Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
DoctorQ
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 7:21 pm Temat postu: Pirotechnika Lublin |
|
|
Witam kolegów.
Czy jest ktoś z okolic Lublina kto zawodowo zajmuje się pirotechniką? Szukam możliwość podjęcia praktyki w takiej firmie? Interesuję się tematem pokazów pirotechnicznych ale nie wiele wiem jak to wygląda od strony formalnej, czy jako praktykant muszę mieć wcześniej zrobione uprawnienia jakieś podstawowe i szukać firmy w której można się czegoś nauczyć?
Jak to wygląda z Wami, czyli jak zaczynaliście traktować już sprawę zawodowo?
Jestem oczywiście osobą pełnoletnią - już od dłuższego czasu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 10:43 pm Temat postu: |
|
|
jestem z lbn, moge cie nauczyć jak robić bąby, po za tym ave dżem, pijcie wóde. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 12:04 am Temat postu: |
|
|
dobrze wiedzieć
Ale tak na poważnie to szukam pracowni - są w ogóle takie w Polsce? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dr.joint
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 2:40 pm Temat postu: |
|
|
Ripper87 napisał: | moge cie nauczyć jak robić bąby |
mnie tez nauczysz robic "bąby" ? (; |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Najwyraźniej mnie źle zrozumieliście. Nie interesują mnie MW i robienie czegoś na lewo. Chodzi mi o typowy legalnie działający warsztat w którym przygotowuje się np. szelki do pokazów pirotechnicznych i możliwość poznania tego zawodu. Domyślam się jednak że nie ma tego za wiele w PL i pewnie temat przyschnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Żartowałem z resztą wcale nie jestem z Lublina, a bomb nie lubię odkąd kiedyś się wywalilem przy uciekaniu po zapaleniu lontu . Tylko ten dżem i wódka się zgadza. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
firawerkoman
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 8:20 pm Temat postu: |
|
|
Kolego! Bardzo dobrze się domyślasz, bo zakładów produkcyjnych pirotechniki w Polsce jest 1 - słownie JEDEN! Jest to firma Basille mieści się w Pionkach.
Cała branża pirotechniczna w Polsce opiera się na imporcie z Chin pi razy drzwi 85% - 90% reszta to import z krajów takich jak Włochy, Hiszpania.
Pozdrawiam _________________ Bardzo dziękuję za docenienie mojej pracy 3 * |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, w takim razie dzięki za odpowiedź.
Zapewne jest to za sprawą albo przepisów albo niskiej opłacalności własnej produkcji na cele pokazów.
Na filmach ukazane pracownie podlegają np. w stanach - ścisłej kontroli i muszą być zlokalizowane na totalnych odludziach - gdzie przy okazji mogą testować swoją twórczość.
Pionki to już spory zakład, myślałem raczej o typowych kilkuosobowych firmach/pracowniach.
Szkoda, wielka szkoda. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ściskojądrze

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2012 8:42 pm Temat postu: |
|
|
DoctorQ napisał: | myślałem raczej o typowych kilkuosobowych firmach/pracowniach. |
Takie bajery to nie w Polsce. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wysłany: Pią Cze 01, 2012 9:03 pm Temat postu: |
|
|
ok, w takim razie kto jest np. głównym odbiorcą sklepów sprzedających całą chemię do piro? Przykładowy sklep pierwszy lepszy z brzegu po telefonie do sprzedawcy zapewnia mnie że wszystkie odczynniki są nabywane do zastosowań profesjonalnych, zatem i istnieją profesjonaliści, którzy są klientami takich sklepów. Inna myśl która mi przychodzi do głowy to że na pokazach połowa leci w niebo normalnie a druga połowa z własnej produkcji.
Pomijam już indywidualnych nabywców do eksperymentów chałupniczych. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wysłany: Pią Cze 01, 2012 9:45 pm Temat postu: |
|
|
DoctorQ napisał: | ok, w takim razie kto jest np. głównym odbiorcą sklepów sprzedających całą chemię do piro? |
Dzieci. I terroryści z krajów skandynawskich  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2012 12:13 am Temat postu: |
|
|
DoctorQ napisał: | ... Inna myśl która mi przychodzi do głowy to że na pokazach połowa leci w niebo normalnie a druga połowa z własnej produkcji.
|
To bardzo naiwna i mało ekonomiczna myśl . _________________ www.fabrykaognia.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mahalas
|
Wysłany: Sob Cze 02, 2012 3:56 am Temat postu: |
|
|
Ripper87 napisał: | Dzieci. I terroryści z krajów skandynawskich  |
Dobre nawet bardzo
Pozdro mahalas |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DoctorQ
|
Wysłany: Sob Cze 02, 2012 8:07 am Temat postu: |
|
|
Rozumiem w takim razie że nie ma tutaj nikogo z normalnych ludzi, którzy mi normalnie odpowiedzą? Przepraszam jeżeli kogoś obraziłem ale nie każdy kto początkowo interesuje się tematem musi od razu wszystko wiedzieć.
- Dzieci. I terroryści z krajów skandynawskich
- To bardzo naiwna i mało ekonomiczna myśl
świetnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2012 8:18 am Temat postu: |
|
|
Podpowiem ci tylko, że B&G ma w tej kwestii doświadczenie, więc możesz zaufać jego odpowiedziom . _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
radziet

|
Wysłany: Nie Cze 03, 2012 4:44 pm Temat postu: |
|
|
Było już na forum parę takich tematów. Schemat ten sam. Pojawia się młoda osoba, pełna marzeń i planów. I zderza się ze ścianą. Heh, niestety. Rzeczywistość jest taka, że nie opłaca się (prawie - vide firmy Basile i B&G) produkować w Polsce. Pirotechnika widowiskowa w naszym kraju polega na handlu i fizycznej robocie. I tyle. Żadnej magii. Żadnego mieszania. Nic. Jeżeli komuś się to podoba (ta część do DoctorQ), to musi znaleźć firmę, która handluje/robi pokazy. Jak sobie popracuje i firma poświadczy praktykę, to i szkolenie w WITU można zrobić. I tyle. Jeżeli komuś na prawdę zależy na "mieszaniu" to są niby szanse:
- u południowych sąsiadów - Pyro Moravia i Privatex
- zbrojeniówka (np. Jasło)
- IPO/IMP/WITU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|