±d: warszawa
|
Wys³any: Pon Sie 26, 2013 11:20 am Temat postu: |
|
|
od flar mo¿na dostaæ pora¿enia siatkówki oka wiêc uwa¿a³bym z tymi mocnymi flarami bo mo¿na sobie krzywde zrobiæ _________________ imprezy dla dzieci miñsk mazowiecki |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zaxst
Do³±czy³: 23 Sty 2015 Posty: 47 Sk±d: Pomorskie
|
Wys³any: Pon Lip 04, 2016 12:11 pm Temat postu: |
|
|
Wiem ¿e temat stary i sprawa ju¿ pewnie rozwi±zana ale moim zdaniem to by siê sprawdzi³o Al 33/67 Kno3 . ¦wiat³o makabryczne moim zdaniem mocniej daje po ga³ach ni¿ patrzenie siê bezpo¶rednio w s³oñce . Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|