Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
IrkaceK

|
Wysłany: Czw Cze 19, 2003 9:47 pm Temat postu: Rakieta Ambasador |
|
|
Witam wszystkich
Zamieszczam projekt rakiety "Ambasador" na silnik rakietowy "Wygnaniec VI". Opieralem sie na konstrukcji rakiety wyczynowej "Rekorder" Aleksandra Stojanovića. Jak go oceniacie? Co jeszcze zmienic?
Skala 1:2
Pozd. IrkaceK |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pią Cze 20, 2003 3:14 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Nic dodać nic ująć.
NO TO DO ROBOTY
wysokich lotów życzę i zdaje się masz już chyba TOWARZYSTWO  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Sob Cze 21, 2003 1:14 pm Temat postu: |
|
|
Myślę, że niegłupim pomysłem byłoby rozważenie masy rakiety. Otóż, wbrew pozorom, rakieta o większej masie może polecieć wyżej, niż rakieta lżejsza z tym samym silnikiem . Rzecz w tym, że większa masa = dłuższy lot bezwładnosciowy (zainteresowanych odsyłam do lektury Arego Szternfelda "Paradoksy kosmonautyki").
Należałby to poprzeć dokładnymi obliczeniami (wcale nie prostymi ), których wyniki bywają rzeczywiście zdumiewające, ale prawdziwe.
Opory powietrza dla różnych kształtów można znaleźć w książkach modelarskich.
Pozdro
juleks
PS. Jako bumerangowiec polecam obłe kształty. Ilekroć w locie słychać świst, świadczy to o sporych stratach energii. Mam tu na mysli stateczniki i dziób (tylko nie sam czubek). _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Nie Cze 29, 2003 5:58 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Rakieta prawie skonczona i mam pytanie:
Czym wypelnic wierzcholek rakiety? Bedzie jednorazowa wiec chyba najlepsza bedzie pianka poliuretanowa bo lekka . Pan Kermit pisal ze moze zostawiac wolne miejsca, ale czy bedzie to bardzo przeszkadzalo ?
Pozd IrkaceK |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JoY
|
Wysłany: Nie Cze 29, 2003 7:38 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdnaniem nie bendzie nic przeszkadzalo. A storzek mozesz zrobic z brystolu :> _________________ Jeszcze zyje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|