Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 5:20 pm Temat postu: Fugas na mieszankach gazowych |
|
|
Ostatnio zrobiłem fajnego eksperymenta
Wziąłem gaz (taki do zapalniczek) i wpuściłem do balonu z przyklejonym w środku wystającym przez szyjkę, długim, komercyjnym fajnym lontem.
Na pustym placu odpaliłem. EFEKT - piękny dwusekundowy fireballl o średnicy 1m-2m
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
r4t
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 5:24 pm Temat postu: |
|
|
taki temat jush byl, zamiast fireball lepiej fugas chyba ... _________________ Co ja to chciałem powiedzieć jeszcze, że w stare spodnie sie nie mieszcze ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 5:48 pm Temat postu: |
|
|
Odpal zamiast balona caly gaz np fb,to dopiero jest ladny efekt.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pussak

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 7:58 pm Temat postu: |
|
|
podobny efekt oczywiście w mniejszej skali otrzymuje się przyklejając korsarze do zapalniczek plaskitkowych. Kula ognia o średnicy około 80 cm (troche mało ale koszty również są niewielkie) _________________ z czasem coś wymyśle... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chudy8x8
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 9:26 pm Temat postu: |
|
|
ja bym zrobil taie cos jak ten balonik tyle ze ten balonik musial by nocą poleciec jakies 20-39m do gory i tak eksplodowac. to by bylo cos. jak ktos ma jakis pomysl to bardzo prosze o przepis jak takie cos zrobic  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 9:52 pm Temat postu: |
|
|
lol wymieszaj O i H w proporcjach 2:1 w baloniku . Doczep kolejny balonik z helem... tamten balonik z helem sobie poleci do gory... niezapomnij o dlugim loncie do tego balonika na dole:P ... aha nie trzymaj w reku bo mozesz stracic razem z glowa:P
Pozdro
Pingwin _________________ Pirotechnika to przeszlosc w moim zyciu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Trecker
|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 9:54 pm Temat postu: |
|
|
napelnij balonik wodorem, podczep lont, zapal i pusc im dluzszy bedzie lont tym wyzej poleci i exploduje ladnie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
alpha

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2004 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Pingwin napisał: | lol wymieszaj O i H w proporcjach 2:1 w baloniku . Doczep kolejny balonik z helem... tamten balonik z helem sobie poleci do gory... |
wodor leci sam bez helu...
w tak wogole to plomien przy detonacji wodoru jest bardzo delikatny i prawie niewidoczny. co innego wrazenia dzwiekowe  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 6:43 am Temat postu: |
|
|
Eee nie probowalem masz racje pomylilem sie co do tego ze trza hel:P... Mowisz, ze slabe efekty swietlne sa, ale jakby tak miedzy blokami puscil ladny balonik to by szybki poszly:P
Trecker: Lepiej O (tlen) i H (wodor) w proporcjach O/H 2/1... Mocniej wybuchowe;) .
Pozdro
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Trecker
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 9:33 am Temat postu: |
|
|
wiem wiem poprostu szybko pisalem i o tym zapomnialem sam wodor by sie spalil a nie zrobil BOOOOM  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
chudy8x8
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 10:19 am Temat postu: |
|
|
dobra fajnie tylko powiedzcie mi skad wziac wodur, gdzie to mozna kupic  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pingwin

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 10:22 am Temat postu: |
|
|
EHehehhehehehe... Ehh ludzie tutaj umieja poprawic humor:D ... Hehehe... Chciales, zebym sie zabil spadajac z krzesla??... Uzyj opcji SZUKAJ  ... eheheh... Sorry, ale sie powstrzymac nie moglem  
Pozdro
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Mateusz(l33t)

Dołączył: 10 Lis 2003 Posty: 54 Skąd: chyba moge już napisać że jestem stąd xD
|
|
|
zrobic? sposobow jest wiele...elektroliza, metal + kwas ---> sol + wodor tego w szkolce ucza _________________ za grosz buntu  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Trecker
|
|
|
wodoru raczej nie kupisz, chyba ze tam gdzie hindenburga napelniali ale mozesz go pozyskac z elektrolizy zasady sodowej (np. krecik do rur) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mierzu
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 11:14 am Temat postu: |
|
|
Ja polecam NaOH + Al + H2O -szybko i tanio
Ja polecam kret + puszka po piwie + woda -szybko i tanio.
( tylko nie mowcie mi ze to tosamo)  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
alpha

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 12:50 pm Temat postu: |
|
|
lepiej uzyc folii alu. (wiem ze to nie Al ale i tak dziala) potraktowanej pilnikiem (pol godziny roboty i mamy zajebisty material do reakcji). tyle ze z ta folia reakcja przebiega straszliwie szybko i sie grzeje! najlepiej wodorek sciagac przez jakis wezyk |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bilow
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 1:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Poco piłować, ja wrzucam od razu zwinięty w rulonik kawałek folii i nakłada balonik/prezerwatywe i mam. Jeśli by ktos niewiedział jaka reakcja zachodzi między NaOH Al i H2O to Al wypiera sód z wodorotlenku i sód reaguje z wodą dając wodór i NaOH znowu. A ten szary osad po reakcji to wodorotlenek glinu. Może sie przydać do robienia mydła glinowego. Z mydła glinowego podobno napalm elegancko wychodzi
pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kubas
|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam
najbardziej wybuchową mieszaninę tworzy H i O w stosunku 2\1=H\O
sprawdzałem w kilku książkach m.in. do klasy 1-3gim.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 2:47 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Jeśli by ktos niewiedział jaka reakcja zachodzi między NaOH Al i H2O to Al wypiera sód z wodorotlenku i sód reaguje z wodą dając wodór i NaOH znowu. A ten szary osad po reakcji to wodorotlenek glinu. Może sie przydać do robienia mydła glinowego. Z mydła |
Przyczepie sie szczegółów
Tak naprawdę to giln reaguje z wodą, lecz natychmiast tworzy tlenek glinu (a ogólnie już na poczatku jest Al pokryty Al2O3), natomist dodany wodorotlenek sodu rozpuszcza Al2O3 tworząc glinian sodu, gdy zaś jest dużo wody- tetrahydroksyglinian sodu. Więc wodór pochodzi od wody, nie od zasady. Po drugie to Al nie może wyprzec sodu z NaOH, ponieważ jest mniej aktywnym metalem i przez to także nie powstaje NaOH. Wtedy wystarczyło by dodawać tylko Al, a wodorotlenek sodu także sie zużywa.
To tyle:)
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
alpha

|
Wysłany: Sob Maj 22, 2004 3:25 pm Temat postu: |
|
|
Bilow napisał: | Poco piłować, ja wrzucam od razu zwinięty w rulonik kawałek folii |
ale wtedy reakcja przebiega wolniej (dluzo wolniej - ja czekalem pol godziny na balonik, a z pylu w kilka sekund napompowalem 2 sklejone ze soba worki na smieci |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|