Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kaco1

|
Wysłany: Pią Sty 09, 2004 6:11 pm Temat postu: Pytanie ?? |
|
|
Witam
Chcę zrobić rakietę z rurki PCV.
1. Mam pytanie jak zrobić głowicę i z czego ?
2. Jak zamontować spadochron i gdzie ?  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pią Sty 09, 2004 6:43 pm Temat postu: |
|
|
poszukaj w komnacie "silniki i paliwa rakietowe". Komnata jest już zamknięta ale wiedzy w niej tyle, że niewątpliwie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Pią Sty 09, 2004 8:43 pm Temat postu: |
|
|
dzienki  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Pon Sty 12, 2004 9:57 am Temat postu: |
|
|
dzienki  _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2004 6:13 pm Temat postu: |
|
|
mnie osobiście bardzo interesuje - mam dość sporą głowicę do zrobienia, więc wylewanie do formy raczej nie wchodzi w gre. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Wto Sty 13, 2004 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Aha to spox _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2004 7:37 pm Temat postu: |
|
|
crave napisał: | mam dość sporą głowicę do zrobienia, . |
można spróbować wykorzystując jako formę butelkę PET (od napojów) i nie metodą wylewania a laminowania w formie rozpychając nasączone żywicą warstwy tkaniny za pomocą balonika
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Wto Sty 13, 2004 11:09 pm Temat postu: |
|
|
Paul S napisał: | Czy ta metoda pozwoli nam uzyskac dokladnie okragla glowice? Kazda glowica ma dwie srednice ktore odpowiadaja dokladie srednicy zewnetrznej i wewnetrznej korpusu rakiety.
To uzyskac za pomoca butelki PET jest troche klopotliwe chyba, ze nie przywiazujemy duzej wagi do dokladnosci.
Paul |
okrągłą? tak jak użyjesz jakiegoś szablonu - np. fragmentu rury z której robisz korpus.
Najwazniejsza jest średnica zewnętrzna bo musi być równa śr.korpusu. Poza tym z tą butelką to tylko pomysł (IDEA taka)
Pozdr.L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2004 8:27 pm Temat postu: |
|
|
Głowica ma mieć długość ze 20 cm (w przypadku kiedy jest z ostrym zakończeniem, pewnie krótsza kiedy miałaby być okrągła).
Śr. zewnętrzna - 5 cm
Śr. wewętrzna - 4,2 cm
I jeszcze TIP: do małych głowic możemy używać masy papierowej z acetonowym roztworem styropianu jako lepiszczem - wychodzi ciekawa, najpierw plastyczna (przy dużej ilości styropianu), potem b. twarda masa. Wadą jest długość schnięcia. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2004 9:23 pm Temat postu: |
|
|
Aha.
Poza tym nadal czekam na opisanie tejże metody wytaczania (jeżeli tak można to nazwać) czubów rakiety. Na stronie której podałeś widać zdjęcia konstrukacji, z których domyśliłem się o co zgurbsza chodzi (nie znam niemieckiego), ale nadal nie wiem jak sprawiłeś, że czub wyszedł takiego kształtu jaki widać na zdjęciach. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2004 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Wolał bym od smego początku (tzn. wszystkie twoje posty na temat robienia głowicy). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2004 12:34 pm Temat postu: |
|
|
Dopóki nie zrobicie pewnych SR proponuję butelki PET na głowice. W nich umieszczam spadochron, sprawdza się znakomicie. Po pomalowaniu butelki, głowica wygląda juz PROFI a różnych butelek jest sporo. Od mniejszych do wiekszych. Do Rakiety z SR "Olusia" użyłem butelek PET po szkle wodnym.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Czw Sty 15, 2004 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Najlepiej kupić sobie tokarkę
Dzięki ci Boże za to że urodziłem się w domu w którym mają tokarkę  _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Czw Sty 15, 2004 9:45 pm Temat postu: |
|
|
tyle że tokarka kosztuje 3 - 4 tys... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Paul S napisał: | Od jutra mam zamiar ten temat dalej kontynuowac ale nie wiem czy to jeszcze w ogole kogos interesuje ( czy to ma sens) ?
Paul |
Chyba ma . Mnie przynajmniej ciekawi.A tak w ogole to ma prawie najwiecej odwiedzin w tej podkomnacie..
Pozd. IK _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Sob Sty 17, 2004 11:28 pm Temat postu: |
|
|
Mnie też interesuje. IMO do dużych rakiet głowica z drewna to zabawienie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Sob Sty 31, 2004 11:49 pm Temat postu: |
|
|
Jest bardzo ciekawy i pomocny
a milczenie świadczy albo - że wszyscy myślą (to dobrze) albo że robią ( i to jest jeszcze lepiej)
Nie zrażaj sie milczeniem (ono jest złotem) widać że masz coś do powiedzenia w tym temacie
Pozdrawiam. Leszek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Lut 01, 2004 9:27 am Temat postu: |
|
|
Paul S napisał: |
Do tego beda nam juz potrzebne proste przyrzady jak np. ten ktory zamiescilem.
|
Witam
A nie sądzisz, że prościej będzie zrobić jedną formę głowicy ( np. u stolarza ) i na niej formowac głowice na bazie tkaniny ( papieru ) nasączone żywicą , klejem itp.. Twoja propozycja jest profesjonalna - i nie ma co tu dyskutować - ale mam też wrażenie, że nie co "przekomplikowana" . Twoje głowicę - nadają się na pewno do szybkich rakiet jak w projekcie HYPERSONAL.
A tu macie glowicę wykonaną z naciętej rurki pcv
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Doktor X

|
Wysłany: Sro Mar 10, 2004 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli jest to duża rakieta możesz wytoczyć głowicę z drewna |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sro Mar 10, 2004 6:19 pm Temat postu: |
|
|
Ja robiłem głowice z twardej pianki poliuretanowej. Jak spotka się gdzieś rury do pary, to są one izolowane taką jasno beżową, ultra lekką i dość twardą pianką. Może na złomie by to dorwał. Ja miałem to jako odpad z pracy, przy wymianie rur. Widziałem też taką piankę w formie kostki w sklepach ogrodniczych. Wbijają w to sztuczne kwiaty.
Z takiej pianki wycinam wstępny kształt ostrym nożem, potem nabijam to na rozwiertak, rozwiertak w wiertarkę, a wiertarkę w imadło. Zaletą obróbki jest to, że profiluje się to po prostu papierem ściernym. Świetnie się to ściera. Potem głowicę pokrywam szpachlą akrylową, czekam aż wyschnie i znów polerka. Potem maluję i poleruję kilkakrotnie lakierem. Na koniec wydrążam środek i mam bardzo lekką głowicę o twardej, równej i gładkiej jak lustro powierzchni. Roboty sporo, ale efekt jest miodzio. Pozytywem jest również to, że w razie uderzenia w przeszkodę głowica ma możliwość amortyzacji (jest twarda, ale powierzchniowo). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|