Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Chrusta
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 3:56 pm Temat postu: Strzelanie na współczesnych inscenizacjach, pokazach bitew |
|
|
Witam.
Piszę tutaj, bo nigdzie indziej ten temat nie pasuje, poza tym mam zablokowane pisanie na niektórych forach.
Często na pokazach bitew, piknikach, walkach rycerzy, etc, etc, strzelają z... właśnie, z czego? Dość duży kaliber, nie wiem czy to co tam sypią, to czarny proch, bo wydaje to PRZEPOTĘŻNY huk, dużo mocniejszy niż petardy, karbid, itp. Wystrzał taki potrafił zagłuszyć średnio-głośną muzykę na małej scenie, aż wszystko się trzęsło. Nie wiem co to jest, nie wiem pod jakim hasłem szukać w necie info o tym. Moździerz? Eee... Jakieś armatki? Czym to w takim razie zasypują i zaślepiają, że jest taki huk i jest to bezpieczne?
Pozdrawiam.
EDIT
Wydaje mi się, że nawet głośniejsze niż tu:
watch?v=hhdBA1SF2eU&feature=related
w 2:10. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ripper87
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 9:05 pm Temat postu: |
|
|
Duża armata, dużo pcz i dupnie że uszy odpadają. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chrusta
|
Wysłany: Pią Cze 29, 2012 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Ale mniej więcej ktoś potrafiłby określić ile tego prochu? I jak oni to zatykają? Przecież jak by się tylko wsypało proch to się spali jak saletra...
EDIT
Chyba piękny opis znalazłem, zaraz dokładnie przeczytam:
bractwo[kropka]osw[kropka]pl/Czarnyproch/dziala.htm
Pytanie tylko:
dziwi mnie, że ubicie szmaty czy wiór powoduje aż taki wzrost ciśnienia i wybuch. Przy petardach ludzie robią twarde korki z wikolu i srajtaśmy a tu wystarczy tylko szmatka albo wióry (które AŻ tak mocno się nie ubiją moim zdaniem...)? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Front
|
Wysłany: Sob Cze 30, 2012 12:54 am Temat postu: |
|
|
dobry proch czarny(kupny) bez "szmat" tylko lekko ubity daje świetne efekty. miałem okazje być i podpytać jednego z "muszkieterów" we wrocławskim arsenale podczas pokazu musztry muszkieterów: kilka cm3 prochu czarnego w lufie muszkietu kal. ok 15mm razy 6 muszkietów na zamkniętym dziedzińcu: przy pierwszej salwie można sie było zesrać. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chrusta
|
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Teraz już rozumiem wszystko, link który podałem wszystko mi rozjaśnił. Czuję, że niedługo sąsiedzi trochę się wkurzą . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MeHow
|
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 5:27 pm Temat postu: |
|
|
uważaj tylko aby nasze "kochane" służby się nie wkurzyły na ciebie _________________ po ulicy szedł pies i wydalał H2S |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chrusta
|
Wysłany: Nie Lip 01, 2012 11:18 pm Temat postu: |
|
|
Nie no, nie będę strzelał non stop, z kilka razy może i starczy.
Ciekawa opcja to jest nawet. Na sylwestra zamiast petard można z kilka razy walnąć, to dopiero bajer będzie . |
|
|
Powrót do góry |
|
|
sadafag
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2012 8:32 am Temat postu: |
|
|
W Czechach można również dostać Pyrodex, jest tańszy niż Pcz, a moc ma taką samą, a nawet i większą[?]. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chrusta
|
Wysłany: Czw Gru 13, 2012 5:31 pm Temat postu: |
|
|
Sylwester się zbliża, i mi się przypomniało o tym temacie. Mam jeszcze takie pytanie, jak jest z wytrzymałością tektury i stali? Jeśli chciałbym zrobić sobie taki moździerz o kalibrze powiedzmy 5cm i ładować do niego do 100g pcz, przybitka z trocin albo szmat, to jaką grubość ścianki musiałby mieć taki moździerz/z jakiego materiału najlepiej zrobić? Zwykłe stalowe rury o ściankach kilka mm będą za słabe? Z przybitką z trocin chyba nie powinno nic się stać?
Tu jeszcze raz wklejam link do strony: http://www.bractwo.osw.pl/Czarnyproch/dziala.htm
Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|