Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
qba200
|
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 9:46 pm Temat postu: FB na bursta? |
|
|
No więc właśnie, czy mogę użyć takiej mieszanki na bursta w szelce? Przekopałem forum, przewijały się pytania o SSA, H3 i duperele ale o dziwo o FB nikt nie pytał? Teoretycznie Fb spala się gwałtownie, wydziela dużą temperaturę ( a nie miałem czasu primerować gwiazdek) więc nadaje się do tego zadania. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PiroŚwieżak

|
Wysłany: Sro Sie 03, 2011 9:54 pm Temat postu: |
|
|
No to ja Ci praktycznie odpowiem:
Do małych szelek (0.5 - 1") możesz użyć jeszcze FotoBłysków.
Do większych nie polecam, bo:
-za duży huk przy rozerwaniu
-za duży rozrzut gwiazd
-za duży błysk
-w razie przedmuchu strzępy z moździeża
A do szelek na burst najlepiej nadaje się P.CZ i basta. Tak myślałem i myślę i zdania nie zmienię. Co najwyżej Fl. bag do środka i już.
A gwiazdki dobrze radzę - primeruj.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
qba200
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 12:09 am Temat postu: |
|
|
Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło. Dzięki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
manin88
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 9:45 am Temat postu: |
|
|
W szelkach kalibru =<4 stosowałem H3 na nośniku i dodatek FB. W większych natomiast stosowałem P.Cz wzmocniony FB i też dawał radę
Tak jak kolega wyżej napisał , FB spowoduje duży błysk + może 'zmielić' gwiazdki i wyjdzie Ci z tego salute shell  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
|
Wysłany: Czw Sie 04, 2011 8:38 pm Temat postu: |
|
|
To do np. 5 dajesz CP i jeszcze FB do tego? Przy 2 to dobra ale nawet jak jest dobry CP to i przy 2 można się bez FB obejść. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Sie 06, 2011 9:01 pm Temat postu: szelki |
|
|
Jeszcze zależy jaki PeCzek, na co nałożony. A jak ziarnisty, to zaś jaki rozmiar ziaren. FB to też może być różny - ja stosowałem wolne fbki, opate o azotan potasu i pam. Ilość FB też może być różna, a do tego może być luzem, ale też i w torebce.
Książki róźnie piszą, z reguły PC do większych kalibrów, do mniejszych H3- jak wyżej napisano. Ale to nie znaczy, że tak mamy robić, bo każdy robi po swojemu i wie, że może być dobrze.
Ja kiedyś teś stosowałem duże granuly do H3 i różnie to działało.
Szelki to jest wielki problem, bo mają mnóstwo zmiennych, które są mocno ze sobą powiązane. Ktoś użyje H3 na herbacie przy grubym korpusie, zatyczki epoxy i będzie miał szelke lepszą od komercji. Ale ktoś zrobi to samo, z innymi zatyczkami i będzie kicha... Takie życie. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
TomekBB & ( 1-wsze ostrzeżenie )
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 1:35 pm Temat postu: |
|
|
A ja mam inne pytanie.
Mam szelkę około 2.5" jednak jeszcze nie wykonałem ładunku nośnego. W zapasie mam około 7-10g węgla i szukam jakiegoś bursta, który wyrzuci szelkę. Myślałem nad P.cz jednak jest chyba słabszy od H3. Do p.cz akurat starczy tego węgla na 50g prochu, ale do H3, to nie znam proporcji(60chloran:40węgiel?) i nie wiem właśnie co wybrać i ile dać tego ładunku nośnego. W środku szelki jest fb na kmn04/s/al i gwiazki zółte i zielone. W sumie to moja pierwsza szelka, więc proszę o jakies rady dotyczące bursta do tej szelki.
Jeszcze inne pytanie:
Można używać benzyny jako bindera do gwiazdek i prochów? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Macex111

|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze ladunek miotający to lift, burst-ładunek rozrywający, h3 to 70% KCLO3 i 30% C, benzyna jako binder sie nie sprawdzi lepiej już wypraż sobie skrobie na patelni i potem z wodą rozrabiaj |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Nie Wrz 18, 2011 2:50 pm Temat postu: |
|
|
A ile grama H3 robionego na sucho użyć jako lifta? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Poczytaj chłopie zanim zadasz następne pytania.
Koniecznie pozostaw w spokoju mieszankę na KMnO4
Nie radzę tej szelki przechowywać, tylko spalić to wpizdu luzem na ziemi. Mieszainna na nadmangananie+gwiazdy (pewnie też jakiś chloran czy Boccob wie co), może ci się samoistnie zapalić. A nie chciałbyś tego doświadczyć (tym bardziej w przypadku gotowej już szelki, leżakującej i czekającej na odpalenie...)
P2
[/b] _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Nie Wrz 25, 2011 1:07 pm Temat postu: |
|
|
O tak tak - KMnO4 raczje do pirotechniki za bardzo się nie nadaję ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: Pią Wrz 30, 2011 10:37 pm Temat postu: |
|
|
A chloran potasu może być albo nadchloran? Posiadam oba odczynniki i wiem, że nadchloran jest bezpieczniejszy, ale jak ze sprawą siły eksplozji? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Spanner

|
Wysłany: Sob Paź 01, 2011 7:44 am Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o szelki to stanowczo polecam nadchloran, co prawda w materii szelek nie podziałałem zbyt wiele, ale wtedy masz o wiele mniejszą możliwość interakcji z innymi składnikami szelki. Chloran pozostaw sobie na małe petardy.
Czytaj forum człowieku a wszystkiego sie dowiesz... podczas wystrzału z moździeża szela ci może w nim wywalić z uwagi na tarcie wewnętrzne... Odpuść sobie i zastosuj PCZ na dobrym nośniku. Uzyskasz o wiele większą powtarzalność.
Pozdrawiam
Spanner _________________ Niebo to płótno ja trzymam pędzel ale nie umiem malować wiec i tak gówno wyjdzie.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|