|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Piroman2
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2012 10:37 pm Temat postu: Rodanek rtęci, nie mam pytań |
|
|
Dobra, szybko i na temat.
Kilka dni temu zdarzyło mi się coś czego w życiu bym się nie spodziewał i nie jestem w stanie tego wytłumaczyć co i jak, czyli tzw. WTF?
Zrobiłem roztwór HgCl2, rozpuszczałem na ciepło, bo dobrej rozpuszczalności to nie ma (ok. 7g w 25*C). Roztwór przesączony i ochłodzony, ale nie na tyle by nastapiła krystalizacja.
Roztwór KSCN - ilość stechiometryczna co do HgCl2, na zimno, przesączony.
I teraz uwaga - zmieszanie dwóch roztwórów nie spowodowało wytrącania sie osadu. Brak nawet jakiegokolwiek zmętnienia.
Strącałem zarówno na zimno jak i na ciepło i nic... Nic się kurna nie dzieje, odczynniki sprawdzone pod względem czy są tym czym miały być.
dopisane:
wiem, ze nadmiar KSCN tworzy kompleks i rozpuszcza sie osad rodanku Hg, ale dodawalem KSCN do roztworu chlorku rtęci i nic się nie działo. Sprawdzę z azotanem na dniach, bo wydaje mi sie ze coś ten chlorek przeszkadza (tez znalazlem info o tworzeniu sie HgCl4+) _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tchemik
|
Wysłany: Sro Maj 30, 2012 6:28 pm Temat postu: |
|
|
Bo to trzeba strącać z azotanu.
Z chlorku Ci się nie strąci bo tworzy mi-chloro kompleksy
J. _________________
gg 2708094 Tchemik.Pl |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Piroman2
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2012 9:23 am Temat postu: |
|
|
Tak też właśnie myślałem, po tym co przeczytałem w analityce Marczenki z p. Edwardem. Co prawda, tam też jest dziwnie napisane, bo w jednym miejscu, że tworzy kompleksy, poniżej jednak na tej samej stronie, że z r-rów chlorku rtęci (...) strąca rodanek.
To on mnie wprowadził w błąd, bo mówił, że strącał z chlorku. Ja też kiedys strącałem i to było z azotanu...
Teraz cały chlorek idzie na węglan (odzysk), a później na azotan... Masakra
ps. Błękit plastolowy wymiata Sprawdzałem ostatnio wiele z tych barwników, mało z nich się nadaje, ale niektóre są niesamowite, jak np. jakiś Helo Echtgrunen, który spala się fioletowo - błękitnym płomieniem...
pzdr.
Tomek
Hg nie tworzy weglanu ani wodorotlenku tylko Hg0 - po prostu C02 ucieknie, NH3 tez nie uzywaj do stracania
PS. po co z Hg sie bawić jak to taki trujak - ja kiedyś myślałem żeby TNFHg spróbowac ale wystarczyło mi że sie potłuczonymi termo nastresowałem, apropos Hg rozlane sie przesypyje pyłem Zn bo sie tworzy amalgamat o wyjatkowo mała prężność par Hg.zbyh |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|