Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Verex13
Do³±czy³: 15 Maj 2011 Posty: 9
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 11:56 am Temat postu: Co jest wa¿ne w budowaniu rakiety? |
|
|
Witam,
jestem tu nowy wiêc na wstêpie witam wszystkich.
Planujê zrobiæ rakietê o wysoko¶ci oko³o 70cm. Korpus bêdzie zrobiony z rurki PCV bo jedynie takie co¶ posiadam. Silnik my¶lê nad D25-5Ns, albo E35-5Ns. My¶lê nad takimi silnikami gdy¿ ów rakieta bêdzie dosyæ ciê¿ka.
Mam kilka pytañ co do budowy rakiety:
1. Jak± wagê musi mieæ rakieta, by na w/w silnikach polecia³a chocia¿by 100m w górê?
2. Jak j± zabezpieczyæ/przetestowaæ przed startem by nie trafi³a we mnie?
3. Jak zrobiæ stateczniki?
4. Czy spadochron mo¿e byæ zrobiony z reklamówki?
5. Jak wywa¿yæ rakietê? Gdzie musi byæ ¶rodek ciê¿ko¶ci?
6. Co w³o¿yæ do ¶rodka? Tzn. co ma siê znajdowaæ w korpusie w ¶rodku rakiety? Jakie¶ co¶ ¿eby spadochron zadzia³a³?
7. Co zrobiæ ¿eby rakieta nie wybuch³a na starcie?
Ewentualnie je¶li kto¶ posiada³by jaki¶ poradnik, to czy mo¿na przes³aæ?
Nigdy jeszcze sam nie budowa³em rakiety od zera. Mia³em trzy modele, ale teraz wraz z koleg± chcemy zbudowaæ rakietê i we wakacje sobie pojechaæ gdzie¶ na pole za miastem odpaliæ (oczywi¶cie pod opiek± kogo¶ starszego w razie wypadku ).
Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KYK
Do³±czy³: 31 Sie 2007 Posty: 116
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 3:52 pm Temat postu: |
|
|
1) Najpierw zrób rakietê i dopasuj do niej silnik niekoniecznie taki jak tutaj poda³e¶.
2) Aby nie trafi³a w ciebie to musi byæ odpowiednio wywa¿ona
3) Wyci±æ ze sklejki
4) Mam nadzieje ¿e to by³ ¿art...
5) Spacecad prawdê ci powie
6) To ju¿ wed³ug w³asnego upodobania; kamera, altimeter, system odzysku, spadochron, ta¶ma hamuj±ca, lokalizator gps, logger, buzzer itp
7) Wykonaæ poprawnie silnik
Mi tam szkoda by³o by wydawaæ 30z³ na silnik typu kijanka który mo¿na zrobiæ 100 razy taniej. Jak nie umiesz sam go wykonaæ to poszukaj sobie ofert sprzeda¿y np silnik ROS. A tak poza tym nie oczekuj ¿e wszyscy podadz± ci informacje na tacy. Wszystko jest dok³adnie opisane na wielu stronach w internecie. Wystarczy poszukaæ i przeczytaæ. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Verex13
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 4:10 pm Temat postu: |
|
|
KYK napisa³: | 1) Najpierw zrób rakietê i dopasuj do niej silnik niekoniecznie taki jak tutaj poda³e¶.
2) Aby nie trafi³a w ciebie to musi byæ odpowiednio wywa¿ona
3) Wyci±æ ze sklejki
4) Mam nadzieje ¿e to by³ ¿art...
5) Spacecad prawdê ci powie
6) To ju¿ wed³ug w³asnego upodobania; kamera, altimeter, system odzysku, spadochron, ta¶ma hamuj±ca, lokalizator gps, logger, buzzer itp
7) Wykonaæ poprawnie silnik
Mi tam szkoda by³o by wydawaæ 30z³ na silnik typu kijanka który mo¿na zrobiæ 100 razy taniej. Jak nie umiesz sam go wykonaæ to poszukaj sobie ofert sprzeda¿y np silnik ROS. A tak poza tym nie oczekuj ¿e wszyscy podadz± ci informacje na tacy. Wszystko jest dok³adnie opisane na wielu stronach w internecie. Wystarczy poszukaæ i przeczytaæ. |
Ze spadochronem to nie by³ ¿art Mo¿e go wytnê z worka na ¶mieci, bo musi byæ jednak ciut wy¿ej
Co do silnika - wolê kupiæ za 30z³ silnik który mam pewno¶æ ¿e nie wybuchnie. Nie szkoda mi na to pieniêdzy, wolê wydaæ ciut wiêcej a nie mieæ spalonego cia³a
Kiedy¶ zajmowa³em siê tworzeniem ró¿nych rzeczy z czarnego prochu, mieszanki ¶wiec dymnych itd, ale z silnikiem nie próbowa³em. Muszê kiedy¶ zrobiæ co¶ testowego, ¿eby przetestowaæ moj± rakietê tak, aby spadochron wylecia³ spokojnie.
Do ¶rodka rakiety chodzi mi o to, co w³o¿yæ ¿eby spadochron wylecia³. Mia³em w ¿yciu tylko 3 rakiety i zapomnia³em co tam by³o
Wacik, czy co¶?
I silnik w³asnej roboty jak musi byæ skonstruowany ¿eby spadochron wylecia³?
od do³u:
- zamkniêcie papierowe ¿eby wybuch³ spadochron
- czarny proch
- papierowe zamkniêcie
- MATERIA£ DO SILNICZKA => JAKI?
- zamkniêcie z otworem na lont
Czy tak, czy inaczej ten silnik zrobiæ? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KYK
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 6:22 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li ju¿ kupujesz silnik to zapewne bêdzie on posiada³ opó¼niacz do wyrzucania spadochronu tak ¿e wystarczy nasypaæ materia³ miotaj±cy, najlepiej u¿yæ nitrocelulozy ale podejrzewam ¿e jej nie masz, to i zwyk³y pcz wystarczy. Co do spadochronu z torebki foliowej to daj sobie spokój, jak ¼le go zabezpieczysz od ognia to folia sie potopi i bêdzie >ty³ek<. Znajd¼ sobie star± parasolkê i z tego zrób. Jak chcesz zrobiæ swój pierwszy silnik to zacznij od najprostszych rzeczy typu kijanka £odygina, na vmc masz bardzo dobrze krok po kroku opisane. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Verex13
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 6:50 pm Temat postu: |
|
|
KYK napisa³: | Je¶li ju¿ kupujesz silnik to zapewne bêdzie on posiada³ opó¼niacz do wyrzucania spadochronu tak ¿e wystarczy nasypaæ materia³ miotaj±cy, najlepiej u¿yæ nitrocelulozy ale podejrzewam ¿e jej nie masz, to i zwyk³y pcz wystarczy. Co do spadochronu z torebki foliowej to daj sobie spokój, jak ¼le go zabezpieczysz od ognia to folia sie potopi i bêdzie >ty³ek<. Znajd¼ sobie star± parasolkê i z tego zrób. Jak chcesz zrobiæ swój pierwszy silnik to zacznij od najprostszych rzeczy typu kijanka £odygina, na vmc masz bardzo dobrze krok po kroku opisane. |
Materia³ miotaj±cy? O co chodzi? ¯e na silnik mam to nasypaæ? Bo nie rozumiem za bardzo.. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
KYK
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 8:24 pm Temat postu: |
|
|
Znaczy siê silniczki posiadaj± materia³ miotaj±cy ale nie wiem czy bêdzie on w wystarczaj±cych ilo¶ciach aby wypchn±æ spadochron w wiêkszej rakiecie. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Verex13
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 8:32 pm Temat postu: |
|
|
KYK napisa³: | Znaczy siê silniczki posiadaj± materia³ miotaj±cy ale nie wiem czy bêdzie on w wystarczaj±cych ilo¶ciach aby wypchn±æ spadochron w wiêkszej rakiecie. |
Hmm.. Silniczek klasy D albo nawet E my¶lê ¿e da sobie radê..
Czyli oprócz tego co wy¿ej napisane nie muszê nic dodatkowego robiæ? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Verex13
|
Wys³any: Nie Maj 15, 2011 9:30 pm Temat postu: |
|
|
A jeszcze mam takie pytanie - co do stateczników.
Czy istnieje gdzie¶ jaki¶ wzór czy co¶ podobnego ¿eby obliczyæ wielko¶æ stateczników (i ilo¶æ - 3 albo 4), odpowiednio do wagi/wielko¶ci rakiety? Gdzie¶ o tym czyta³em, jednak link do czego¶ podobnego nie dzia³a³. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
damianste1
Do³±czy³: 13 Sty 2010 Posty: 24
|
|
Powrót do góry |
|
|
Verex13
|
Wys³any: Pon Maj 16, 2011 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Pier**le to To za du¿o roboty jak dla mnie..
Wywa¿anie, dobieranie odpowiedniego silnika, matematyka - która nie jest moj± mocn± stron±, aerodynamika, etc.. Wolê kupiæ normalny model i go przekonstruowaæ wed³ug w³asnej woli
Có¿, mo¿e za rok, mo¿e za dwa co¶ wyjdzie...
Tak czy inaczej, dziêkujê za pomoc, mo¿e jeszcze we wakacje postanowiê co¶ zbudowaæ, to siê przyda. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Tomek J.
Do³±czy³: 02 Sie 2004 Posty: 144
|
Wys³any: Wto Pa¼ 04, 2011 12:26 pm Temat postu: |
|
|
Verex13 napisa³: | Pier**le to To za du¿o roboty jak dla mnie..
Wywa¿anie, dobieranie odpowiedniego silnika, matematyka - która nie jest moj± mocn± stron±, aerodynamika, etc.. Wolê kupiæ normalny model i go przekonstruowaæ wed³ug w³asnej woli
Có¿, mo¿e za rok, mo¿e za dwa co¶ wyjdzie...
Tak czy inaczej, dziêkujê za pomoc, mo¿e jeszcze we wakacje postanowiê co¶ zbudowaæ, to siê przyda. |
To mo¿e kup sobie gotowy zestaw w modelarskim... Nie bêdziesz siê musia³ pierd..iæ... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|