Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rakieta Ambasador

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
IrkaceK

PostWysłany: Czw Cze 19, 2003 9:47 pm    Temat postu: Rakieta Ambasador Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich

Zamieszczam projekt rakiety "Ambasador" na silnik rakietowy "Wygnaniec VI". Opieralem sie na konstrukcji rakiety wyczynowej "Rekorder" Aleksandra Stojanovića. Jak go oceniacie? Co jeszcze zmienic?

Skala 1:2

Pozd. IrkaceK
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
dziadek kermit

PostWysłany: Pią Cze 20, 2003 3:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Very Happy Exclamation
Nic dodać nic ująć.
NO TO DO ROBOTY
wysokich lotów życzę i zdaje się masz już chyba TOWARZYSTWO Question

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
julex

PostWysłany: Sob Cze 21, 2003 1:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślę, że niegłupim pomysłem byłoby rozważenie masy rakiety. Otóż, wbrew pozorom, rakieta o większej masie może polecieć wyżej, niż rakieta lżejsza z tym samym silnikiem Exclamation . Rzecz w tym, że większa masa = dłuższy lot bezwładnosciowy (zainteresowanych odsyłam do lektury Arego Szternfelda "Paradoksy kosmonautyki").
Należałby to poprzeć dokładnymi obliczeniami (wcale nie prostymi Exclamation ), których wyniki bywają rzeczywiście zdumiewające, ale prawdziwe.
Opory powietrza dla różnych kształtów można znaleźć w książkach modelarskich.

Pozdro
juleks

PS. Jako bumerangowiec Wink polecam obłe kształty. Ilekroć w locie słychać świst, świadczy to o sporych stratach energii. Mam tu na mysli stateczniki i dziób (tylko nie sam czubek).

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
IrkaceK

PostWysłany: Nie Cze 29, 2003 5:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Exclamation

Rakieta prawie skonczona i mam pytanie:
Czym wypelnic wierzcholek rakiety? Bedzie jednorazowa wiec chyba najlepsza bedzie pianka poliuretanowa bo lekka Idea . Pan Kermit pisal ze moze zostawiac wolne miejsca, ale czy bedzie to bardzo przeszkadzalo ?

Pozd IrkaceK
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  
JoY

PostWysłany: Nie Cze 29, 2003 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdnaniem nie bendzie nic przeszkadzalo. A storzek mozesz zrobic z brystolu :>
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: